Masseoppsigelser:

Ordføreren slår alarm: - I en ond spiral

Torsdag ble det endelig bestemt at hjørnesteinsbedriften Kimek sier opp så mange som 30 ansatte. Det skremmer vannet av ordføreren i Sør-Varanger, som frykter dramatiske konsekvenser for lokalsamfunnet.

- DRAMATISK: Masseoppsigelsen av ansatte ved hjørnesteinsbedriften Kimek vil få dramatiske følger for Kirkenes og Sør-Varanger kommune, advarer kommunens ordfører. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
- DRAMATISK: Masseoppsigelsen av ansatte ved hjørnesteinsbedriften Kimek vil få dramatiske følger for Kirkenes og Sør-Varanger kommune, advarer kommunens ordfører. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Det er ikke en god dag i dag. For å si det mildt.

Det sier direktør i Kimek i Kirkenes, Greger Mannsverk, til Børsen.

Torsdag formiddag ble det kjent at styret i selskapet har besluttet å si opp inntil 30 ansatte. Det kommer etter at regjeringen i mai sendte ut en påminnelse om sanksjonene mot Russland, og at de som bryter dem kan få straff.

MÅ SI OPP ANSATTE: Greger Mannsverk, daglig leder ved Kimek i Kirkenes, har blitt nødt til å gå til masseoppsigelser. Selskapet har hatt en stor del av omsetningen fra reparasjon av russiske trålere. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
MÅ SI OPP ANSATTE: Greger Mannsverk, daglig leder ved Kimek i Kirkenes, har blitt nødt til å gå til masseoppsigelser. Selskapet har hatt en stor del av omsetningen fra reparasjon av russiske trålere. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Det ble oppfattet som en innstramming av hva industrien kan levere til den russiske fiskenæringa, som Kimek i stor grad befatter seg med.

- Det å måtte si opp masse folk når vi egentlig hadde fulle ordrebøker ut året, det føles ikke akkurat bra, sier Mannsverk.

Han forteller at reparasjoner av russiske fiskebåter var over 70 prosent av virksomheten deres.

- Når over 70 prosent av ordretilgangen vår forsvant over natta, så er det klart at det er alvorlig.

- Hvordan tok de ansatte dette?

- De er lei seg og triste. Vi har visst siden 12. mai at det kom til å skje, med mindre regjeringa kom mer på banen. Så har vi kommet stadig nærmere en avgjørelse nå i det siste. Vi skal ha plukket ut de ansatte vi må si opp innen 1. juni. Det er noe av det verste man kan gjøre som leder. Det berører familier her oppe, så det er klart at det er rått og brutalt.

Selskapet har nå 84 ansatte på verftet. Inntil 30 av dem må gå.

Mandag 12. juni markerte president Vladimir Putin Russlands nasjonaldag, men en detalj fra seremonien har fått ekstra oppmerksomhet. Reporter: Mia Engenes Bratlie / Video: AP Vis mer

- Hva slags ansatte må gå?

- Det holder vi på å gå gjennom nå. Men det er klart at det er de som har arbeidet mest med båt som nok blir mest berørt. Det markedet har blitt søkk borte.

- Hvordan syns du regjeringen har håndtert dette?

- «Frankly speaking», så har de ikke håndtert dette i det hele tatt. Det jobbes utrolig godt fra Fellesforbundet og Norsk industri med dette, men dette er vanskelig.

HJØRNESTEINSBEDRIFT: Kimek, hvis lokaler lyser opp i Kirkenes sentrum, har blitt en hjørnesteinsbedrift for byen og Sør-Varanger kommune. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HJØRNESTEINSBEDRIFT: Kimek, hvis lokaler lyser opp i Kirkenes sentrum, har blitt en hjørnesteinsbedrift for byen og Sør-Varanger kommune. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Dramatiske følger

Et par lange steinkast unna Kimeks lokaler i Kirkenes, sitter Sør-Varangers Ap-ordfører Lena Norum Bergeng og ser med skrekk på det som skjer.

- Det er trist at man må gå til det skrittet. At de ansatte må bli sagt opp. Det er ikke det vi trenger nå, sier Bergeng til Børsen.

Antallet ansatte som nå mister jobben blir ekstra voldsomt i en kommune med «bare» 10 000 innbyggere.

- Dette vil ha dramatiske følger. 30 ansatte er mange i en så liten kommune, sier ordføreren.

Hun utdyper:

- Kimek er den største private bedriften vi har. Det har blitt en hjørnesteinsbedrift de siste åra. Så dette er svært alvorlig og vil få store ringvirkninger, sier Bergeng.

I første omgang rammes de ansatte og deres familier. Så rammes Kimeks underleverandører, påpeker ordføreren.

- Det er det vi frykter. At det skal fortsette nedover. Det er både trist og alvorlig.

- Samtidig har jeg forståelse for at Kimek ikke kan ha folk i arbeid, om de ikke har arbeid å gi dem. Det er den vanskelige situasjonen vi er i, i hele Sør-Varanger.

Frykter fraflytting

Hun mener det verst tenkelige utfallet er om de som nå mister jobbene sine ser seg nødt til å flytte fra kommunen på jakt etter arbeid.

- Det er jo en del av den sikkerhetspolitiske biten. Det må bo folk her i Sør-Varanger. Det sier selv statsministeren. Så dette hjelper ikke på. Vi er inne i en ond spiral, advarer Bergeng.

- Må vi ikke bare leve med at selskaper som har hatt handel med Russland, eller russiske virksomheter, går under? All den tid Norge og Vesten har tatt et så tydelig standpunkt overfor Russland.

FORTVILER: Ordfører Lena Norum Bergeng (Ap) fortviler over at så mange som 30 Kimek-ansatte mister jobben. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
FORTVILER: Ordfører Lena Norum Bergeng (Ap) fortviler over at så mange som 30 Kimek-ansatte mister jobben. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

- Jo, det ser dessverre slik ut. Så lenge man er sanksjonert og står på den lista, så ser det ut som om det er noe vi alle må innordne oss under. Det er et bredt flertall for det på Stortinget, og mange har tatt til orde for enda strengere sanksjoner.

- Opplever du at dette rammer skjevt, for dere som bor helt inntil grensa mot Russland?

- Ja, det er det som nå skjer med Kimek et godt eksempel på. De har nesten all sin virksomhet rettet mot Russland, som jo har vært villet politikk de siste tiåra. Men det er vi som får kjenne på det nå.

- Hvordan er det å være ordfører på en dag som dette?

- Vil du egentlig vite det? svarer Bergeng. Hun tar en kort pause for hun følger opp:

- Det er trist. Det er ikke sånn at gladsakene står i kø i Sør-Varanger for tida. Men vi må bare komme oss gjennom det. Vi må komme oss videre.

Hun peker på den økonomiske tiltakspakka for Øst-Finnmark, som regjeringen fikk på plass i revidert nasjonalbudsjett. Pakka er på 105 millioner kroner i år, og skal legge til rette for arbeidsplasser og et godt tilbud for folk i regionen.

- Det skal hjelpe oss med å komme i gang. Det er en start, og det vil komme mer i neste års budsjett. Vi har klart oss før, og vi skal klare oss igjen.

- Sanksjonert bort

Kimek-tillitsvalgt Rainer Ingebrigtsen sier de ansatte har vært forberedt på beslutningen som kom i dag.

- Vi har ikke hatt arbeid på en måned, og har ikke arbeid i juni, juli og august. Dette har ligget i kortene. Jobbene er sanksjonert bort, sier Ingebrigtsen til Børsen.

- Hvordan tar de ansatte det?

- De har nok venta på det.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer