Opphever frifinnelsen: Blir ny rettsrunde

Høyesterett opphever frifinnelsen av dronetiltalte Andrey Yakunin.

OPPHEVET FRIFINNELSE: Andrey Yakunin, her under en pressekonferanse i vinter, har hele tida hevdet sin uskyld. Foto: NTB
OPPHEVET FRIFINNELSE: Andrey Yakunin, her under en pressekonferanse i vinter, har hele tida hevdet sin uskyld. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Lagmannsrettens og tingrettens frifinnende dommer blir med Høyesteretts dom opphevet. Tingretten må ved sin videre behandling vurdere øvrige frifinnelsesgrunnlag anført av den tiltalte, skriver Høyesterett i avgjørelsen fredag.

Avgjørelsen baserer seg på at Høyesteretts tre dommere tolker EU-regelverket om begrepet «aircraft» til å også gjelde droner.

TV 2 meldte om Høyesteretts avgjørelse først. Til kanalen bekrefter statsadvokat Jan Fredrik Glent at saken tas tilbake til tingretten.

- Det blir ny rettsrunde her, det er helt sikkert, sier han.

Børsen har vært i kontakt med Elden Advokatfirma og Yakunins talsperson, som varsler en uttalelse etter hvert.

Nå er det opp til påtalemyndigheten om den vil opprettholde tiltalen mot Yakunin. Forsvarer John Christian Elden sier til TV 2 at de tar avgjørelsen til Høyesterett til etterretning.

- Det er slik systemet er, og det betyr at vi må starte på nytt igjen med denne saken hvis påtalemyndigheten opprettholder tiltalen. Det er da en rekke andre frifinnelsesgrunner som skal behandles av retten, sier han.

Sikkert på frifinnelse

De vil nå avvente hva de skal gjøre videre, i påvente av statsadvokatens avgjørelse.

- To av fem dommere i Høyesterett var enige i at hobbydroner ikke er omfattet av sanksjonsregelverket, akkurat som én tingrettsdommer og tre dommere i lagmannsretten har vært tidligere. Det sier noe om hvor vanskelig dette spørsmålet er. Kan man da med rimelighet forvente at en vanlig turist skulle kunne forstå dette, sier advokat John Christian Elden i en pressemelding.

SIKTET: Mandag ble en russisk-britisk statsborger pågrepet av politiet for ulovlig dronebruk i Norge. Video: Bjørn Langsem Vis mer

Videre står det i pressemeldingen at Høyesterett ikke har vurdert de øvrige rettslige spørsmålene i saken, som om sanksjonsreglene gjelder for personer med dobbelt statsborgerskap.

- Andrey Yakunin er, som mindretallet i Høyesterett, fortsatt av den oppfattelse at det ikke er straffbart for en britisk statsborger å ta naturbilder med en hobbydrone på Svalbard, og er sikker på at han vil frifinnes igjen når saken skal opp tingretten igjen, sier Elden.

Andrey Yakunin er sønn av Vladimir Yakunin, tidligere sjef for det statlige russiske jernbaneselskapet Russia Railways. Faren er mangeårig Putin-venn, men sønnen har nektet for å dele syn med ham.

Den britisk-russiske forretningsmannen var tiltalt for å ha fløyet drone over Svalbard i august og september i fjor under en seilas med båten «Firebird».

Yakunin ble pågrepet av politiet i Hammerfest i oktober i fjor, etter at den luksuriøse seilbåten hadde lagt til havn.

Han ble først frikjent i Nord-Troms og Senja tingrett, før han senere også ble frifunnet i Hålogaland lagmannsrett.

Yakunin gikk i februar ut med at han vurderte et gigantisk søksmål mot staten Norge etter tiltalen og rettsrundene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer