Konkurransetilsynet

Oppkjøp kan bli stanset

Konkurransetilsynet vurderer å gripe inn mot DNBs oppkjøp av Sbanken.

FOND: DNBs planlagte oppkjøp av Sbanken kan svekke konkurransen i markedet for sparing i fond, ifølge Konkurransetilsynets foreløpige vurdering. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
FOND: DNBs planlagte oppkjøp av Sbanken kan svekke konkurransen i markedet for sparing i fond, ifølge Konkurransetilsynets foreløpige vurdering. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

DNBs planlagte oppkjøp av Sbanken kan svekke konkurransen i markedet for sparing i fond, ifølge Konkurransetilsynets foreløpige vurdering.

«Dette vil kunne føre til høyere priser og være til skade for norske forbrukere som etterspør fondssparing», heter det i en pressemelding fra Konkurransetilsynet torsdag.

- Bankmarkedet er et stort og viktig marked for norske forbrukere, og DNBs kjøp av Sbanken er et av de største oppkjøpene i markedet på mange år. Basert på foreløpige analyser har tilsynet kommet til at det er nødvendig med ytterligere undersøkelser før det kan tas endelig stilling til om oppkjøpet skal tillates, sier avdelingsdirektør Gjermund Nese.

DNB: - Tilfreds

DNB sier i en børsmelding kort tid senere at denne innsigelsen ikke griper inn i hovedvirksomheten.

- Tilbyder (DNB, red.anm.) er tilfreds med at Konkurransetilsynet har bekreftet at mulige konkurransemessige bekymringene kun knytter seg til fondsdistribusjon og ikke til boliglån eller andre banktjenester som utgjør den vesentligste delen av selskapets virksomhet, heter det i denne meldingen.

DNB opplyser at de vil «fortsette å samarbeide tett med Konkurransetilsynet og framskaffe all relevant informasjon for å få godkjent transaksjonen så raskt som mulig».

Har sikret seg

DNB har lagt et tilbud på bordet til Sbankens aksjonærer som sikrer tilsagn på drøyt 81 prosent av aksjene. I tillegg har DNB kjøpt opp 9,9 prosent av Sbanken-aksjene.

Samlet har DNB dermed sikret seg 91,2 prosent av aksjene - til en på 108,85 kroner per aksje. Dermed kan de tvangsinnløse de resterende aksjene.

I tillegg til godkjenning fra Konkurransetilsynet, må også Finansdepartementet godkjenne et oppkjøp.

Vurderer å stanse

Konkurransetilsynet sier at de ble orientert om oppkjøpet i midten av april, og at det siden har blitt «arbeidet intensivt med å analysere de konkurransemessige virkningene».

Tilsynet har blant annet innhentet og gjennomgått store mengder informasjon fra både de involverte selskapene og fra andre aktører i markedet, heter det i torsdagens foreløpige konklusjon.

Poenget med undersøkelsene er å avdekke om et oppkjøp vil redusere konkurransen og skade forbrukerne gjennom for eksempel høyere priser og dårligere tjenester.

- Konkurransetilsynet vil nå fortsette analysene av virkningene oppkjøpet vil ha for konkurransen i markedet for fondssparing. Dersom vi kommer til at det er grunn til å frykte at det for eksempel blir dyrere for norske forbrukere å spare i fond, vil vi vurdere å stoppe oppkjøpet, sier Nese.

  • Sbanken ble etablert i år 2000, som den første rene digitalbanken i Norge, og ble notert på Oslo Børs i 2015. Selskapet ble en selvstendig norsk bank høsten 2015, men var inntil da et datterselskap av svenske Skandiabanken.
  • Tilsynet har frist til 26. august med å enten tillate oppkjøpet eller sende et nytt varsel til DNB og Sbanken om at det er aktuelt å stanse oppkjøpet.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer