Vil ramme Putins krigskasse:

- Oppskriften på katastrofe

G7-landene jobber for å ramme Putins krigskasse ved å innføre en makspris på russisk olje. Det kan få katastrofale følger for det globale energimarkedet, advarer norsk analytiker.

HÅVER INN: Til tross for kraftige sanksjoner har Russland håvet inn milliarder på energieksport etter landets invasjon av Ukraina. Nå vil G7-landene ramme Putin enda kraftigere. Foto: NTB
HÅVER INN: Til tross for kraftige sanksjoner har Russland håvet inn milliarder på energieksport etter landets invasjon av Ukraina. Nå vil G7-landene ramme Putin enda kraftigere. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Tirsdag ble G7-landene enige om å jobbe med planer for å innføre en makspris på russisk olje. Målet er å ramme Vladimir Putins krigskasse brutalt.

Det er en elendig idé, ifølge Bjarne Schieldrop, sjefanalytiker for råvarer i SEB.

- Det ser bra ut på papiret, men akkurat nå høres dette ut som oppskriften på katastrofe, skrev han i en analyse onsdag denne uka.

Finansavisen omtalte denne saken først i Norge.

Schieldrop frykter G7-landenes grep kan sende oljeprisen opp til nivåer man aldri tidligere har sett og peker helt konkret på to ting som han mener vil slå beina under forslaget:

  • Russland er verdens største eksportør av fossile brensler.
  • Oljemarkedet er i dag et selgers marked - ikke et kjøpers marked.

Schieldrop påpeker at den globale oljereservekapasiteten i dag ligger på rundt to millioner fat om dagen. Samtidig tømmes USAs og alliertes strategiske reserver (SPR) i dag med mer enn én million fat om dagen.

Det er med andre ord ikke mye olje til overs i markedet, om man blir nødt til å erstatte et bortfall av russiske oljefat.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer