Ordfører om milliardær-exit: - Forferdelig trist

Milliardær Ivar Tollefsens eiendomsimperium legger ned all virksomhet i Kragerø sentrum: - Når vi har kommet over sjokket, vil vi gå i dialog med Fredensborg, sier bekymret ordfører.

STENGER: Kragerø-ordfører Grunde Wegar Knudsen ble tirsdag varslet om at milliardær Ivar Tollefsen avvikler deler av driften i Kragerø.Foto: Anders Sterner / Shutterstock / NTB

STENGER: Kragerø-ordfører Grunde Wegar Knudsen ble tirsdag varslet om at milliardær Ivar Tollefsen avvikler deler av driften i Kragerø.

Foto: Anders Sterner / Shutterstock / NTB

Vis mer
Publisert

- Dette er forferdelig trist. Det er klart at dette får konsekvenser for tilbudet til både innbyggere og besøkende, sier Kragerø-ordfører Grunde Wegar Knudsen (Sp) til Børsen.

Tirsdag formiddag fikk han sjokkbeskjeden om at Fredensborg - med milliardær Ivar Tollefsen i spissen - lukker døra for flere virksomheter i sommerparadiset Kragerø. Det bekreftet eiendomsimperiet overfor Kragerø Blad Vestmar (KV).

Fredensborg oppgir at bakteppet for avgjørelsen skyldes milliontap over flere år - sterkest drevet av Tollboden Restaurant AS som har lidd et samlet tap på over 40 millioner kroner gjennom årenes løp.

- Jeg synes det er trist, men har forståelse for at de, etter så mange år med minustall, kombinert med de rammebetingelsene som nå ligger til grunn, går til det skrittet.

Betydelig antall ansatte

Det er tre virksomheter som rammes av nedleggelsen i henholdsvis sentrum og på Skåtøy. Disse står samlet oppført med 258 ansatte:

  • Tollboden Hotell & Restaurant (169 ansatte).
  • Skåtøy Kafé (69 ansatte).
  • Onkel Oskar (20 ansatte).

Hvor mange som rent faktisk står i fare for å miste jobben, er uvisst. Ordføreren viser til at virksomhetene i stor grad benytter seg av sesongarbeidere, men erkjenner at han er bekymret for et større oppsigelsestall.

- Det er klart. Jeg føler at Kragerø blir veldig hardt rammet nå - særlig innenfor servering og reiseliv.

KROKEN PÅ DØRA: Restauranten Tollboden utenfor Blindtarmen i Kragerø er et av utestedene som stenger. Foto: Geir Olsen / NTB
KROKEN PÅ DØRA: Restauranten Tollboden utenfor Blindtarmen i Kragerø er et av utestedene som stenger. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

- Bekymring

- Frykter du at flere virksomheter legger inn årene?

- Det er klart at det er en viss bekymring for det. Vi har akkurat vært gjennom en pandemi, mange av våre sesongarbeidere har ikke trukket til Norge i like stor grad som tidligere. Vi har renteoppgang, prisstigninger og energikostnader som har skutt til himmels det siste året.

Knudsen følger raskt opp:

- Vi kan imidlertid ikke gi opp. Vi må jobbe videre for å skape gode rammevilkår lokalt.

Stenger i desember

- Har kommunen gjort nok for å sikre gode rammevilkår for næringslivet?

- Det vil nok alltid være noen som mener at vi ikke har det, men vi mener det. Vi jobber tett med dette, blant annet gjennom reiselivsplanen «Kragerø mot 2030».

Hva som nå skjer med eiendommene til de tre virksomhetene, ønsker ikke Fredensborg å kommentere. Den 31. desember er det imidlertid kroken på døra for de tre serveringsstedene.

- Driftsselskapenes virksomhet opphører, men av hensyn til de ansatte og den pågående prosessen så ønsker vi ikke å kommentere dette nærmere. Eiendommene vurderes solgt, alternativt leid ut, skriver styreleder Rajko Mink fra Fredensborg til KV.

- Sjokk

Ordfører Knudsen håper på en rask avklaring - og helst innen påsken 2023.

- Når vi har kommet over dette sjokket, vil vi gå i dialog med Fredensborg og se hva vi kan gjøre for å fylle lokalene med liv igjen. Jeg tror vi skal få dette til, men det kan ta litt tid.

- Det er urolige tider i verdensøkonomien. Tror du mange stiller seg i kø for å starte noe nytt i disse lokalene?

- Nei, jeg ser ikke for meg at den køen er lang. Men jeg tror absolutt at det finnes noen. Nå er det viktig at vi hever blikket og ser framover.

- Vemodig

Børsen har vært i kontakt med daglig leder for Tollboden Hotell & Restaurant, Thomas Haukedal. Han ønsker ikke å kommentere saken. Daglig leder for Skåtøy Kafé, Cathrine Mellby, forteller at hun ble informert om omorganiseringen av sin arbeidsgiver tirsdag.

- Dette er naturligvis vemodig. Jeg har trivdes utrolig bra ute på Skåtøy, og lært svært mye. Jeg har samtidig forståelse for den beslutningen som er tatt. Fredensborg har vært en flott arbeidsgiver og jeg er takknemlig for de tre årene jeg har fått drive her ute.

Det har ikke lykkes Børsen å komme i kontakt med daglig leder for Onkel Oskar.

Tollefsen, som skal være god for 51,5 milliarder kroner, er godt etablert i Kragerøs eiendomsmanesje, og har blant annet blitt beskrevet som «Kragerø-fantast» i pressen.

Gjennom åra har 61-åringen gjort en rekke oppkjøp i området. I 2017 ble han blant annet største eier av Kragerø Resort på Stabbestad gjennom sitt nevnte eiendomsselskap Fredensborg. Kragerø Resort omfattes ikke av nedleggelsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer