Fire dagers arbeidsuke:

Oppsiktsvekkende funn: - Galskap

I et nytt eksperiment tok ansatte i 33 bedrifter fri en dag i uka. Resultatet? Overveldende positivt, ifølge organisasjonen som ledet prosjektet.

LANGHELG: En rekke selskaper har innført kortere arbeidsuke etter å ha vært med på et prøveprosjekt, blant annet flere bedrifter i Irland. Her fra Grand Canal Docks i Dublin. Foto: Artur Widak/NurPhoto/Shutterstock/NTB
LANGHELG: En rekke selskaper har innført kortere arbeidsuke etter å ha vært med på et prøveprosjekt, blant annet flere bedrifter i Irland. Her fra Grand Canal Docks i Dublin. Foto: Artur Widak/NurPhoto/Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

I februar 2022 startet et nytt eksperiment med 33 ulike firmaer i seks forskjellige land.

I seks måneder skulle de ansatte jobbe én dag mindre i uka, fra fem til fire dager, eller 32 timer i uka - med samme lønn som før.

Prosjektet ble ledet av organisasjonen «4 Day Week Global», og skulle se om de ansatte kunne være like produktive selv om de bare jobbet 80 prosent av arbeidstida.

Prosjektet er gjennomført i samarbeid med Boston College, University College Dublin og Cambridge University.

Nylig ble resultatet fra eksperimentet klart. Svaret? Ifølge «4 Day Week Global» skal det ha vært en supersuksess.

AVBRYTES: Vladimir Putin fikk til slutt nok av sin egen visestatsminister under et regjeringsmøte 11. januar. Video: AP. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

- Det fungerer

Ifølge organisasjonen skal selskapene som deltok, ha rapportert om både økte inntekter og at de ansattes helse og velvære ble bedre.

Nesten alle firmaene som deltok, skal ha fortsatt med å ha kortere arbeidsuke selv etter at prosjektet var avslutta, ifølge organisasjonen.

Business Insider har snakka med en av gründerne bak firmaet Soothing Solutions, et Irland-basert selskap som lager hostetabletter til barn, som forteller at de skal fortsette med kort arbeidsuke.

- Det høres kanskje ut som galskap, men det fungerer, sier Sinéad Crowther til avisa.

Den korte arbeidsuka skal også ha gjort at de ansatte tar flere miljøvennlige valg, ifølge Orla Kelly, sosiolog ved University College Dublin, en av hovedforskerne bak prosjektet.

Til Business Insider forteller hun at det i tillegg kan være med på å bidra til økt likestilling.

- Siden kvinner ofte har dårligere betalte jobber enn det menn har, er det de som går over til å jobbe deltid, selv om de ikke vil, sier Kelly til avisa.

Å kutte ned på arbeidstida for alle, kan derimot føre til at flere kvinner blir i fulltidsstillinger.

- Håper å kunne inspirere andre

It-selskapet Bolt er blant dem som har vært med på et av «4 Day Week Globals» prosjekter tidligere. I 2022 innførte de fire dagers-arbeidsuke permanent etter å ha testet det i en periode.

- Vi håper å kunne inspirere andre selskaper, både store og små, til å implementere noen av endringene vi har gjort hos oss, sier Jennifer Christie, HR-sjef i selskapet til greatplacetowork.com.

I 2019 innførte også Odsherred kommune på Sjælland kortere arbeidsuke for de ansatte, men da med flere timer per dag mandag til torsdag.

- Det er et spørsmål om mer fleksibel arbeidstid. Ansatte vil ha mulighet til å jobbe hjemmefra, men det skal også gi en økt tilgjengelighet for borgerne, sa Claus Steen Madsen, kommunaldirektør i kommunen den gangen.

I Belgia har de også en liknende ordning, der landets arbeidstakere fra februar 2022 kunne jobbe lengre dager for å få mer sammenhengende fri.

Landets statsminister Alexander De Croo sa da det ble innført at hensikten er å skape en mer dynamisk og produktiv økonomi.

- Hvis du sammenlikner vårt land med andre, vil du se at vi ofte er mye mindre dynamiske. Etter to vanskelige år har arbeidsmarkedet utviklet seg. Med denne godkjennelsen setter vi terskelen for en god økonomi, sier han ifølge The Guardian.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer