- Det har vært litt hektisk. Om et øyeblikk skal jeg sette meg i bilen og kjøre til Kårstø for en omvisning og se hvordan de arbeider der - ikke minst innenfor sikkerhet. Deretter skal jeg ha et globalt allmøte - selvfølgelig digitalt, sier Anders Opedal (52) til Børsen.
Mandag tok den norske næringslivstoppen og petroleumsingeniøren over som konsernsjef i Equinor. På samme tid kunngjør selskapet at de har som ambisjon å bli klimanøytral innen 2050.

NÅ: Får slakt i fersk rapport
Børsen får noen få minutter på telefon med den nybakte toppsjefen - noe som kan illustrere den hektiske timeplanen han står overfor i dagene og ukene framover.
- Selskapet skal være ledende i det grønne skiftet, proklamerer Opedal videre.
- Aldri i null
Ifølge en pressemelding fra selskapet omfatter ambisjonen utslipp fra produksjon og forbruk av energi. Den setter en klar strategisk retning for langsiktig verdiskaping i tråd med Parisavtalen.
Anders Opedal:
* Norsk næringslivsleder, født 4. mai 1968.
* Utdannet ingeniør med mastergrad fra NTNU og har mastergrad i bedriftsledelse fra Heriot-Watt universitetet i Edinburgh.
* Jobbet som ingeniør i Schlumberger and Baker Hughes Inteq fra 1992 til 1997.
* Startet som petroleumsingeniør og sektorleder i Statoil i 1997. Har senere hatt en rekke lederstillinger i konsernet.
* Kommer fra stillingen som konserndirektør for teknologi, prosjekter og boring i Equinor.
(NTB)
Opedal peker på konkrete punkter for å redusere absolutte klimagassutslipp i Norge. På samme tid understreker 52-åringen at et fullstendig nullpunkt ikke er mulig:
- Vi vil aldri klare å komme helt i null, men vi vil produsere olje og gass med så lave utslipp som overhodet mulig. Verden trenger mer fornybar energi, eksempelvis ved flytende havvind. Det er en satsing som vi ønsker å akselerere, og se om vi kan nå målene raskere.

Halvert overskudd
Krever svar
Opedal viser blant annet til prosjekter som Northern Lights, som er en del av det norske prosjektet for fullskala karbonfangst og -lagring.
- Den type aktivitet må ha mer av framover. På samme tid er det nødvendig å se nærmere på konkurransedyktige teknologier for hydrogen, sier han.

- Burde vist større åpenhet
Klimanøytralitet er imidlertid ikke det eneste som havner på arbeidspulten til Opedal i disse dager. Tirsdag vil Stortinget ha svar på hva regjeringen visste om milliardtap og regnskapsrot i Equinors mye omtalte USA-satsing.
Kontrabeskjed
Mellom 2007 og 2019 hadde Equinor et regnskapsmessig tap på 21,5 milliarder dollar, tilsvarende 161 milliarder kroner. Det opplyste Eli Moe-Helgesen fra PwC da hun la fram en undersøkelsesrapport nylig.
Høringen ble først besluttet lukket, men mandag formiddag kom kontrabeskjeden: Høringen holdes likevel åpen, ifølge NTB.

USA-smell: Equinor har tapt gigantsum
- Nå stiller vi til høring i morgen med tidligere ledere i Equinor, så får vi se. Hva utfallet blir, ønsker jeg ikke å spekulere på, sier en ordknapp Opedal til Børsen om saken.
- Felles utfordring
I månedene framover vil Equinor oppdatere sin strategi for å realisere ambisjonen om klimanøytralitet.
Selskapet forventer å videre å presentere strategien i juni 2021.
- Klimaendringer er vår felles utfordring. For å oppnå klimanøytralitet, for samfunnet og for Equinor, må myndigheter, industri, investorer og forbrukere jobbe sammen. I fellesskap kan vi løse teknologiske og kommersielle utfordringer, kutte utslipp og utvikle karbonfangst og -lagring og klimanøytrale verdikjeder, sier Opedal i pressemeldingen.