Oppsiktsvekkende: - Kraftig vekst

Normalt faller boligprisene i juni. Den kraftige veksten bekymrer nå eiendomstoppene.

Publisert
Sist oppdatert

Den siste tida har tilsynelatende alle dystre spådommer før coronakrisa blitt knust. Onsdag varslet eiendomsgigantene DNB Eiendom og Privatmegleren at de har erfart et brennhett boligmarked i juni.

Det har derfor vært knyttet stor spenning til boligprisutviklingen forrige måned. Bransjeorganisasjonen Eiendom Norge sitter på fasiten, der ferske tall viser at boligprisene steg med 0,8 prosent i juni.

Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 1,0 prosent. Statistikken viser at boligprisene nå er 3,5 prosent høyere enn for et år siden.

- Korrigert for sesongvariasjoner steg boligprisene i alle områder i juni, og det var en spesielt sterk utvikling i boligprisene på det sentrale Østlandsområdet og i Bergen. I Oslo, Asker/Bærum, Follo og Romerike er dette den sterkeste oppgangen i en juni måned i boligprisstatistikkens historie, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

Han rapporterer videre om en kraftig vekst i antall nye boliger på markedet og antall solgte boliger i juni.

- I april og mai falt omsetningen i boligmarkedet betydelig, men i juni har det vært en kraftig vekst i antall nye boliger på markedet og antall solgte boliger. Omsetningsfallet i kjølvannet av coronautbruddet er så godt som hentet inn igjen sammenlignet med 2019. Dette tyder på at boligmarkedet oppleves som trygt og forutsigbart, sier Lauridsen.

- Alvorlig bekymret

Administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving, mener dagens fremleggelse vitner om et kruttsterkt marked.

- Dette er råsterke tall for juni som normalt er en måned med svak prisutvikling. Omsetningsvolumene er tilbake på svært høye nivåer og prisutviklingen har gått fra brems i mars og april til full gass i mai og juni, sier han til Børsen og fortsetter:

- Paradoksalt nok er coronaeffekten positiv for boligmarkedet. Boligmarkedet framstår som bunnsolid, husholdningenes tillit er høy og tidenes laveste renter har utløst sterkere etterspørsel etter brukte boliger.

Han mener at «det kraftige rentefallet trumfer negative drivere i boligmarkedet».

- På det mørkeste i mars tok vi høyde for et større omsetningsfall og en svakere prisutvikling enn normalt. Vi hadde ikke forestilt oss den utviklingen vi nå ser.

Han legger likevel til:

- I denne situasjonen er vi alvorlig bekymret for at vi kan få en ny periode med ukontrollert prisvekst, særlig i Oslo-regionen hvor det er i ferd med å bygges opp nye ubalanser mellom tilbud og etterspørsel, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving.

Den bekymringen deler også Grethe Wittenberg Meier, administrerende direktør for Privatmegleren.

Overfor Børsen på onsdag forklarte hun at boligmarkedet vil se en større prisvekst i tida som kommer. Det er blant annet pekt på at coronakrisen har forsinket og stoppet utvikling av nybygg.

- Jeg tror vi kan se en sterk prisvekst, gjerne tosifret i Oslo i 2021 og 2022. Når det er flere som ønsker å kjøpe enn hva markedet tilbyr, oppstår det ubalanse. Jeg tror vi vil se en betydelig større prisvekst enn det man trodde skulle komme, sa hun.

Eksepsjonelle tall

I juni ble det solgt 11 342 boliger i Norge, noe som er 14,5 prosent flere enn i tilsvarende måned i 2019. Så langt i år er det solgt 49 319 boliger i Norge, noe som er 1,7 prosent færre enn på samme tid i 2019.

- Vi har aldri sett en så sterk juni. Antall solgte enheter ligger 10–15 prosent over fjoråret, og vi har hatt en prisøkning på over én prosent blant boligene vi har solgt, uttalte Terje Buraas, leder i DNB Eiendom, til Børsen på onsdag.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer