Sindre Finnes' aksjekjøp:

Ordkrig

Allerede før Økokrim offentliggjør sin vurdering av Sindre Finnes/Erna Solberg-saken, får etaten kritikk av BI-professor. Økokrim-sjefen slår knallhardt tilbake.

KRITISK: Petter Gottschalk kritiserer Økokrims prosess rundt Sindre Finnes/Erna Solberg-saken: Nina Hansen
KRITISK: Petter Gottschalk kritiserer Økokrims prosess rundt Sindre Finnes/Erna Solberg-saken: Nina Hansen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På fredag offentliggjør Økokrim om de vil etterforske tidligere statsminister Erna Solberg og hennes ektemann Sindre Finnes - som har drevet en heftig spekulering i aksjer mens kona satt med makta.

Men allerede før offentliggjøringen får Økokrim kritikk.

- Økokrim oppfører seg som en domstol, smeller Petter Gottschalk, professor emeritus ved Institutt for ledelse og organisasjon ved BI.

- Gottschalks kritikk må skyldes en manglende kunnskap om straffeprosessloven, svarer Økokrim-sjef Pål Lønseth.

- Gal forståelse

De to er mildt sagt uenige om det som skal skje på fredag.

- I morgen skal Pål Lønseth forkynne om Finnes-Solberg vil bli etterforsket. Det gir inntrykk av at Lønseth eventuelt har tilstrekkelig bevis til å få noen dømt dersom det i morgen blir meddelt at etterforsking igangsettes. Men her har Lønseth en gal forståelse av Økokrims rolle, sier Petter Gottschalk – professor emeritus ved BI.

SLIPPER IKKE UNNA: Høyre-leder Erna Solberg slipper ikke unna spørsmål om aksjesaken, selv på dagen for framleggelsen av statsbudsjettet. - Pinlig, sier Dagbladets kommentator om situasjonen. Reporter: Steinar Suvatne. Foto: Maja Walberg Klev / Dagbladet Vis mer

Han henviser til en forskningsartikkel han nylig publiserte om temaet.

- I en framtidig rettssak er Økokrim bare en av partene. Den andre parten er den eller de tiltalte, med sine forsvarere. Ved enhver rimelig og fornuftig tvil skal de tiltalte frikjennes, slik det har skjedd i prestisjetap som Økokrim har gått på i mange saker.

ØKOKRIM-SJEFEN: Pål K. Lønseth. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
ØKOKRIM-SJEFEN: Pål K. Lønseth. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

Gottschalk mener Lønseths oppførsel er en trussel mot rettssikkerheten for mistenkte personer.

- Kanskje «meddeler» eller «forkynner» Lønseth at det ikke blir noen etterforsking. Uansett har han totalt misoppfattet sin rolle der det viktigste er prinsippet om at enhver er uskyldig inntil det motsatte er bevist.

Dagbladet møtte Erna Solberg for å snakke om ektemannen Sindre Finnes' aksjehandler. Video: Vegard Krüger Vis mer

Økokrim-salve

I retur får Gottschalk en salve fra Økokrims øverste leder.

- Det framgår av loven at påtalemyndigheten skal gjøre en konkret vurdering av om et saksforhold skal etterforskes eller ikke. Styrende er om det er såkalt «rimelig grunn til å undersøke om det foreligger straffbart forhold». Dette gjelder alle saker, men naturlig nok er allmennheten mer enn i de fleste andre saker opptatt av om Solberg/Finnes skal etterforskes. Det er også bakgrunnen for Økokrims åpenhet rundt vurderingen, sier Lønseth.

- Alternativet er at Økokrim gjør vurderingen uten åpenhet og uten en begrunnelse for våre valg. Jeg tror det er et dårlig alternativ og jeg regner med en slik tilnærming også ville medført kritikk fra Gottschalk og andre. At dette gjør oss til en domstol er også misforstått. Økokrim, som politi og påtalemyndigheten ellers, konkluderer ikke med skyld eller uskyld før en sak har vært gjenstand for etterforsking.

Han slår fast:

- Etter at etterforskingen er gjennomført konkluderer påtalemyndigheten gjennom utferdigelse av en tiltale eller ved at saken henlegges. Helt fram til en domstol eventuelt konkluderer med skyld skal en person ansees uskyldig. Verken jeg som sjef for Økokrim eller andre i påtalemyndigheten avgjør skyld eller uskyld. Det er domstolenes oppgave. Men Økokrim avgjør om etterforsking skal åpnes. Den avgjørelsen er det i alle sin interesse at vi kommuniserer utad. Det gjør oss ikke til en domstol.

Vil ha etterforskning

Siden skandalen sprakk rett etter høstens valg, har mediene avslørt at flere av Finnes’ aksjehandler skjedde nært opp til saker i konas regjering som kunne påvirke selskapenes aksjekurser. Han investerte blant annet innen shipping, oppdrett og gruvedrift.

En rekke innside-, juss-, og habilitetseksperter har tatt til orde for at Økokrim åpner etterforskning - for å avklare hvorvidt det har skjedd noe straffbart eller ikke.

Sindre Finnes har kategorisk avvist at han har drevet innsidehandel.

Forsvarte avgjørelse

Økokrim åpnet etterforskning etter avsløringene om Ola Borten Moe (Sp), men gjorde det ikke i saken til Anniken Huitfeldt (Ap). Der hadde Økokrim-sjef Pål Lønseth meldt seg inhabil, fordi han var statssekretær i Stoltenberg-regjeringen.

Økokrim fikk kritikk for at de åpnet etterforskning av den ene, men ikke den andre - hvorpå de valgte å gå ut med mer informasjon om Borten Moes sak. I en pressemelding svarte Økokrim:

« Det har i media vært reist spørsmål om hva som skiller denne saken fra etterforskingen Økokrim har besluttet å foreta i anledning aksjehandler foretatt av tidligere statsråd Ola Borten Moe.

- Nærheten til faktisk informasjon som er aktuell å undersøke opp mot faktisk foretatte aksjehandler er forskjellig i disse to sakene, opplyser assisterende sjef i Økokrim, Inge Svae-Grotli.

Borten Moe foretok selv aksjehandler som privatperson. Huitfeldt på sin side, har ut fra de faktiske forholdene, ikke foretatt handler som privatperson eller kjent til hvilke selskaper ektemannen handlet i.»

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer