Corona-krise:

Ordførerens firma tapte over 90 prosent

- Vil bankene finansiere statens nye krisepakke fram til 2021, spør Lofoten-ordfører.

STORE TAP: Ordfører i Vestvågøy, Remi Solberg, forteller om hvordan næringslivet er påvirket etter en drastisk reduksjon i antall. Reporter: Øystein Andersen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

Ordføreren i en av de store reiselivskommunene i Lofoten sitter igjen med tre store spørsmål etter at regjeringen mandag la fram skissen for en krisepakke til reiselivsnæringen fra 1. september og ut 2020.

En milliard kroner skal gå til reiselivsbedriftenes faste utgifter og 250 millioner til omstilling i bransjen. 175 000 årsverk over hele landet er berørt av corona-pandemien i større eller mindre grad.

PAKKE: Næringsminister Iselin Nybø (V) legger milliarder på bordet i en ny tiltakspakke til reiselivet. Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Spørsmål 1: Hvor stor del av de faste kostnadene blir dekket?

Spørsmål 2: Når kommer det signaler om den lave momssatsen på 6 prosent også fortsetter i 20121?

Spørsmål 3: Er bankene villige til å mellomfinansiere denne milliarden fram til statens utbetalinger først kommer på nyåret i 2021?

- I det store og hele har næringen stort behov for en lengre horisont enn fram til nyttår. Det skjer ikke mye de tre første månedene. De fleste aktørene i denne store næringen trenger å vite mer nå for hele 2021, i alle fall fram til neste sommer i første omgang, sier ordfører Remi Solberg (Ap) i Vestvågøy kommune til Dagbladet.

GLADNYHET: Distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland kom i dag med det hun mener er en gladnyhet til distriktene. Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Distriktsminister Linda Hofstad Helleland (H) ordla seg slik da hun presenterte krisepakken ut året sammen med næringsminister Iselin Nybø (V):

- Når vaksinene er på plass og grensene åpner, skal Norge være land nummer en for utenlandske turister fordi vi har klart å bygge opp et mer slagkraftig reiseliv.

Statsråd på gråten

Distriktsminister fortalte om store ytterpunkter fra en studiereise i nord i forkant av regjeringens nye krisepakke.

- Det var noen gladhistorier. Noen har opplevd en god sommer. Men i Alta slet jeg med holde gråten tilbake. Ingen cruiseskip kommer, og vi hørte historier om livsverk i grus.

Vestvågøy og Vågan er de to store kommunene i turistmagneten Lofoten med samlet over 20 000 av øygruppas 25 000 innbyggere.

Fra en million til 200 000

I sommer var det ventet en million turister til Lofoten. Det var det sannsynlige anslaget før corona-krasjen. Ingen av de 55 anmeldte cruiseskipene kom til Lofoten. Og bare 200 000 turister totalt.

Ordfører Remi Solberg i Vestvågøy kommer selv fra reiselivsbransjen. Han var daglig leder for bedriften Arctic Guide Services før han ble politiker og ordfører på heltid.

Bedriften har bygd seg opp på service til passasjerer på cruiseskipene til Nord-Norges tre største cruisehavner: Tromsø, Honningsvåg og Leknes.

Nå er han medeier i bedriften, og vil nødig blande egne næringsinteresser med jobben som folkevalgt.

Men på spørsmål om noen nøkkeltall fra 2019 til 2020, kan ikke fasit pr. september tolkes annet enn dramatisk for livsgrunnlaget til mange:

Ordfører Remi Magnus Solberg på kontoret i kommunehuset, Leknes. Vestvågøy kommune i Lofoten har hatt et betydelig coronautbrudd og setter i verk mange mottiltak. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Ordfører Remi Magnus Solberg på kontoret i kommunehuset, Leknes. Vestvågøy kommune i Lofoten har hatt et betydelig coronautbrudd og setter i verk mange mottiltak. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- I sommersesongen falt omsetningen med mer enn 90 prosent i forhold til i fjor. Altså mindre enn 10 prosent av omsetningen. Og det er ingen lyse utsikter utover høsten og vinteren med nordlys-turister fra Asia, for å si det på den måten.

40 årsverk - nå to

- Hvor mange årsverk er berørt?

- Normalt ville vært om lag 40 årsverk inntekt fra firmaet. Ut fra tallene jeg har fått fra dem som styrer virksomheten nå, kan jeg ikke gi noe eksakt årstall. Men pr. i dag er bemanningen skåret ned til beinet. All virksomhet nå er om lag to årsverk i administrasjonen. Det ville normalt vært sju årsverk bare der. Og i tillegg alle som gjør jobben ute blant gjestene, sier medeier Remi Solberg.

- Hvor mye har denne sommeren kostet firmaet?

- Arctic Guide Services har holdt seg flytende på oppspart egenkapital, når krisetilskuddene fra staten fram til 1. september er medregnet. Millionbeløp av egenkapitalen har gått med, pr. nå muligens om lag to millioner, sier reiselivsmannen, som nå er ordfører.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer