Oppsiktsvekkende avsløring fra Nord-Korea: - Unikt tilfelle

For et år siden oppdaget amerikanske forskere over 100 skip utenfor en nordkoreansk kystby. Det kan være bevis for at Nord-Korea bryter internasjonale sanksjoner.

BEVIS: Dette bildet viser at mudderpramene tar opp sand fra havbunnen i Haeju-bukta. Like ved ligger lasteskipene og venter på å bli fylt opp med sand. Foto: C4ADS
BEVIS: Dette bildet viser at mudderpramene tar opp sand fra havbunnen i Haeju-bukta. Like ved ligger lasteskipene og venter på å bli fylt opp med sand. Foto: C4ADS Vis mer
Publisert

- Dette er et av de mest unike tilfellene av nordkoreansk sanksjonsbrudd vi har sett. Vi er fremdeles perplekse.

112 skip

Det var Lucas Kuo som sammen med sin kollega Lauren Sung i det Washington-basert Center for Advanced Defense Studies (C4ADS), oppdaget noe svært overraskende i sitt arbeid med Nord-Korea i fjor, skriver CNN.

«Tidlig på ettermiddagen 16. mai 2019 kunne det normalt fredelige farvannet i Haeju-bukta blitt forvekslet med en travel, internasjonal havn som Shanghai eller Singapore. Mindre enn 30 kilometer fra den sørkoreanske øya Yeonpyeong viser satellittbilder 112 skip, som prikker mot den blågrønne bakgrunnen», skriver de i en rapport publisert tidligere i vår.

Det mest overraskende for dem var at skipene ikke var der for å hente noe i selve havna. De hadde kommet for å hente opp sand.

«Blant skipene i Haeju-bukta var minst et halvt dusin mudderprammer - spesialfartøy utstyrt med graveapparat - som skrapte opp tonn på tonn med sand fra havbunnen, og pisket opp lysbrune farger til havoverflaten. Lektere la seg langs hver sin side av prammene, og sand strømmet inn i lekternes åpne lasterom», lyder beskrivelsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer