Opprør i hytteparadis: - Dette er grovt

Flere båteiere, blant dem investor Øystein Tvenge, hevder påvirkning fra Statnetts anlegg i Høvåg ødelegger båter. Nå krever de erstatning. Statnett svarer at de drifter anlegget så skånsomt som mulig.

BÅTSKADER: Investor Øystein Tvenge og flere andre båteiere i Høvåg mener båtene deres har fått store skader. Her fra Blindleia utenfor Lillesand, som er like ved. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
BÅTSKADER: Investor Øystein Tvenge og flere andre båteiere i Høvåg mener båtene deres har fått store skader. Her fra Blindleia utenfor Lillesand, som er like ved. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Dette må de bare betale, sier investor Øystein Tvenge til Børsen.

Han har gått sammen med flere båteiere i området rundt Lillesand om å få erstatning fra Statnett. De mener nemlig at propeller og andre metallgjenstander på båtene deres blir ødelagt på grunn av Statnetts anlegg like utenfor Grosøya i Høvåg.

- Vi har hatt dette problemet før. Da måtte jeg ta en skikkelig fight. Statnett erkjenner ingenting, men de kjøpte likevel båten som da ble ødelagt av meg for 2,1 millioner kroner. Like etterpå solgte de den videre for 600 000, sier han.

  • Les Statnetts svar lenger ned i saken.
KREVER ERSTATNING: Investor Øystein Tvenge mener Statnett må betale for skadene på båten hans. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
KREVER ERSTATNING: Investor Øystein Tvenge mener Statnett må betale for skadene på båten hans. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

Like ved Tvenges eiendom og båtplass på Grosøya ligger Statnetts elektroanlegg, der blant annet kabler som frakter strøm fra Norge til Danmark blir håndtert. Det er strøm som går ut i vannet fra anlegget som Tvenge mener fører til korrosjonsskader på båters metallgjenstander.

Han har nå sendt en henvendelse til Statnett. Hvis han ikke får svar innen ei uke, kommer han til å bruke en advokat for å få svar. Han krever erstatning for skadene.

- De erkjenner nok helst ingenting, men det er ikke noe annet som forårsaker disse skadene. Det er veldig enkelt å si. Så jeg tror de kommer til å betale for det, sier Tvenge.

Skadene har oppstått på investorens skjærgårdsjeep på 29 fot.

- Selger strøm for fulle mugger

Live-published photos and videos via Shootitlive

Han har ikke hatt problemer med slike skader siden 2005, og mener det er økt energioverførsel ut av landet som gjør at skadene er å se igjen nå.

- Nå selger de strøm for fulle mugger. Skadeomfanget kan være større enn folk tror. Det er nok mange uskyldige mennesker som ikke skjønner at det er Statsnetts anlegg som gjør dette. Det er vanlig med korrosjonsskader, men ikke slik som dette. Dette er eksepsjonelt, sier han.

Tvenge vil gjerne komme i kontakt med flere som har det samme problemet.

Grosøya ligger ikke langt fra Blindleia, som også blir kalt «milliardærleia». En rekke kjente finansfolk har hytter og eiendommer i området, blant annet Petter Stordalen og Ola Mæle.

- Betydelige skader

Kristen Hellenes har båt og båtplass 400 meter fra Statnetts anlegg. Han forteller at båten hans også har fått betydelige korrosjonsskader i vinter.

- Jeg har aldri sett maken, sier han til Børsen.

Hellenes er fastboende, og har båten ute i vannet hele året. Han forteller at han pleier å ha båten oppe til service én gang i året, og er derfor vant til å se hvordan den ser ut og hva slags skader den eventuelt har fått i løpet av året.

- Min motor er totalt gåen. Det er betydelige skader. Jeg har hatt noen småskader tidligere, men det har jeg tenkt at har vært normal slitasje. Nå er det helt spist opp, sier han.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Han har bestilt takstmann til å se på skadene på motoren og propellen på båten hans, men anslår at det er skader for 100 - 150 000 kroner.

Hellenes er redd for hva slags konsekvenser dette har for havområdet.

- Dette er grovt. Hva skjer med resten av havet når det går ut over motoren på denne måten her? spør han, og legger til:

- Her har Statnett et ansvar de ikke kan fraskrive seg. Jeg håper og tror vi kan slippe å bruke advokat til dette.

Statnett svarer

Kommunikasjonsdirektør i Statnett, Henrik Glette, bekrefter i en e-post til Børsen at de har en dialog med en båteier om mulige skader på båten til vedkommende.

- Elektrodeanlegget er knyttet til driften av strømforbindelsen til Danmark. Det er riktig at høy utnyttelse i driften av anlegget i gitte situasjoner kan medføre en risiko for korrosjonsskader på metallgjenstander i sjøen, sier Glette.

Videre mener han bruken av dette anlegget er regulert i tillatelser fra myndighetene, men at de drifter anlegget med halvparten så mye strøm som tillatelsene angir som grense, som han sier er for å drifte det så skånsomt som mulig.

- Dette anlegget er nødvendig for sikker drift av strømforbindelsene til Danmark, og har vært i drift siden 1976. Det har vært noe mer strøm på dette anlegget de siste åra på grunn av feil på noen av kablene. Driften av anlegget medfører ikke fare for mennesker og heller ikke miljøet.

Glette legger til at Statnett kjøpte en båt i 2005, etter at den hadde fått skader som kunne være knyttet til elektrodeanlegget.

- Vurderingen den gang var at det mest hensiktsmessige og praktiske både for Statnett og eieren av båten var at Statnett kjøpte båten som en minnelig løsning.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer