Susanne (24):

- Orket ikke mer hets

Fisker Susanne Mortensen går hardt ut mot eget arbeidsmiljø og sier at nok er nok. Det sier fiskertoppene seg enig med.

ARBEIDSMILJØ: Susanne Mortensen forteller at hun har hatt mange vonde opplevelser på jobben. Foto: Privat
ARBEIDSMILJØ: Susanne Mortensen forteller at hun har hatt mange vonde opplevelser på jobben. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da Susanne Mortensen fra Tromsø var 19 år gammel tok hun et valg om å bli fisker. I dag er hun 24 år og kan trygt si at hun har svært blandede følelser til yrkesvalget.

- Som kvinne i fiskerinæringen føler man seg ganske alene. Det tok ikke lang tid før jeg skjønte at det var sosialt akseptert å kalle kvinner «horer» og «fitter» i miljøet, sier Susanne til Dagbladets finansnettsted Børsen.

Susanne sier at hun selv har fått slike skjellsord slengt etter seg siden hun begynte å jobbe som fisker for fem år siden.

Hun mener at problemet ikke bare handler om dem som kaller henne så mye stygt, men at «alle» aksepterer at man gjør slikt.

- Ingen sier noe

- Det er mange ganger overordnede og kolleger har sagt stygge ting til meg, og mange har bare stått og sett på. Ingen har sagt «Hei! Det der er ikke greit å si», og det gjør at man føler seg utrolig alene.

24-åringen hevder at hun har prøvd å ta problemene ganske høyt opp i systemet.

- Jeg har sagt fra til rederier og fagforbund, men ting har ikke endret seg. Det er høye menn, med høye stillinger og mye penger, som prøver å feie utrop som mine under teppet. Så fort de kan.

Susanne har tidligere skrevet en kronikk i NRK hvor hun går hardt ut mot den mannsdominerte bransjen. Etter at hun sto fram i media, og fortalte om behandlingen hun har fått, hevder hun at et fåtall av hennes tidligere kolleger har ringt henne og bedt om unnskyldning.

- Ja, det er noen få som har ringt og sagt at de er lei seg for måten de behandlet meg på, eller lot andre behandle meg på.

VISER MUSKLER: Susanne bestemte seg for å ikke gi seg som fisker, etter ett år borte fra yrket. Foto: Privat
VISER MUSKLER: Susanne bestemte seg for å ikke gi seg som fisker, etter ett år borte fra yrket. Foto: Privat Vis mer

Sluttet - tilbake igjen

Etter flere år i bransjen bestemte Susanne seg for å prøve å gjøre noe annet, da hun ikke orket mer av hetsen.

- Da pandemien brøt ut i 2020, sluttet jeg som fisker. Jeg ville finne på noe annet å gjøre, og ble kubonde. Men det tok ikke mer enn ett år før jeg vendte tilbake som fisker, jeg elsker jo å jobbe med dette.

- Var det et vanskelig valg å ta – å vende tilbake til fiskemiljøet?

- Både ja og nei. Det gikk en liten faen i meg, som sa at de ikke skulle få vinne. Så nå er jeg tilbake, sier Susanne over telefonen, på vei til jobb.

UNNSKYLDNINGER: Susanne forteller at noen få mennesker har ringt henne for å beklage oppførselen sin mot henne, etter at hun gikk ut i media og snakket om situasjonen sin. Foto: Privat
UNNSKYLDNINGER: Susanne forteller at noen få mennesker har ringt henne for å beklage oppførselen sin mot henne, etter at hun gikk ut i media og snakket om situasjonen sin. Foto: Privat Vis mer

Hun sier videre at hun frykter søkelyset på kvinner og likestilling i fiskemiljøet kan bli borte, om man ikke tar skikkelig tak i det.

- Det er kanskje noe som sees på nå, men plutselig er dette glemt, og alt fortsetter som «normalt». Jeg håper virkelig ikke det skjer.

Fiskarlaget: - Svært alvorlig

Leder for Fiskarlaget Kjell Ingebrigtsen, forteller Dagbladet at de ser svært alvorlig på forholdene Susanne beskriver om næringen til media.

- Hennes historie om trakassering viser at vi i fiskerinæringen fortsatt har en lang vei å gå, og at uakseptable handlinger og holdninger ikke har blitt fulgt opp på en skikkelig måte. Ingen skal måtte ta slike belastninger som hun har gjort. Mobbing og trakassering skal ikke aksepteres, verken i fiskerinæringen eller ellers i arbeidslivet, sier Ingebrigtsen til Dagbladet.

Han sier at de alle har et ansvar for å påtale og stå opp for hverandre.

- Samtidig må vi med ledende posisjoner være vårt ansvar bevisst og tydelig markere at vi ikke kan akseptere slik ufin og grenseoverskridende opptreden.

- Hvordan skal man forhindre at dette skjer i framover?

- Det handler nok om flere ting, holdningsendring og en kraftig økt bevissthet hos redere og skippere vil være nødvendig. Det er nok også behov for bedre melderutiner i næringen, og det kan være en mulighet at dette tas mye tydeligere inn i opplæringen. Dette er noe vi åpenbart må jobbe enda mer grundig med framover.

STYRTET: Et fly har styrtet i Santee, California. Video: Twitter / Dagbladet Vis mer

- Disse har ansvaret

Ingebrigtsen gjør det klart at ansvaret for at holdningene i fiskerinæringen endres ligger på ledelsen ved rederier og skippere på båter, men også hos den enkelte fisker.

I tillegg til dette mener Ingebrigtsen at organisasjonene i næringen må gå foran, og det inkluderer både arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjonene.

- Har dere fått mange klager/varsler fra kvinner om liknende hendelser til Fiskarlaget?

- Norges Fiskarlag har i svært liten grad mottatt klager eller varsler fra kvinnelige fiskere om liknende hendelser.

- Hvor mange kvinner er medlemmer hos dere?

- Kvinneandelen blant norske fiskere er på knapt fire prosent, og andelen er omtrent den samme blant våre medlemmer.

- Ikke holdbart

- Hun sier hun har sagt ifra om trakassering på arbeidsplassen til Fiskarlaget, er det riktig?

- Vi er ikke kjent med at Mortensen har tatt dette opp direkte med Fiskarlaget tidligere, men hvis det er slik at Mortensen, eller noen andre fiskere, har tatt kontakt med Fiskarlaget og vi ikke har fulgt opp disse henvendelsene på en ordentlig måte, så er det selvsagt ikke holdbart, sier Ingebrigtsen.

Han forteller at Fiskarlaget nå jobber med nye rutiner for å melde fra på en trygg måte.

Fra Fiskarlagets side hadde vår generalsekretær et møte med Mortensen og hennes fagforening i forrige uke, og fikk der flere konkrete innspill som vi nå er i ferd med å følge opp.

- Uakseptabelt

Dagbladet har informert nylig avgått fiskeri- og sjømatsminister Odd Emil Ingebrigtsen (H) om Susannes situasjon og hva hun har gått gjennom i sitt yrkesaktive liv. Han reagerer sterkt.

- Det fullstendig uakseptabelt at Susanne skal oppleve slike holdninger og oppførsel på arbeidsplassen. Dette er holdninger vi må komme til livs, og jeg vil berømme Susanne for å ta opp dette viktige temaet, sier Ingebrigtsen til Dagbladet.

- Hvem må gjøre endringer for at Susanne en dag skal slippe å hetses på denne måten?

- Vi har alle et ansvar for å komme slike holdninger til livs, og det er noe hver enkelt må ta på alvor for å bidra til et godt og trygt arbeidsmiljø. Men det hviler også et ekstra tungt ansvar på ledere om bord på en fiskebåt, på samme måte som i en hvilken som helst annen bedrift. Jeg vil sterkt oppfordre næringen til å jobbe med holdninger i alle ledd, og å rekruttere flere kvinner inn i fiskeriene, fagorganisasjonene og fiskesalgslagene.

- Ikke aksepter det

Ingebrigtsen gjør det klart at man ikke skal akseptere slik oppførsel, uansett om det er kulturen på arbeidsplassen, eller om det gjelder enkeltpersoner.

- Vi må oppfordre organisasjonene til holdningsskapende arbeid, og særlig sikte oss inn på arbeidslederne og minne dem på sitt ansvar for miljøet på arbeidsplassen.

KLAR TALE: Nylig avgått fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen forteller Dagbladet hva han synes om Susannes situasjon som fisker. Her avbildet fra en pressekonferanse om status for frihandelsforhandlingene med Storbritannia. Foto: Gorm Kallestad / NTB
KLAR TALE: Nylig avgått fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen forteller Dagbladet hva han synes om Susannes situasjon som fisker. Her avbildet fra en pressekonferanse om status for frihandelsforhandlingene med Storbritannia. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer

Ingebrigtsen forklarer videre at Nærings- og fiskeridepartementet la fram en strategi i august for bedre likestilling i fiskeriene.

- Vår strategi er å bidra til økt rekruttering av kvinner og å identifisere og fjerne hindre, slik at kvinner og menn skal ha like muligheter til å etablere seg i yrket.

HAI: Mons Fjeldstad var på fisketur med sønnene Sverre (5) og Ole Einar (7) ved Tjeldstø i Øygarden da de fikk denne i garnet. Vis mer

- Dette følger vi opp ved å blant annet bevilge 1,5 millioner til å fremme likestilling i fiskeriene. Midlene kan blant annet gå til holdningsskapende arbeid mot seksuell trakassering og kjønnsdiskriminerende atferd, sier Ingebrigtsen.

Han forklarer videre at beløpet også skal fremme kvinnenettverk som informerer og ivaretar kvinners interesser som fiskere, eller framtidige fiskere, samt tiltak som gjelder kulturformidling og holdningsskapende arbeid innenfor fiskeri- og sjømatsektoren.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer