Norgesferie:

Ordfører om turist-kaos: - Bekymret

Stranda-ordfører Jan Ove Tryggestad erkjenner at turistmagneten Geiranger har et kjempeproblem. Har nå bedt regjeringen om hjelp.

TAR GREP: Stranda-ordfører Jan Ove Tryggestad (Sp) forklarer at kommunen nå jobber for å bedre turistsituasjonen. Her er Tryggestad avbildet sammen med kronprinsparet ved Flydalsjuvet i Geiranger i 2012. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
TAR GREP: Stranda-ordfører Jan Ove Tryggestad (Sp) forklarer at kommunen nå jobber for å bedre turistsituasjonen. Her er Tryggestad avbildet sammen med kronprinsparet ved Flydalsjuvet i Geiranger i 2012. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert

Denne uka slo lokale næringslivskrefter alarm om frykt for en ny «turistinvasjon» i Geiranger etter coronadvalen.

Den vesle bygda - og en av landets mest attraktive turistdestinasjoner - har nå åpnet turistslusene helt for første gang på drøye tre år. Historien har vist at det kan by på noen kraftige utfordringer.

I 2018 og 2019, de siste normalåra før pandemien, hamret flere kritikere løs mot rushet av cruiseskip og turister som veltet inn over Geirangerfjorden. Så la stengte grenser et slør over problematikken.

Så spoler vi tre år fram i tid:

  • Infrastrukturen i Geiranger står på stedet hvil.
  • Reiselivsbransjen er rammet av kraftige bemanningsutfordringer.
  • I 2021 hadde Geiranger og Hellesylt totalt 25 cruiseanløp. I 2022 er antallet oppjustert til 162 cruiseanløp.
  • Grensene er åpne for internasjonale turister, og to av tre nordmenn planlegger norgesferie i år.

- Ikke god nok

På toppen av dette må bygda regne med biltrafikk, campingvogner, bobiler, fritidsbåter og turistbusser.

- Er dere rustet for dette?

- Infrastrukturen er ikke god nok. Vi har ikke et areal til å ta imot 15 000 til 20 000 besøkende hver dag. Veinettet er heller ikke dimensjonert for store, tunge busser med flere titalls tusen passasjerer, erkjenner Stranda-ordfører Jan Ove Tryggestad (Sp) overfor Børsen.

Han følger raskt opp:

- Men det er ikke dette som bekymrer meg mest.

DEMONSTRERER: Ankomsten av cruiseskipet MSC Orchestra i Venezia, Italia, har skapt store reaksjoner i den historiske byen. Video: KameraOne. Reporter: Klaus Holm Fjellro / Dagbladet TV Vis mer

- Bekymret

For vi må tilbake til den omstridte cruisetrafikken - som foruten passasjerer, frakter med seg betydelige miljøproblemer. Dronning Sonja er blant dem som har uttrykt stor bekymring for at et av landets vakreste fjordlandskaper er i ferd med å bli redusert til en eksosdump.

I januar 2020 ble imidlertid cruisenæringa underlagt flere miljøkrav. Det innebærer blant annet færre skipsanløp til Geiranger.

- Jeg er bekymret for at nabohavner, som ikke er underlagt like strenge miljøkrav som Geiranger, skal få et enda større besøkstall med store skip, fortsetter Tryggestad.

Han utdyper:

- Når vi skal regruppere og tilpasse oss en mer bærekraftig framtid etter corona, hjelper det ikke dersom cruisenæringa sender inn gigantiske skip i små lokalsamfunn, fortsetter Tryggestad.

- Jobber med løsning

Ordføreren understreker at bygdas lokale næringsliv langt på vei er økonomisk avhengig av turisme.

- For å si det rett ut: Det er nesten livsviktig for reiselivet at vi får en sommer som bærer preg av gjenreise. Vi må ta igjen det tapte etter to coronaår, der det var et formidabelt bortfall av cruiseturister. Når vi får tilbake aktiviteten, får vi også tilbake optimisme og tro på framtida.

Det skal imidlertid ikke gå på bekostning av miljøet.

- Vi ønsker å ta imot turister fra store deler av verden, men vi ønsker ikke en ukritisk tilførsel av folk. Dermed må vi sørge for å regulere cruisenæringa ytterligere.

- Må løses

- Men hva gjør dere for å bedre situasjonen?

- Det handler om å rigge sentrumsfunksjonene bedre. Veisystemet er en hard nøtt. Mye er bygget for 100-150 år siden, og mye er i tillegg vernet. Vi har arbeidet med disse spørsmålene, blant annet parkeringssituasjonen.

En annen utfordring er framtidas energibehov, forklarer ordføreren. Han opplyser at det denne uka er sendt en konkret søknad til regjeringen som peker på potensielle løsninger.

- Denne planen krever at vi jobber sammen med næringa i Geiranger, men også sentrale myndigheter, både fylke og stat. Vi mangler den mest grunnleggende tilgangen på energi for å møte framtidas behov. Energisituasjonen må løses.

- Vi håper og tror at deler av dette skal være klart innen ett års tid.

- Stappfullt

Inntil videre er situasjonen slik den er.

- Aller helst skulle vi sett at pågangen av turister ble spredt ut over året, men jeg er klar over at det ikke er så lett. Og la det være tydelig: Vi ønsker turistene hjertelig velkommen. Men det er ikke sikkert at alle får plass på hotellet i de heteste juliukene. Er det ikke plass i Geiranger, har vi gode tilbud i nærliggende områder.

Onsdag kunne innehaver av Grande Fjord Hotel i Geiranger bekrefte at pågangen har vært stor.

- Det har vært stappfullt - hver dag! Høysesongen startet i lavsesongen, og vi har svømt i mennesker siden 20. mai, fortalte hotellsjef Aleksander Grande.

- Eksplodert

Selv om dette innebærer klingende mynt i kassa, var også Grande ærlig på at bygda har «en lang vei å gå» med tanke på turistsituasjonen.

- Hvis det blir sånn som det var under pandemien, der alle kjører sin egen bil og alle skal ha parkering, og på toppen av dette kommer store busslass med turister, så har vi ikke kapasitet til å ta alle imot. Verken i form av parkering eller vei-infrastruktur, fortsatte han.

Grande fikk medhold av Iris Westerås, som driver Westerås restaurant og gård.

- Det er absolutt utfordringer. Sånn har det vært i flerfoldige år. Biltrafikk, campingvogner og bobiler ... Det har eksplodert, og det øker fra år til år, fortalte hun.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer