Corona:

- Orker ikke mer. Selger livsverket

I 16 år har Inge Johnsen (52) drevet Lian restaurant i Trondheim, men nå slamrer han med dørene. - Vi har forsøkt å rope varsko om en bransje i nød, men er ikke hørt, sier kokken og gründeren.

SKAL SELGES: Siden 2005 har Inge Johnsen drevet Lian restaurant. Corona-pandemien gjør at han ikke orker mer. Nå legges bygget fra 1800-tallet ut til salgs. Foto: Harald Wanvik, Interiørfoto AS
SKAL SELGES: Siden 2005 har Inge Johnsen drevet Lian restaurant. Corona-pandemien gjør at han ikke orker mer. Nå legges bygget fra 1800-tallet ut til salgs. Foto: Harald Wanvik, Interiørfoto AS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Oppe i høyden, ved endeholdeplassen til verdens nordligste trikk, ligger Lian restaurant og skuer ut over Trondheimsfjorden og Trondheim by. Nå skal den selges.

- Pandemien og mangel på målrettede tiltak til en hardt rammet bransje har gjort at alle kreftene mine er brukt opp. Jeg legger livsverket mitt ut for salg, sier kokken og gründeren Inge Johnsen.

Adresseavisen intervjuet først Johnsen om saken.

Roper varsko

52-årige Johnsen er utdannet kokk og begynte i faget i 1987. Siden 1999 har han drevet for seg sjøl. Han har drevet kafeer på museum, levert catering til Lerkendal og Lade gård og jobbet for å fremme norsk matkultur. I 2005 kjøpte han Lian restaurant, som han har drevet i 16 år.

STENGER: Corona-pandemien har fått Inge Johnsen til å selge sitt livsverk, Lian restaurant. Foto: Adressa Studio
STENGER: Corona-pandemien har fått Inge Johnsen til å selge sitt livsverk, Lian restaurant. Foto: Adressa Studio Vis mer

- Sammen med mine ansatte har dette vært mitt livsverk, men på nyåret orket jeg ikke mer og det blir slutt for «Inge på Lian». Jeg kunne ha valgt å trekke meg stille ut, men jeg ønsker å rope et varsko, sier han og fortsetter:

- Det politiske Norge har diskutert om polet skulle holde åpent, men det blir for smått. En hel bransje kveles av nedstengninger, gjenåpninger, antallsbegrensninger og uforutsigbare regelendringer, sier han.

- Utrolig lei meg

Johnsen understreker at dette ikke bare handler om hans restaurant, men en hel bransje.

- Politikerne har bedt oss være kreative og holde ut, og vi har vært kjempekreative i 2020. Vi laget food-tram på endesporet til trikken. Før jul laget vi konserter med opplevelser og startet med catering, sier Johnsen.

UNDERVISER BARN: Kokken Inge Johnsen har besøk av sjetteklassinger for å prate om matkultur. Foto: Wittrup
UNDERVISER BARN: Kokken Inge Johnsen har besøk av sjetteklassinger for å prate om matkultur. Foto: Wittrup Vis mer

Så forsvant catering-markedet for selskapet. Da startet gründeren opp Lian selskapskasse, som var jule- og nyttårskasser som gjestene bestilte og tok med hjem.

- Det var en supersuksess, men alt dette koster mer enn det smaker. Vi utviklet hele tida ting, men markedene forsvant og endret seg hele tida, sier han.

Johnsen viser til at det er små marginer i restaurantbransjen.

- Det endte med at jeg ble bitter og utrolig lei meg, og prosessen startet: Jeg orker ikke å holde på med dette lenger, sier han og fortsetter:

- Jeg innser at jeg må legge det livsverket mitt. Jeg er 52 år og gründer, men å begynne og restarte virksomheten igjen, uten kapital … Det har jeg ikke lenger arbeidskraft til. Jeg er i en annen fase av livet, sier han.

Toppen av isfjellet

Johnsen viser til at det er vanskelig å drive restaurant i Trondheim, men at det er enda verre i Oslo, som har vært mer eller mindre nedstengt siden november i fjor.

- De som virkelig er rammet, er jo i Oslo og Bergen, så jeg tenker at jeg kanskje er et lite isfjell som dupper og at det er veldig mange andre som sliter nå, sier han.

Johnsen mener debatten om corona-kompensasjon fra regjeringen ikke har kommet ordentlig i gang når det gjelder krisa i restaurantnæringa.

- De store, sterke og smarte er de som får medias mikrofonstativ, mens vi andre, som er oppdratt til at gjesten alltid har rett, springer føttene av oss og sier ja vel statsråd, sier Johnsen.

Han viser til at mange restauranteiere nå er helt på felgen.

- Norge fikk en Marshall-pakke etter krigen, for å bygge seg opp igjen. Vi trenger noe av det samme for bransjen vår. I stedet står statsministeren og sier at ikke alle kan overleve dette. Jeg hadde forventet at myndighetene skulle hjelpe oss med å se muligheter og ikke begrensninger, sier Johnsen.

Legger til at han nå snakker for sin egen næring.

- Det er nok veldig krevende for andre næringer også. Som frisører, drosjenæringen, musikere og aktører innen reiselivet. Jeg roper nå for meg og min bransje, men er sikker på at folk i andre bransjer sitter med samme følelse, sier han.

Blir ikke hørt

Han føler seg sviktet.

- Vanlige arbeidsfolk i serverings- og reiselivsbransjen når ikke fram i det offentlige ordskiftet, og blir stående med lua i hånda. Vi kokker er jo ikke gode til å skrive, fylle ut skjemaer og rapportere. Men nå trenger vi hjelp, sier kokken Johnsen.

Han føler ikke noen av partiene har noen politikk for å hjelpe vanlige arbeidsfolk.

- Folk med lav lønn og liten utdannelse blir fattigere og fattigere. Vi får bilder av folk med hyttekontor som går på ski i lunsjen … Det er ingen som står opp og forteller historiene til de som har det vanskeligst under pandemien, sier Johnsen.

Sjøl har han valgt å si stopp.

STENGT: Lian restaurant holder nå stengt, og er lagt ut for salg. - Jeg går ut og roper varsko, på vegne av en bransje i krise, sier Inge Johnsen, eier, kokk og gründer. Foto: Harald Wanvik, Interiørfoto AS
STENGT: Lian restaurant holder nå stengt, og er lagt ut for salg. - Jeg går ut og roper varsko, på vegne av en bransje i krise, sier Inge Johnsen, eier, kokk og gründer. Foto: Harald Wanvik, Interiørfoto AS Vis mer

- Lian restaurant er like strålende som før. Men stedet trenger ny eier, en som ikke er frarøvet håpet og slitt i fillebiter av regjeringens pandemihåndtering, skriver Johnsen i et innlegg og avslutter:

«Jeg roper ikke 'ulv, ulv'. Jeg varsler om at gråbein har satt tennene i bransjen».

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer