Oppturen snart over

Neste år vil det være over. Oppturen i norsk økonomi fra 2017 går inn i historiebøkene.

SNUR: Oppturen i norsk økonomi flater ut neste år, ifølge prognosen som SSB la fram torsdag. Foto: NTB scanpix
SNUR: Oppturen i norsk økonomi flater ut neste år, ifølge prognosen som SSB la fram torsdag. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ingen fete lønnsoppgjør, ingen fortsatt fall i arbeidsledigheten og en svak krone som gjør at du må ut med over en 10-er for en euro.

Slik blir utviklingen neste år, ifølge de ferske prognosene som ekspertene i Statistisk sentralbyrå la fram torsdag.

Flater ut

De siste årene har norske ansatte fått relativt hyggelige lønnsoppgjør. SSB anslår en samlet lønnsvekst for i år på 3,5 prosent. Framover vil det flate ut de neste to årene for deretter å falle fra 2022, mener SSB.

Arbeidsledigheten har falt sammenhengende fra 5 prosent i 2016 til rundt 3,7 prosent nå. Lavere etterspørsel fra utlandet og Norges Banks rentehevinger det siste året vil legge en demper på arbeidsmarkedet framover, mener SSB.

Men på grunn av lavere innvandring, fallende befolkningsvekst og mindre arbeidsinnvandring vil ledigheten holde seg omtrent på det samme nivået fram mot 2022, ifølge SSB.

Rekordlav rente

Internasjonalt venter SSB fortsatt nedgang i økonomien, selv om sannsynligheten for en Brexit uten avtale mellom Storbritannia og EU har falt betraktelig og Trump likevel ikke la tollavgifter på import av europeiske biler.

SSB sier at det er stor usikkerhet rundt hvordan valuttamarkedet vil utvikle seeg frmaover, men mener at krona vil svekke seg ytterligere og at en euro vil koste i overkant av 10 kroner fram mot 2022.

Samtidig er boligmarkedet i balanse og renta vil fortsatt holde seg på et rekordlavt nivå, ifølge prognosemakerne i SSB.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer