Kjell Inge Røkke flytter til Sveits:

Ordføreren i Lugano: - Vil kontakte Røkke

Ordføreren i den sveitsiske byen møter norsk presse.

BITCOIN: Ordføreren i Lugano, Sveits, sier han ser fram til å snakke med Kjell Inge Røkke om Bitcoin og kryptovaluta. Video: Bjørn Langsem. Reporter: Anniken Aaronsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

LUGANO/OSLO (Børsen): Mandag ble det kjent at investor og riking Kjell Inge Røkke har flytta til Sveits, nærmere bestemt byen Lugano, som også blir beskrevet som «Sveits' Monte Carlo».

Tirsdag møter ordføreren i Lugano, Michele Foletti, norsk presse, for å snakke om sin nye innbygger. Han avviste da at Lugano er Sveits' Monte Carlo, og avviste også at byen er et skatteparadis.

Foletti la heller ikke skjul på at flyttingen kom som en overraskelse på ham. Personlig fikk han vite om byens nyeste innbygger gjennom media mandag.

- Skattenivået er fornuftig. Det er én av grunnene til at byen er attraktiv, sier han til de oppmøtte.

Foletti varsler også at han har planer om å kontakte Røkke.

BITCOIN: Ordfører Michele Foletti viol snakke med Kjell Inge Røkke om bitcoin. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BITCOIN: Ordfører Michele Foletti viol snakke med Kjell Inge Røkke om bitcoin. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Jeg ser fram til å møte ham, og for å diskutere hans interesse for krypto, sier Foletti.

Kan betale skatt i kryptovaluta

Ordføreren har tidligere lansert store planer for å gjøre Lugano til en viktig by for kryptovaluta. Forrige uke gratulerte han El Salvador med årsdagen for å ha tatt i bruk kryptovalutaen Bitcoin som offisiell valuta og lovlig betalingsmiddel, og fulgte opp med at Lugano ønsker å følge etter.

- Alle skatter skal kunne betales i kryptovaluta. Vi kommer til å implementere det innen slutten av året, sier han til norsk presse tirsdag.

Lugano ligger i kantonen Ticino sør i Sveits, og er den største byen i landet hvor italiensk er hovedspråk.

Røkke har selv ikke gitt noen konkret årsak til flyttingen, men skriver følgende i et brev til medaksjonærer og medarbeidere i Aker:

PRIVATFLY: Privatflyet til Kjell Inge Røkke på flyplassen i Milano. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
PRIVATFLY: Privatflyet til Kjell Inge Røkke på flyplassen i Milano. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Jeg har valgt Lugano som mitt nye bosted - det er verken billigst eller har de laveste skattene, men det er til gjengjeld et flott sted med en sentral beliggenhet i Europa.

- Attraktivt

Ordfører Foletti trekker imidlertid selv fram det «fornuftige» skattenivået i Lugano.

- Dere kan finne flere detaljer om skattesystemet og hvorfor Lugano er attraktivt i denne brosjyren vi har her, sier han til mediene som har møtt opp, og legger med det ikke skjul på at han gjerne kan tenke seg flere rike tilflyttere.

Sveits ligger på 5. plass over Tax Justice Networks liste over skatteparadis for selskap i verden, og på 2. plass når det gjelder finansielt hemmelighold.

Røkke hadde en skattbar formue på 19,5 milliarder kroner i 2020. Han betalte samme år 175 millioner kroner i skatt til Norge.

Børsen oppdaterer saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer