Ordfører siktet for grov korrupsjon

Nittedal-ordfører Hilde Thorkildsen var tirsdag inne til avhør hos Økokrim.

- STERKT PREGET: Ordfører Hilde Thorkildsen (Ap) i Nittedal kommune er siktet for grov korrupsjon. Thorkildsens forsvarer Geir Lippestad forteller at hun er er sterkt preget av saken og at hun stiller seg uforstående til anklagene. Reporter: Jesper Nordahl Finsveen. Video: Jostein Sletten / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flere personer, deriblant Nittedal-ordføreren, er siktet i en korrupsjonssak, som Økokrim har etterforsket i om lag et halvt år, bekrefter Økokrim overfor Dagbladet.

Korrupsjonssaken skal ha sitt utspring i et større byggeprosjekt i Nittedal, ifølge Aftenposten, som først omtalte saken.

Avisa skriver at ytterligere tre personer er siktet i saken, men at ingen av dem skal være tilknyttet kommunen.

- Av hensyn til den videre etterforskning ønsker vi ikke på nåværende tidspunkt å kommentere saken ytterligere, sier konstituert førstestatsadvokat Esben Kyhring i en uttalelse til Dagbladet.

Samarbeider med politiet

Nittedal-ordfører Thorkildsen satt tirsdag i avhør hos Økokrim sammen med sin forsvarer, advokat Geir Lippestad.

Lippestad forteller at Thorkildsen stiller seg totalt uforstående til siktelsen, men at hun samarbeider med Økokrim.

- Hun er veldig sterkt preget, men er sikker på at når Økokrim kommer seg gjennom dokumentene og går gjennom saken, så vil den bli henlagt. Det føler hun seg veldig, veldig trygg på, sa Lippestad til pressen utenfor Økokrim i går.

- Hvorfor det?

- Fordi hun ikke har gjort noe galt. Det er en byggesak i Nittedal kommune som er bakgrunnen for denne saken, og den har vært enstemmig vedtatt i kommunen i mange, mange år - også før hun ble ordfører. Det er vanskelig å se hvordan hun har kunnet påvirke den saken, svarte forsvareren.

Varselsak ble siktelse

Han opplyste samtidig at Økokrims etterforskning og siktelse har sitt utspring i et anonymt varsel mot ordføreren.

- Hvordan vil dere karakterisere dette varselet?, spurte Dagbladet.

- Det er et varsel om korrupsjon, og det er klart at alle kommuner må ta varsler om korrupsjon alvorlig. Og det er alvorlig. Derfor samarbeider også ordføreren på alle måter med Økokrim.

Lippestad fortalte videre at ordfører Thorkildsen har vært siktet siden det første avhøret av henne fant sted i begynnelsen av februar.

Skal ha mottatt «fordel»

Aftenposten skriver at Thorkildsen er anklaget for å ha mottatt «en fordel - betaling eller liknende». Lippestad fortalte at hans klient ikke har mottatt noe som helst.

- Hun er veldig tydelig på at hun ikke har mottatt noe beløp i det hele tatt, sa Lippestad.

Han vedgikk likevel at et pengebeløp av ukjent størrelse er en del av sakskomplekset.

- Det er ikke store beløp det er snakk om, men alt er relativt. Jeg vil ikke si noe tall for det er ikke dokumentert eller fremlagt på noen måte.

Lippestad opplyste samtidig at de tre andre siktede i saken er sambygdinger, men ønsket ikke å si noe mer om ordførerens forhold til dem.

Ordfører siden 2011

Thorkildsen har vært ordfører i Nittedal kommune siden 2011, og ble gjenvalgt i både 2015 og 2019. Hun har vært medlem av kommunestyret i kommunen i over to tiår.

Tidligere har hun også vært fjerde vararepresentant til Stortinget fra 2005 til 2009, og tidligere politisk rådgiver i det tidligere Arbeids- og administrasjonsdepartementet.

Hun har arbeidet i NAV, og kom til vervet som ordfører fra stilling som personalleder i Jernbaneverket, ifølge Nittedal kommunes nettsider.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer