Oppgjør med laksenæringen: - Angriper oss

Forsker føler seg stadig angrepet av aktører i oppdrettsnæringen og presset som fri forsker. - Jeg har mistet lysten til å forske, sier Mari Skuggedal Myksvoll.

PANELDEBATT: For denne opptredenen på Litteraturhuset ble forsker Mari Skuggedal Myksvoll (til høyre) sterkt kritisert av oppdrettsnæringen. Foto: YouTube / Forskerforbundet UiO
PANELDEBATT: For denne opptredenen på Litteraturhuset ble forsker Mari Skuggedal Myksvoll (til høyre) sterkt kritisert av oppdrettsnæringen. Foto: YouTube / Forskerforbundet UiO Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- De prøver å diskreditere deler av lakselusforskningen vår, sier Mari Skuggedal Myksvoll ved Havforskningsinstituttet til Dagbladet.

Som mangeårig forsker har hun gang på gang følt seg angrepet av laksenæringen når hun har publisert upopulære forskningsfunn.

Siste gang var for to måneder siden.

Hun hadde vært på scenen under talkshowet Forskernatt på Litteraturhuset i Oslo. Kort tid etter kom et brev til henne og til Forskerforbundet, med klage på opptredenen.

Dagbladet har sett dette brevet.

- Krenkende

Brevet kom fra den Bergensbaserte organisasjonen «PO3/4 Kunnskapsinkubator», som representerer et titall havbruksaktører på Vestlandet.

Organisasjonen har hele tiden vært uenige i forskningsfunnene om miljøskader som førte til at næringen måtte begrense oppdrettsproduksjonen sin.

Havbruksaktøren beskriver talkshowdebatten som «subjektiv, unyansert og til dels krenkende». Hele panelet med klima- og havbruksforskerne fikk kritikk, også den profilerte Cicero-forskeren Bjørn Hallvard Samset.

Rødt lys

Kjernen i konflikten er en rettssak for to år siden, der lakseorganisasjonen saksøkte staten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.