Eksport-tallene

- Oppsiktsvekkende bortforklaringer

- Stikker hodet i sanden, sier Ap-nestleder Bjørnar Skjæran om næringsminister Iselin Nybø (V) og finansminister Jan Tore Sanner (H), etter at de to nedsablet Aps kritikk av Norges eksporttall som overflatisk, ubalansert og fordummende.

STRATEGI: Næringsminister Iselin Nybø (V) har kjempetro på Eksportstrategirådet. Ap sier lykke til, men etterlyser handling fremfor strategier. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
STRATEGI: Næringsminister Iselin Nybø (V) har kjempetro på Eksportstrategirådet. Ap sier lykke til, men etterlyser handling fremfor strategier. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert

- De bortforklaringene som Nybø og Sanner lirer av seg, er direkte oppsiktsvekkende, sier Ap-nestleder Bjørnar Skjæran til Børsen.

Debatten om Norges innsats for å lykkes på verdensmarkedene har skutt fart etter at Børsen omtalte en fersk rapport fra Menon Economics, der det blant annet slås fast at «ingen andre OECD-land eller BRICS-land har tapt globale markedsandeler like raskt som Norge de siste 20 åra».

- En knusende dom, uttalte Ap-leder Jonas Gahr Støre til Børsen. Noe som fikk de nevnte statsrådene Nybø og Sanner til slå knallhard tilbake.

- Graverende og fordummende, uttalte Sanner om Støres kritikk. Mens Nybø lurte på om Støre bare hadde lest overskriftene, og ikke satt seg inn i selve Menon-rapporten.

- Bortforklaringer

Skjæran er lite imponert, og utdyper gjerne hva han mener med oppsiktsvekkende bortforklaringer:

- Faktum er at Norges handelsbalanse har falt med 400 milliarder kroner de siste åtte åra, at samtlige naboland gjør det bedre enn Norge, og at vi nå har 10 000 færre jobber i industrien. Dette går det ikke an å snakke seg bort fra, sier han.

REFS: Ap-nestleder Bjørnar Skjæran mener regjeringen bortforklarer kritiske eksporttall. Foto: Terje Pedersen / NTB
REFS: Ap-nestleder Bjørnar Skjæran mener regjeringen bortforklarer kritiske eksporttall. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

I rapporten heter det blant annet at Norge har Vest-Europas laveste eksport som andel av den samlede verdiskapingen (BNP).

Dette er imidlertid uvesentligheter, mener Nybø.

- Dette er på ingen måte noen kriserapport. Verdiskapingen fra eksporten øker. Det er det helt sentrale poenget. Det er ikke liter og kilo, men prisen vi får for disse literne og kiloene, som bidrar til å sikre velferden, uttalte Nybø til Børsen.

- Har ikke Nybø et poeng, Skjæran?

- Den bortforklaringen viser hvorfor vi har havnet i denne situasjonen. De stikker hodet i sanden og bortforklarer en meget alvorlig situasjon. Men regjeringens hovedgrep er jo å kutte skattene til de som sitter på de store pengene. Vi ser tydelig at det ikke skaper noen ting, kontrer Ap-nestlederen.

Strukturelt problem

Han mener angrepene fra Nybø og Sanner er et tegn på en regjering som går på tomgang.

LIVSGRUNNLAG: Næringsminister Iselin Nybø og NHO-sjef Ole Erik Almlid er enige om at fastlandsindustrien har for stort handelsunderskudd med utlandet. Nyskapningen Business Norway etableres for et tettere samarbeid med næringslivet. Video: Jon Even Andersen / Lars Eivind Bones Vis mer

- De er tom for politiske ideer, litt slitne og kanskje litt desperate.

- Men likevel, verdiskapingen fra eksporten øker jo?

- Det sentrale er at handelsbalansen er kraftig svekket. Noe som er et uttrykk for et underliggende strukturelt problem. Regjeringen klarer ikke å løfte fram ny grønn industri. Så jeg reagerer kraftig på at man forsøker å framstille det som at problemet ikke finnes, sier Skjæran.

- Åpne dører

Nybø viser til at styret i Eksportstrategirådet ble utnevnt i dag, og mener det viser at Ap går på tomgang med sin kritikk.

- Framfor å slå inn åpne dører, burde Ap snakke med næringslivet selv. Næringslivet har vært tungt involvert under utformingen av Eksportstrategirådet og dette er et initiativ som er blitt tatt godt imot, sier næringsministeren.

Som styreleder har hun utnevnt Hydro-direktør og tidligere NHO-president Arvid Moss. Den tidligere statssekretæren for Høyre får med seg Patentstyrets direktør Kathrine Myhre som nestleder.

Videre sitter gründer og daglig leder i Heymat, Sonja Djønne, Innovasjon Norge-topp Håkon Haugli, adm.dir. Brage W. Johansen, Jotun-topp Kristine Anevik Leach, regiondirektør Helle Moen og Ulstein-gruppens styreleder Tore Ulstein i styret.

- Dette er et bunnsolid og kompetent styre som jeg er sikker på at kommer til å bidra til at Norge blir en enda bedre eksportnasjon, sier Nybø.

Strategi på stategi

Skjæran ønsker det nye styret lykke til, både med jakten på en administrerende direktør og i det videre arbeidet. Men, legger han til:

- Dette er intet mindre enn regjeringens 141. strategi. Resultatene taler for seg. Så uansett hvor mange strategier de leverer for å skaffe regjeringen PR, så har det liten troverdighet. Det som trengs er handling.

EKSPORT: I regjeringens handlingsplan for eksport kommer det fram at regjeringen vil sette av 100 millioner kroner til strategiske eksportsatsinger. Video: NTB Vis mer

Nybø har svar på tiltale:

- Man kan ikke vedta økt eksport, og tro at alt løser seg. Med Eksportstrategirådet legger vi til rette for samarbeid med næringslivet og vi spiller på lag med dem som skaper verdier, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer