Strømpriser:

Ordfører raser: - Totalt handlingslammet

Vinje-ordfører mistenker at lokal kraftverkseier bryter konsesjon for å tjene mer penger, men kraftverkseier avviser kritikken.

LAV VANNSTAND: Dette bildet er tatt i den nordlige delen av Møsvatn i høst. Ordfører Jon Rikard Kleven lurer på hvorfor vannstanden har blitt så lav. Foto: Ove Inge Årlid
LAV VANNSTAND: Dette bildet er tatt i den nordlige delen av Møsvatn i høst. Ordfører Jon Rikard Kleven lurer på hvorfor vannstanden har blitt så lav. Foto: Ove Inge Årlid Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- De virker fullstendig handlingslammet. Hvem driver tilsyn med vassdrag hvis det ikke er NVE?

Vinje-ordfører Jon Rikard Kleven (Sp) er forbannet. Han er forbannet på NVE som bruker lang tid på å behandle klager, og han retter skytset kraftverkseier Øst-Telemarks Brukseierforening (ØTB).

Sinnet kan knyttes til det alle snakker om for tida: Strømpriser.

Brøt konsesjon

Det hele dreier seg om regulering av vannstanden i det oppdemmede Møsvatn i Vinje, og har vært omtalt i flere artikler i lokalavisa Telen.

Ifølge konsesjonen ØTB har fått skal «vannstanden normalt ikke overstige 918 meter» og at halvmeteren fra 918 til 918,5 meter skal brukes med flomdemping som formål.

Likevel gikk vannstanden over 918,5 meter i fjor.

IRRITERT: Vinje-ordfører Jon Rikard Kleven (Sp) krever å få svar fra NVE på hvorfor ØTB har brutt konsesjonen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
IRRITERT: Vinje-ordfører Jon Rikard Kleven (Sp) krever å få svar fra NVE på hvorfor ØTB har brutt konsesjonen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

I år er saken en ganske annen. Ifølge konsesjonen skal alt tilløp av vann etter 1. mai, bortsett fra nødvendig tapping for å holde minstevannføring i Måna, elva mellom Møsvatn og Tinnsjøen, brukes til å fylle magasinet opp til 914 meter.

Vannstanden skal ikke under 914 meter fram til 1. desember. I høst har vannstanden vært opp mot en halv meter under.

ØTB mener de har fulgt reglementet slavisk. Les hele tilsvaret nederst i saken.

Mistenker profitthensyn

Ordføreren tok derfor kontakt med daglig leder i ØTB, for å få svar på hva dette skyldes. Han sier at svarene han fikk var «tomprat og historier fra 2014».

- I fjor hadde vi svært lave strømpriser, og da fylte de vannet over en halv meter over det de hadde lov til. Møsvatn har et enormt svært vannspeil. Da jeg var der i fjor så sto vannet over parkeringsplassen der jeg parkerte. Det var på et tidspunkt med elendige priser, sier ordføreren, og fortsetter.

- I år er det svært høye priser. Vannet er tappet under laveste regulerte vannstand. Jeg lurer på hva som motiverer den styringen. Jeg kan bare anta at siden de ikke har noe godt svar, så handler det om pris.

Som følge av at han ikke fikk noe godt svar, sendte han en klage til NVE i september i fjor. I februar i år fikk han beskjed om at de måtte ha mer tid til å behandle klagen, men i skrivende stund er det fremdeles ikke kommet noe svar.

- Sterkt kritikkverdig

I mellomtida har han også sendt inn ytterligere en klage - denne gangen på årets lave vannstand.

- Det virker som NVE ikke evner å ta klage fra en vertskommune på ØTB, som bryter en seks år gammel konsesjon to år på rad. De behandler ikke saken. Det er sterkt kritikkverdig og vi vil sende en klage direkte til departementet, tordner Kleven.

KLAGER: Vannstanden i Møsvatn gikk i høst under minstegrensa. Foto: Ove Inge Årlid
KLAGER: Vannstanden i Møsvatn gikk i høst under minstegrensa. Foto: Ove Inge Årlid Vis mer

Han krever klare svar på hvorfor konsesjonen er brutt. Tidligere i år søkte ØTB om dispensasjon til å gå under 914 meter. Det fikk de ikke, da NVE mener de ikke har hjemmel til å gi dispensasjon.

- Men NVE har unnlatt å vurdere om dette dreier seg om uaktsomhet - om de har foretatt unødvendig tapping. De skal ikke foreta tapping med mindre det er nødvendig for å fylle magasinet etter mai. Har de foretatt unødvendig tapping? Er det motivert av pris så er det uaktsomhet som gjør at de bryter konsesjonen, sier Kleven.

STRØMUTGIFTER: Frykter du en sjokkregning som følge av dyr strøm? Med enkle grep i hverdagen kan du bidra til å senke strømutgiftene noe. Video: Berit B. Njarga. Voice: Embla Hjort-Larsen. Klipp Tobias Fjeldvang Vis mer

Ordføreren forteller også om problemene de 46 veiløse, fastboende ved Møsvatn får når vannet går over eller under grensene. Er det for mye vann blir det store bølger med påfølgende erosjonsskader.

Blir det for lite vann kan de fastboende få problemer med å bruke innsjøen, som altså er deres eneste ferdselsmulighet.

Avviser kritikken

Daglig leder i ØTB, Nicolai Østhus, sier de nettopp har fått en henvendelse fra NVE, som etterspør flere opplysninger. Det jobber de med å gi.

- Det er ingen dramatikk i dette. Vi akter å gjøre opp på en ryddig måte, og følge spillets regler, sier Østhus.

- Hva tenker dere om at ordføreren sier han antar det dreier seg om pris?

- Vi har svart på alle spørsmål vi har fått. At vi skal ha et underliggende profittmotiv, det tilkommer ikke oss å mene så veldig mye om.

LITE VANN: Lokalbefolkningen har kunnet se vannet trekke seg lenger tilbake enn det skal. Foto: Steven Furtwängler
LITE VANN: Lokalbefolkningen har kunnet se vannet trekke seg lenger tilbake enn det skal. Foto: Steven Furtwängler Vis mer

Østhus sier følgende om hvorfor de har brutt konsesjonen:

- Vi hadde en ekstrem tørke. Vi har et pålegg om minstevannføring fra Tinnsjøen på 45 kubikk, samtidig har vi anledning til å tappe ned til 914 meter. Det hang ikke sammen når vi fikk en langvarig tørke i sommer. Vi varsla god tid i forveien at vi måtte gå under, sier Østhus.

Da søkte de altså om en dispensasjon, som de ikke fikk fordi NVE mener de ikke kan gi det. Østhus er litt overgitt, og mener NVE burde ha sikret seg de virkemidlene de trenger for å utføre jobben de er pålagt av myndighetene.

TØRT: Dette bildet er tatt mot Vinjefjorden, den nordligste delen av Møsvatn. Foto: Ove Inge Årlid
TØRT: Dette bildet er tatt mot Vinjefjorden, den nordligste delen av Møsvatn. Foto: Ove Inge Årlid Vis mer

Mener ordføreren misforstår

Da vannstanden gikk over grensene i fjor, fulgte ØTB «reglementet helt slavisk», ifølge Østhus. Han mener det er en misforståelse når ordføreren oppfatter laveste og høyeste regulerte vannstand som en absolutt grense.

- Det ville ført til helt absurde manøvreringer hvis en skulle følge det resonnementet. Vi fulgte reglementet, og så gikk det over høyeste regulerte nivå. Hadde vi sluppet vann nedover kunne det medført stor skade, det kunne i verste fall blitt katastrofe, sier Østhus, som likevel er enige med ordføreren i at NVE bruker for lang tid:

- De burde manne seg opp og få saken ut av verden.

LAV VANNSTAND: Den lave vannstanden i Møsvatn gjør at brygger blir tørrlagt. Foto: Steven Furtwängler
LAV VANNSTAND: Den lave vannstanden i Møsvatn gjør at brygger blir tørrlagt. Foto: Steven Furtwängler Vis mer

Omfattende klage

Seksjonssjef i NVE, Mari Hegg Gundersen, sier til Børsen at de i flere runder har svart på henvendelsene fra Vinje kommune og begrunnet årsaken til lang saksbehandlingstid på saken fra 2020.

- Det var en omfattende klage som krever omfattende gjennomgang for å sikre at saken blir tilstrekkelig opplyst, sier Gundersen.

NVE sier de må se hele reguleringsområdet, med flere magasiner og kraftverk, som helhet for å kunne vurdere om ØTB har brutt reglementet.

Når det gjelder høstens lave vannstand har NVE «tett oppfølging av ØTB» og har bedt om utfyllende informasjon i saken.

- Når vi mottar siste informasjon fra ØTB vil vi vurdere i hvilken grad det er brudd på manøvreringsreglementet og hvordan vi eventuelt skal reagere på dette, sier Gundersen, som uttrykker forståelse for at ordføreren ønsker en raskere saksbehandling.

- Vi beklager at saken fra 2020 har tatt lang tid. Vi jobber med begge hendelsene knyttet til regulering av Møsvatn, og vil komme med våre konklusjoner så snart grunnlaget for våre avgjørelser er klart.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer