Ordfører slår alarm: - Jeg er fryktelig redd

Hans Isak Olsen er ordføreren som opplever at krisene står i kø. Nå er han ikke sikker på at landets største kommune klarer å takle alt, dersom krisescenarioene slår til.

KRISE: I landets desidert største kommune i areal, frykter ordføreren at det hele kan rakne. Foto: Linda Næsfeldt/Dagbladet
KRISE: I landets desidert største kommune i areal, frykter ordføreren at det hele kan rakne. Foto: Linda Næsfeldt/Dagbladet Vis mer
Publisert

- Det er krise, på krise, på krise her nå. Alt dette i en liten fattig og avsidesliggende kommune uten all verdens ressurser. Vi er ganske ensomme og forlatte på vidda her.

Budskapet fra Kautokeinos ordfører Hans Isak Olsen (KFL) er ikke til å misforstå, men han understreker det selv også.

- Jeg slår alarm. Det er ikke tvil om det. Jeg snakker ikke på meg disse krisene. Det er sånn vi opplever det, og det spørs hvor lenge vi klarer å håndtere dette, sier 62-åringen til Børsen.

Beredskapen i hele landet står i disse dagene overfor det som trolig er den største prøvelsen i moderne tid. I landets desidert største kommune i areal, frykter ordføreren at det hele kan rakne.

- Kan bli katastrofalt

For blant krisene han lister opp er: coronapandemien, økt arbeidsledighet, høy barnefattigdom, mangel på adekvat helsehjelp og en beitekrise som har rammet reindriftsnæringa som er enormt viktig for regionen.

På toppen av det hele publiserte NVE forrige helg sin vårflomanalyse, hvor de konkluderer med at det i år er «stor sannsynlighet for stor vårflom i alle landsdeler». Kautokeino ligger imidlertid tilsynelatende langt dårligere an enn resten av Norge.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer