Oppsigelser rykker nærmere

Færre frykter konkurs. Men stadig flere bedrifter planlegger oppsigelser som følge av coronaviruset.

BRUTALT: Hver sjette bedrift planlegger oppsigelser som følge av coronakrisa, det høyeste tallet til nå i NHOs ukentlige medlemsundersøkelse. Foto: Thomas Rasmus Skaug
BRUTALT: Hver sjette bedrift planlegger oppsigelser som følge av coronakrisa, det høyeste tallet til nå i NHOs ukentlige medlemsundersøkelse. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer
Publisert

- Vi må være forberedt på at dette kommer til å ende med flere oppsigelser i flere bedrifter, sier NHO-direktør Ole Erik Almlid til Børsen.

Hver sjette medlemsbedrift i NHO sier nå at de planlegger oppsigelser som følge av coronakrisa. Tallet er det høyeste til nå i arbeidsgiverforeningens ukentlige undersøkelse.

Rett før påske sa en av sju bedrifter at de planla oppsigelser.

Sliter litt mindre

Samtidig er det betydelig færre bedrifter som nå sier de sliter med å betale regninger som ligger til forfall. Det er også færre nå som mener det er en reell fare for at bedriften går konkurs.

- Svarene i undersøkelsen viser at mange av krisetiltakene virker, sier Almlid.

NHOs ukentlige undersøkelse blant medlemmene omfatter denne gangen over 4300 bedrifter. Svarene er innhentet i går og i dag.

  • 17 prosent planlegger oppsigelser. En økning fra 14 prosent før påske. Blant bedrifter med flere enn 50 ansatte har 22 prosent planer om oppsigelser.
  • 26 prosent har likviditetsproblemer. Før påske var det 31 prosent som sa de slet med å betale regninger som ligger til forfall.
  • To av ti (22 prosent) mener det er en reell fare for konkurs. Det er ned fra 28 prosent rett før påske og 32 prosent uka før der igjen.

- Dette er fortsatt svært, svært alvorlig, understreker NHO-sjefen.

Berge bedriftene viktigst

- Vi ser at flere av ordningene treffer veldig godt der de er ment å treffe. Men samtidig treffer ordningene forskjellig for ulike bedrifter, forklarer Almlid.

- Hvorfor er det blitt flere som planlegger oppsigelser samtidig som færre frykter konkurs og færre som sliter med regningene?

- Krisehjelpen bidrar på kort sikt, slik at man kommer over kneika. Men så ser man at det også blir langvarige konsekvenser. Da kan oppsigelser være et av tiltakene for å berge bedriften, som tross alt er det aller viktigste, sier Almlid.

- Når det er sagt, målet med krisetiltakene er både færrest mulig konkurser og færrest mulig oppsigelser. Det er målet, og det må vi håpe på, legger han til

- Ser du et paradoks her?

- Nei, det er heller en sammenheng. Det ser ut som om nødhjelpen virker. Bedriftene begynner da å tenke mer langsiktig. Flere har tro på at de kommer gjennom dette, men så ser de samtidig at de må ta grep. Da kan oppsigelser være et nødvendig tiltak.

Omfattende permitteringer

Over halvparten av NHOs medlemsbedrifter sier i undersøkelsen at de har opplevd omsetningssvikt i løpet av de siste fire ukene. Blant bedriftene med færre enn ti ansatte opplever sju av ti bedrifter redusert omsetning.

Mer enn seks av ti bedrifter har gjennomført permitteringer, og fire av ti har permittert over halvparten av staben.

- Ble denne delen av krisepakka for romslig? Ble det for enkelt å permittere?

- Det er en debatt jeg absolutt skal tåle å ta. Ting måtte gå fort, dette var en nødhjelp og det vi gjorde var helt riktig for å sikre bedriftene i den aller første fasen. Så finnes det ikke noen endelig fasit på det spørsmålet i dag, det får vi først fram i tid, sier Almlid.

Tiltakene treffer

Blant bedriftene selv sier over halvparten (53 prosent) at redusert arbeidsgiverperiode ved permittering har vært til stor hjelp, mens 45 prosent sier at syke- og omsorgspenger har vært viktig for dem.

HELT ÅPENBART: Administrerende direktør i NHO, Ole Erik Almlid, mener det er helt åpenbart at alle bedriftseiere skal bidra i denne nasjonale dugnaden. Video: Bjørn Langsem. Reporter: Steinar Solås Suvatne Vis mer

Det er første gang det blir spurt om effekten av krisetiltakene i NHOs ukentlige dagferske coronaundersøkelse.

Hver sjette bedrift oppgir at kompensasjonsordningen vil hjelpe dem. Innen handel og reiseliv er andelen høyere, henholdsvis 39 prosent og 36 prosent.

Garantilån er det tiltaket som færrest mener er til god hjelp. Bare 5 prosent av de spurte bedriftene mener det.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer