Oppgjør med laksenæringen: - Angriper oss

Forsker føler seg stadig angrepet av aktører i oppdrettsnæringen og presset som fri forsker. - Jeg har mistet lysten til å forske, sier Mari Skuggedal Myksvoll.

PANELDEBATT: For denne opptredenen på Litteraturhuset ble forsker Mari Skuggedal Myksvoll (til høyre) sterkt kritisert av oppdrettsnæringen. Foto: YouTube / Forskerforbundet UiO
PANELDEBATT: For denne opptredenen på Litteraturhuset ble forsker Mari Skuggedal Myksvoll (til høyre) sterkt kritisert av oppdrettsnæringen. Foto: YouTube / Forskerforbundet UiO Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- De prøver å diskreditere deler av lakselusforskningen vår, sier Mari Skuggedal Myksvoll ved Havforskningsinstituttet til Dagbladet.

Som mangeårig forsker har hun gang på gang følt seg angrepet av laksenæringen når hun har publisert upopulære forskningsfunn.

Siste gang var for to måneder siden.

Hun hadde vært på scenen under talkshowet Forskernatt på Litteraturhuset i Oslo. Kort tid etter kom et brev til henne og til Forskerforbundet, med klage på opptredenen.

Dagbladet har sett dette brevet.

- Krenkende

Brevet kom fra den Bergensbaserte organisasjonen «PO3/4 Kunnskapsinkubator», som representerer et titall havbruksaktører på Vestlandet.

Organisasjonen har hele tiden vært uenige i forskningsfunnene om miljøskader som førte til at næringen måtte begrense oppdrettsproduksjonen sin.

Havbruksaktøren beskriver talkshowdebatten som «subjektiv, unyansert og til dels krenkende». Hele panelet med klima- og havbruksforskerne fikk kritikk, også den profilerte Cicero-forskeren Bjørn Hallvard Samset.

Rødt lys

Kjernen i konflikten er en rettssak for to år siden, der lakseorganisasjonen saksøkte staten.

Næringen på Vestlandet hadde fått «rødt lys» på en del av oppdrettsproduksjonen. Den ble ansett som for skadelig for villaksen i området på grunn av for mye lakselus.

Næringen saksøkte derfor staten i 2020, og klagde på vedtaket og saksbehandlingen. Laksenæringen tapte saken.

- Bakenforliggende agenda

I rettssaken hadde begge parter innkalt egne forskere som vitner.

Forsker Myksvoll har hele tiden stilt spørsmål ved legitimiteten til forskerne som ble innkalt for å vitne for laksenæringen.

- Er de forskere eller til dels innleide konsulenter? De prøver å ha en faglig diskusjon, men har tilsynelatende en bakenforliggende agenda, sier Myksvoll til Dagbladet.

Dagbladet har presentert disse påstandene for den aktuelle forskeren, som ikke ønsker å kommentere saken.

SLÅR ALARM: Havbruksforsker Mari Skuggedal Myksvoll. Foto: Christine Fagerbakke / Havforskningsinstituttet
SLÅR ALARM: Havbruksforsker Mari Skuggedal Myksvoll. Foto: Christine Fagerbakke / Havforskningsinstituttet Vis mer

Angrep begge veier

Organisasjonens leder Even Søfteland, som sendte brevet, vil heller ikke kommentere saken. Han opplyser at PO3/4 Kunnskapsinkubator jobber som en medlemsorganisasjon.

- Utover det kommenterer vi intet om brevet, dets innhold og Myksvolls ønske om å gjøre dette til noe annet enn det er, sier Søfteland til Dagbladet.

I brevet klager han på påstandene om at forskerne han hadde hyret inn, ble kjøpt og betalt.

«At Forskerforbundet ved UiO gjennomfører en debatt der andre forskere latterliggjøres og fratas personlig integritet, uten selv å få komme til orde, er i seg selv foruroligende» skriver Søfteland i brevet, som ble sendt 30. september.

Forsker Myksvoll reagerer på brevet og sier hun føler seg presset som fri forsker.

- Jeg uttalte at jeg har mistet lysten til å forske på dette. Så gikk det ei uke før jeg fikk dette brevet. Nå har jeg i hvert fall mistet lysten på å forske på dette, sier Myksvoll.

- Angriper oss

Både forskeren og næringsaktøren føler seg angrepet av hverandre.

- Er oppdrettsnæringen blitt et kontroversielt felt å forske på?

- Ikke blant fagpersonene, men oppdrettsnæringen klarer ikke helt klarer å finne ut hvordan de skal forholde seg til oss. De er ikke fornøyd med resultatene våre og rådene til myndighetene som setter begrensninger på hvor mye de kan vokse, sier Myksvoll ved Havforskningsinstituttet.

Hun understreker at hun som forsker også må tåle kritikk.

- Faglig diskusjon og kritikk er jeg fullstendig åpen for, men det de gjør her er noe annet. De er ikke interessert i faglig diskusjon, men gjentar sine argumenter om og om igjen og angriper oss, sier Myksvoll.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer