Vil ramme Putins krigskasse:

- Oppskriften på katastrofe

G7-landene jobber for å ramme Putins krigskasse ved å innføre en makspris på russisk olje. Det kan få katastrofale følger for det globale energimarkedet, advarer norsk analytiker.

HÅVER INN: Til tross for kraftige sanksjoner har Russland håvet inn milliarder på energieksport etter landets invasjon av Ukraina. Nå vil G7-landene ramme Putin enda kraftigere. Foto: NTB
HÅVER INN: Til tross for kraftige sanksjoner har Russland håvet inn milliarder på energieksport etter landets invasjon av Ukraina. Nå vil G7-landene ramme Putin enda kraftigere. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Tirsdag ble G7-landene enige om å jobbe med planer for å innføre en makspris på russisk olje. Målet er å ramme Vladimir Putins krigskasse brutalt.

Det er en elendig idé, ifølge Bjarne Schieldrop, sjefanalytiker for råvarer i SEB.

- Det ser bra ut på papiret, men akkurat nå høres dette ut som oppskriften på katastrofe, skrev han i en analyse onsdag denne uka.

Finansavisen omtalte denne saken først i Norge.

Schieldrop frykter G7-landenes grep kan sende oljeprisen opp til nivåer man aldri tidligere har sett og peker helt konkret på to ting som han mener vil slå beina under forslaget:

  • Russland er verdens største eksportør av fossile brensler.
  • Oljemarkedet er i dag et selgers marked - ikke et kjøpers marked.
BAR OVERKROPP: Verdenslederne som møttes under G7-toppmøtet gjorde narr av Putin. Video: AP Vis mer

Schieldrop påpeker at den globale oljereservekapasiteten i dag ligger på rundt to millioner fat om dagen. Samtidig tømmes USAs og alliertes strategiske reserver (SPR) i dag med mer enn én million fat om dagen.

Det er med andre ord ikke mye olje til overs i markedet, om man blir nødt til å erstatte et bortfall av russiske oljefat.

- Innen høsten vil en tredjedel av amerikanske strategiske reserver være borte. Russland kan og vil naturligvis si nei til pristaket: «Normale priser, eller så kutter vi oljen!». Det er selgers marked, fortsetter Schieldrop.

- G7-landenes bønn

Den høyeste oljeprisen som noen gang er registrert, er fra juli 2008. Den gang var prisen oppe i hele 147,5 dollar fatet.

Det kan nærmest bli for vekslepenger å regne, om Schieldrop får rett i sin analyse. Han tror nemlig at et bortfall av russisk olje vil kunne sende oljeprisen opp i over 200 dollar per fat.

- G7-landene har i dag faktisk en bønn om at russisk oljeeksport ikke skal falle. For hvis eksporten faller, så vil oljeprisen stige fra dagens pris på 117 dollar fatet, til over 200 dollar fatet. Dersom Russland hadde vært en liten eksportør, og det hadde vært kjøpers marked for olje, ville strategien ha fungert helt nydelig. Men det er ikke tilfellet.

Kjøper på billigsalg

G7-landene håper uansett på å få med seg store deler av verdenssamfunnet på å innføre et pristak.

«Vi inviterer alle likesinnede land til å vurdere å bli med oss», heter det i en fellesuttalelse fra G7-lederne.

Som følge av vestlige sanksjoner mot russisk oljeeksport selges russisk råolje i dag med en heftig rabatt på mellom 30 og 40 amerikanske dollar per fat, målt opp mot prisen på nordsjøolje som den siste tida har ligget på mellom 110 og 120 dollar fatet.

Det nyter spesielt Kina og India svært godt av, som to av de desidert viktigste importørene av russisk olje. Dersom G7-landene skal lykkes med å ramme Russland, er de derfor så godt som avhengig av å få de to landene med på å innføre pristaket.

JUNKIES: Gassekspert Karen Sund sier Tyskland nesten har blitt litt «junkies» på russisk gass. 27. april 2022. Reporter: Edward Stendlund. Vis mer

Nå kan det se ut som om de faktisk kan lykkes med nettopp det, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Kraftige insentiver

En ikke navngitt kilde, som skal være tett på prosessen, opplyser til Reuters at det allerede har blitt gjennomført positive og produktive diskusjoner med Kina og India om pristaket.

De to landene har kraftige insentiver til å støtte et pristak, da de vil kunne fortsette å kjøpe russisk olje som er enda kraftigere rabattert.

G7-landene skal foreløpig ikke ha kommet til enighet om hvilket prisnivå de ønsker å legge seg på, men ifølge Reuters skal prisen være høy nok til at Russland vil ønske å fortsette å produsere olje.

For dersom Russland svarer med å strupe oljeproduksjonen, er det bred enighet blant analytikere om at hele energimarkedet vil settes under enormt press.

Schieldrop viser til at normal russisk eksport av råolje og tilknyttede produkter var på 8,3 millioner fat per dag i 2019.

- Vi vet ikke hva eksporttallene er akkurat nå, men den russiske råoljeeksporten sies å ha normal flyt, skriver Schieldrop.

- Anta at russisk råoljeeksport falt med to millioner fat per dag som følge av pristaksregimet og en russisk «selgerstreik». Da må Saudi-Arabia, Emiratene og Kuwait umiddelbart maksimere reservekapasiteten, mens IEAs medlemsstater må fortsette å tømme reservene sine utover den planlagte horisonten i høst, fortsetter han.

Kraftig opptrapping

Tysklands forbundskansler Olaf Scholz understreket i forbindelse med G7-møtet at sanksjonene mot Russland vil bli opprettholdt helt til Vladimir Putin innser at invasjonen av Ukraina har vært en fiasko og at han erkjenner nederlag, ifølge Reuters.

- Det er bare én vei ut: Putin må akseptere at planene hans i Ukraina kommer til å feile, sa Scholz under en pressekonferanse som avrundet G7-toppmøtet som fant sted i de bayerske alper.

Et pristak på russisk olje vil være en betydelig opptrapping av sanksjonene som allerede er innført mot Russland, etter landets invasjon av Ukraina.

Det er imidlertid usikkert om Putin og hans venner i Kreml har begynt å skjelve i buksene.

Skal G7-landenes forslag ende med suksess, er de avhengig av å få store deler av verdenssamfunnet med seg. Det kan ta tid.

EU-kommisjonen brukte for eksempel mange uker på å komme til enighet om oljesanksjoner mot Russland tidligere i år, etter at flere europeiske land - med Ungarn i spissen - satte seg på bakbeina.

Det er foreløpig lite som tyder på at denne prosessen skal kunne bli smidigere.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer