Oppsiktsvekkende tall: Ingen «svenske-boost»

Svensk skigigant varsler om uvanlig høy etterspørsel. I Norge er temperaturen langt mer lunken.

FØR DET SMALT: Det blir en annerledes sesong ved norske og svenske skianlegg. Foreløpig melder sistnevnte land imidlertid om en kjempeøkning i bookinger sammenliknet med tidligere. Foto: Halvard Alvik / NTB
FØR DET SMALT: Det blir en annerledes sesong ved norske og svenske skianlegg. Foreløpig melder sistnevnte land imidlertid om en kjempeøkning i bookinger sammenliknet med tidligere. Foto: Halvard Alvik / NTB Vis mer
Publisert

- Vi ser en veldig kraftig økning av bestillinger i Sverige. I Norge er utfordringen litt større, sier Stefan Sjöstrand, administrerende direktør og konsernsjef i SkiStar, til Børsen.

Da coronapandemien traff for alvor i mars var alpingiganten SkiStar, som tilbyr skiferier og skireiser i både Norge, Sverige og Østerrike, tidlig ute med å stenge de norske anleggene Trysil og Hemsedal.

Videre ventet flere hundre permitteringer, krisetall og dyp bekymring for framtida. Nå har vinden tilsynelatende snudd, med et uvanlig høyt trykk på bookinger, som innebærer at söta bror kan gå en rekordsesong i møte.

KONTRAST: Første bildet er tatt under afterski på Skistua i Hemsedal påsken 2019, det andre bildet er tatt samme sted påsken 2020. Foto: Erik Johansen og Ørn E. Borgen / NTB
KONTRAST: Første bildet er tatt under afterski på Skistua i Hemsedal påsken 2019, det andre bildet er tatt samme sted påsken 2020. Foto: Erik Johansen og Ørn E. Borgen / NTB Vis mer

Kjempesmell

Det skjer etter at SkiStar i oktober la fram sin årsrapport som blant annet konkluderte med et knusende inntekstfall i kjølvannet av coronapandemien.

Selskapet leverte et resultat etter skatt på 287 millioner svenske kroner, noe som er 173 millioner kroner mindre sammenliknet med foregående år. I regnskapets siste time ble det klart hvor hardt krisa har rammet:

«Hele inntektstapet i tredje kvartal, på minus 413 millioner svenske kroner, (unntatt salg av andeler i boenheter og utnyttelse av eiendeler) forklares av den tidlige nedstengningen av skianleggene.», heter det i rapporten.

- Sterk etterspørsel

Selskapet ser riktignok langt lysere på situasjonen i forkant av årets vintersesong. Det takket være egne kostnadsbesparelser og krisepakke fra den norske og svenske staten på 35 millioner svenske kroner.

På samme tid strømmer gjestene til fjells.

«Sterk etterspørsel foran vintersesongen 2020/21, en økning på ti prosent målt i antall bookede objektsnetter sammenliknet med samme periode foregående år.», heter det i rapporten.

Foreløpig ser skifesten imidlertid ut til kun å gjelde for de svenske anleggene.

- Pågangen er særlig stor i forbindelse med jul, nyttår og visse andre vinteruker. I Norge er det per nå ikke like høyt trykk. Det skyldes framfor alt de stengte grensene. Mange av gjestene som kommer til Hemsedal og Trysil, er fra utlandet, noe som naturligvis gjør dagens situasjon mer utfordrende, forklarer Sjöstrand.

Forskjeller mellom land

Han peker også på tradisjonelle ulikheter mellom nordmenn og svensker som mulig bakgrunn for statistikken.

- I Sverige har man gjerne en ukes ferie, og booker for lengre perioder. I Norge ser man en tydelig tendens til at gjestene bestiller for en helg, eller kortere opphold, og gjerne kort tid i forveien. Samtidig er mange egne hytteiere.

Han går imidlertid vintersesongen optimistisk i møte, og håper at nordmenn vil benytte sjansen til å feriere i eget land.

- Vi står overfor en positiv sesong, tror vi. Vi har jobbet tett med både helsemyndigheter og lokalmiljøet for å sørge for gode smittevernrutiner, uten at det skal gå på bekostning av gjestenes opplevelse.

- Vanvittig

Veslemøy Eineteig Wedum er markedssjef i Alpinco, selskapet som eier og drifter Hafjell Alpinsenter og Kvitfjell Alpinanlegg. Overfor Børsen opplyser hun at de før årets sesong ser en større pågang enn normalt fra nordmenn.

Hun erkjenner samtidig at Sveriges «booking-bonanza» har uteblitt hos dem.

- Målt opp mot fjoråret ser vi en økt interesse blant nordmenn til å feriere i egen land og som leier overnatting, men brorparten er tradisjonelt internasjonale gjester. At vi har flere norske gjester skyldes trolig at det ikke er mange andre alternativer enn nettopp innenlandsferie framover.

Dette er også bakteppet for det som ble en formidabel sommersesong ved Hafjell og Kvitfell. Sammenliknet med samme periode i fjor, økte omsetningen med skyhøye 74 prosent.

- Vi hadde en vanvittig sommer, noe som var en stor glede - tatt den spesielle situasjonen i betraktning. Nå håper vi på det sterkeste at kundegrunnlaget holder seg utover vinteren.

Artikkelen fortsetter under:

FORBUD: Østerrike forbyr afterski. Vis mer

- Is i magen

For selv om bookingsituasjonen foreløpig ser normal ut, er det ingen grunn til å finne fram hvileputen.

- Det er veldig bra at nordmenn velger å feriere i Norge, men danskene er en veldig viktig del av sesongen. Vi har fortsatt en stor andel danske gjester med is i magen, som holder på sine bestillinger, og håper at de kan få reise i januar.

Derfor knytter det seg stor usikkerhet til nøyaktig hvordan vintersesongen vil forløpe.

- Vi har full refusjonsordning. Dersom det er covid19-relatert, får man altså pengene tilbake. Hvordan det vil se ut i januar, er derfor høyst usikkert. Min oppfordring til nordmenn som bor i nærheten av et skianlegg er derfor å ta det i bruk. Det er så ekstremt viktig for lokalmiljøet - særlig i den usikre tiden vi har framfor oss.

- Er redde

På den store skidestinasjonen på Sør- og Sørvestlandet, Hovden, kjørte de tirsdag i gang snøkanonene. Heller ikke her kan man melde om noen ekstraordinære bookingtall foreløpig.

- Det begynner å fylle seg veldig opp over jul og nyttår. Vinteren ligger på linje med i fjor, og kanskje litt bedre, spesielt i ferier, sier Ann-Torill Briksdal, daglig leder ved Hovden Alpin Resort, til Børsen.

På Hovden fikk de, i samarbeid med lokale myndigheter, åpnet for kjøring i fjor vår, og kjørte fram mot sommeren. Det tror Briksdal var gull verdt før årets sesong.

- Vi har høy selvtillit på dette med smittevern og restriksjoner. Vi har god dialog med kommunen, og skal forsøke å få til så normal kjøring som mulig, og vi tenker at det får vi til.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer