Vil ramme Putin:

- Oppskrift på katastrofe

G7-landenes finansministrer møtes fredag for å diskutere USAs forslag om pristak på russisk olje. Ingen god idé, mener norsk ekspert.

PRISTAK: USA mener et pristak vil være et effektivt virkemiddel for å ramme Putin økonomisk. Det kan slå uheldig ut, mener norsk ekspert. Foto: Jacob Ford / AP / NTB
PRISTAK: USA mener et pristak vil være et effektivt virkemiddel for å ramme Putin økonomisk. Det kan slå uheldig ut, mener norsk ekspert. Foto: Jacob Ford / AP / NTB Vis mer
Publisert

Fredag skal G7-landenes finansministrer møtes for å diskutere forslaget Biden-administrasjonen nylig kom med - å sette et pristak på russisk olje.

- Dette er den mest effektive måten, tror vi, å slå hardt mot Putins inntekter, sier Det hvite hus' talsperson Karine Jean-Pierre, ifølge Bloomberg.

Vil få prisene ned

G7 består av Storbritannia, Canada, Frankrike, Tyskland, Italia, Japan og USA.

USA håper et slikt grep vil kjøle ned den ekstreme energiprisen - og å begrense inntektene Russland får fra olje.

Det er ennå ikke fastslått hva taket blir, eller hvilke land det vil gjelde.

- Vi hører mer på fredag hvordan dette kommer til å fungere, og det er ikke bare oss – det er også et partnerskap med våre allierte, G-7. Så vi tror dette kommer til å være en måte å virkelig ramme Russland økonomisk, sier Jean-Pierre.

USA mener grepet ikke bare vil gi et fall i Russlands oljeinntekter, men også globale energipriser.

Russlands oljeinntekter steg til over 20 milliarder dollar i juni. Det var en økning med over 700 millioner dollar målt mot måneden før.

- Oppskrift på katastrofe

Bjarne Schieldrop, oljeanalytiker i SEB, mener et oljepristak er en dårlig idé som kan slå svært uheldig ut.

- Jeg skjønner det ikke. En ting er om dette hadde vært en liten aktør, i et marked med overskudd på olje. Da hadde det ikke vært noe problem. Dette er verdens største eksportør, sier Schieldrop til Børsen.

- Vi ser hva som skjer når Russland struper tilførselen til Europa. Prisene eksploderer, legger han til.

I en oppdatering i sommer skrev Schieldrop at et pristak «ser fint ut på papiret, men lyder som oppskriften på en katastrofe».

Videre viser han til at oljemarkedet i dag er et selgers marked, ikke et kjøpers marked.

- Kan få 200 dollar fatet

Han mener Russland naturligvis kan og vil si nei til pristaket: «Normalpris eller ingen olje!». Schieldrop eksemplifiserer med et pristak på 60 dollar per fat russisk olje.

- La oss si du fikk med deg hele verdens kjøpere på dette, som er helt utenkelig, så går disse kjøperne til Russland og sier at «vi betaler bare 60 dollar». Det er ikke verre enn at Russland bare sier: «Nei, det er vi ikke med på».

Videre viser han til at gassprisen har eksplodert etter at Russland har knipet igjen på krana. På samme måte kan oljeprisen skyte fart. Han mener G7-landene i dag egentlig ber om at russisk oljeeksport ikke går ned.

For hvis den gjør det, kan prisen klatre til over 200 dollar per fat, ifølge oljeanalytikeren. Han understreker at Russland ikke har interesse av null eksport til Europa.

- Det er to ting Russland er ute etter: Geopolitisk innflytelse og inntekter. Hvis de kjører eksporten til null får de maksimalt geopolitisk trykk, men ingen inntekter. Når det gjelder gass, er nok det optimale å ligge mellom 10-20 prosent av normalen, men med høye priser, sier Schieldrop.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer