Oppdal:

Ordfører beklager SMS til hyttefolk

- Det er alltid lett å være etterpåklok.

SMS-KRØLL: Ordføreren i Oppdal beklager ordlyden i en SMS fra kommunen som ble sendt ut til hytteierne i bygda like før vinterferien. Øverst i bildet kan man blant annet se Kjell Inge Røkkes hyttepalass. Illustrasjonsfoto: Tom E. Østhuus / Dagbladet
SMS-KRØLL: Ordføreren i Oppdal beklager ordlyden i en SMS fra kommunen som ble sendt ut til hytteierne i bygda like før vinterferien. Øverst i bildet kan man blant annet se Kjell Inge Røkkes hyttepalass. Illustrasjonsfoto: Tom E. Østhuus / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Like før vinterferien mottok om lag 4000 hytteeiere i Oppdal kommune en tekstmelding fra bygdas ordfører, Geir Arild Espnes (Sp). Innholdet i SMS-en har høstet kritikk fra den lokale handelsstanden, som anslår store omsetningstap som en direkte konsekvens av ordlyden.

Det var lokalavisa OPP som først omtalte saken.

I tekstmeldingen fra kommunen ble hyttefolket oppfordret til å gjøre nødvendig handel før de ankom bygda.

«(...) For å begrense smitte av covid 19 er vi imidlertid opptatt av følgende: Handle det du trenger på hytta i din hjemkommune før avreise. (...)», heter det i tekstmeldingen, gjengitt av OPP.

- Flere hundre tusen

Innholdet har fått Coop Oppdal-direktør, Morten Erik Stulen, til å reagere kraftig. Han anslår en omsetningssvikt på cirka 700 000 kroner inn mot helga.

Videre peker han på at meldingen kom i seineste laget, og at de dermed ikke hadde tid til å omstille seg og kansellere vinterferie-leveranser.

- I tillegg til færre kunder og redusert omsetning, betyr dette derfor også regelrett svinn for vår del på både ferskvarer og brød, sier Stulen til lokalavisa.

Niklas Ingdal, butikksjef for Bunnpris i Oppdal, mener ordførerens SMS er lite gjennomtenkt.

VINTERFERIE: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad har tidligere advart mo «falsk trygghet» ved å teste seg før reise. Dette er rådene hans mot vinterferien. Video: Dagbladet TV Vis mer

- Det er jo ganske korttenkt, kan du si, å sende ut en sånn SMS. Spesielt fredagen før vinterferien. Det er uheldig, sier han til Børsen.

- Kunne vært unngått

Ingdal mener en slik beskjed burde vært sendt ut ei uke før.

- Jeg forstår jo at SMS-en blir sendt ut. Det er jo bra på et vis, at man vil redusere smitte. Jeg skjønner tanken, men timingen var dårlig.

Han følger opp:

- Vi tar imot varebestillinger, så det blir jo mer svinn. Ved å sende ut en melding litt før kunne man nok unngått en del svinn.

Ingdal understreker at han ikke har regnet på om SMS-en kan ha bidratt til omsetningsfall, ennå.

Beklager ordlyden

Overfor Børsen presiserer Oppdal-ordføreren at kommunen nok ikke ville sendt ut SMS-en slik den står, i dag.

- Jeg beklager ordlyden i tekstmeldingen. Det er alltid lett å være etterpåklok, sier Espnes.

Han forklarer at kommunen holdt et ekstraordinært kommunestyremøte torsdag forrige. Å gå ut med informasjon til hyttefolket tidligere, lot seg dermed ikke gjøre.

- Det var mye som skulle gjøres på en gang, og folk var allerede på vei til hyttene sine. Dermed var vi under et press om å informere alle om munnbindpåbudet før helga.

- Skapt furore

Selv om det ble vedtatt et påbud om munnbind i kommunen, ble det aldri vedtatt en anmodning til hyttefolk om å handle før man kom til bygda.

- Da tekstmeldingen ble sendt ut, gjentok vi kun en beskjed fra helseministeren som nå dessverre har skapt litt furore.

- Hvem var det som forfattet tekstmeldingen?

- Det ønsker jeg ikke å gå inn på. Som ordfører er det uansett mitt ansvar.

Han understreker at det er en beklagelig situasjon.

- Det vi ville gjort i tekstmeldingen i dag er å informere om munnbindpåbud, smittevernregler, og presisere at helseministeren har kommet med en tilrådning, som vi videre lenket til.

- Hva tenker du om at Coop-direktøren anslår et tap på 700 000 kroner?

- Det er ingen grunn til å betvile handelsstandens svinn, og at besøket i Oppdals matbutikker ble litt mindre. Det er naturligvis leit, men også knyttet til smittevern. Jeg vil understreke at butikkene i Oppdal har gjort en formidabel jobb med å legge til rette for en smittevernforsvarlig handel.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer