Oslo-boere raser: «En hån og et overgrep»

Oslo kommune innfører midlertidig byggeforbud i villaområder. Nå frykter flere at eiendomsverdier for millioner av kroner skal gå opp i røyk.

STERKE REAKSJONER: I villaområder i Oslo blir det midlertidig forbud mot bygging mens småhusplanen revideres. Avbildet er Holmenkollbakken sett fra Ekeberg. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
STERKE REAKSJONER: I villaområder i Oslo blir det midlertidig forbud mot bygging mens småhusplanen revideres. Avbildet er Holmenkollbakken sett fra Ekeberg. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert

- Hvis dette blir en varig realitet, er det ganske innlysende hva som kommer til å skje: Det blir færre boliger, som kort og godt vil bety ekstra press på boligprisene i Oslo, advarer administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen.

Onsdag varslet Plan- og bygningsetaten at det er vedtatt midlertidig byggeforbud i småhusområder i Oslo. I praksis innebærer vedtaket full byggestopp i de aktuelle områdene mens småhusplanen revideres.

Det kan resultere i en kalddusj for flere.

- Tragisk

Plan- og bygningsetaten har mottatt 211 merknader etter at de varslet et mulig forbud i vår. En stor andel av uttalelsene gir overveldende støtte til initiativet. Andre retter imidlertid kraftig skyts mot kommunen.

I merknadene til kommunen brukes betegnelser som «galskap», «horribelt», samt «en hån, et ran og et overgrep».

«Et tragisk og politisk arrogant overgrep mot eiendomsretten, som i størst grad vil ramme vanlige menneskers sårt oppsparte egenkapital i form av eiendom», skriver Nordstrand-bosatte Henrik Rosenlid, i et brev til kommunen.

Han utdyper overfor Børsen:

- Jeg er ikke så bekymret for byggeforbudet i seg selv, så lenge det er midlertidig. Det jeg frykter er at når småhusplanen blir vedtatt, så vil det legge store begrensninger på hva vi kan foreta oss. At man mister mye av råderetten over egen tomt, hage og hus, sier Rosenlid.

«Galskap»

Forbudet ble varslet 6. april, noe som utløste protester og krass kritikk fra privatpersoner, utbyggere og organisasjoner. I forlengelse av byggeforbudet, har bekymringene til utfallet av småhusplanen blusset opp. Den omfatter rundt 28 000 eiendommer i store deler av byen. Så mange som 80 000 huseiere er berørt.

Ovennevnte Rosenlid forteller han har forståelse for kommunens argumenter om å begrense utbygging og fortetting.

- Problemet er bare at dette vil treffe helt feil. Det eneste dette vil resultere i er begrenset råderett over egen eiendom. Det vil også forringe verdien av tomta, fordi utnyttelsesgraden reduseres, framholder han.

Advarer om prishopp

Lauridsen i Eiendom Norge forklarer at boligbyggingen i området som er omfattet av småhusplanen har utgjort om lag ti prosent av boligproduksjonen i Oslo i året. For et marked som allerede er presset av vedvarende lav tilbudsside, med et stort behov for flere boliger ut i markedet, er situasjonen uheldig.

Dersom småhusplanen blir vedtatt, slik forslagene står i dag, vil det medføre en rekke strenge begrensninger for bygging.

- Over tid er det bygget rundt 3000 boliger i Oslo i året. Det er for lite. Det er også blant årsakene til at hovedstadens boligpriser er mye dyrere enn for eksempel i Bergen eller Trondheim, sier Lauridsen.

Han fortsetter:

- Dersom man tar ut ti prosent, uten å erstatte med løfter om annen boligbygging, vil tilbudet bli enda skjevere enn i dag. Og vi vet på forhånd at prisnivået i Oslo er høyt, advarer han.

- Risikerer å tape

Hvor lenge det midlertidige forbudet vil gjelde, er ikke kjent. I mellomtida står flere i fare for en økonomisk smell.

- Dette rammer først og fremst de som sitter med tomter, men som ikke har mulighet til å bygge innenfor småhusplanen. De som har investert i tomter, i den tiltro om at man kunne bygge, så vil man direkte tape på dette. Du står også i fare for å sitte på en tomt som har en annen verdi enn den kunne hatt.

Ambisjonen med planen er at den skal bidra til å skjerme småhusområder for ytterligere fortetting. Det skal også sørge for sterkere vern av grønne områder.

Hanne Høybach, avdelingsdirektør for byggeprosjekter i Plan- og bygningsetaten, mener det midlertidige vedtaket er helt nødvendig.

- Det gjør vi for å sikre at verdiene som revisjonen av småhusplanen skal forsøke å bevare, ikke går tapt i løpet av tiden fram til en ny og revidert plan blir vedtatt, skriver hun i en pressemelding.

- Mangler

Selv om søknader som ble sendt før 6. april blir behandlet, vil endringssøknader vurderes som en ny søknad, presiserer Plan- og bygningsetaten. Det midlertidige forbudet vil altså også gjelde for disse.

Det er også en del unntak fra forbudet: Alle innvendige tiltak, fasadeendringer, vesentlig reparasjon, tilbygg på inntil 15 kvadratmeter og inntil én frittliggende bygning på inntil 36 kvadratmeter som ikke er for beboelse.

- Det er mange gode intensjoner i politikken, som å bevare småhusområder, strøkskarakter, og at man ikke skal bo for tett. Men det som kanskje mangler i politikken, og i Oslo spesielt, er noen som kjemper for at man skal få bygget nok boliger. At man bygger det som trengs for at også nye generasjoner skal få mulighet til å bosette seg i byene, sier Lauridsen.

- Skaper reaksjoner

Plan- og bygningsetaten i Oslo sier de har forståelse for at småhusplanen engasjerer mange.

- Vi forstår at forslaget til en revidert småhusplan, som reduserer utbyggingspotensialet i planområdet, skaper reaksjoner. Samtidig peker reaksjonene i begge retninger: Blant de rundt 900 høringsuttalelsene vi har mottatt til nå er det også svært mange som støtter forslaget, sier prosjektleder for småhusplanen i PBE, Sissel Belgen Jakobsen, til Børsen.

Hun presiserer at etaten jobber ut fra en politisk bestilling.

- Plan- og bygningsetaten har laget et planforslag som blant annet tar vare på blant annet bokvaliteter, trær, vegetasjon og overvannshåndtering. Dette er kvaliteter i byen vi som fagetat mener det er viktig å bevare og styrke for framtida.

- Har plan- og bygningsetaten en tydelig plan for å kompensere eller sørge for tilstrekkelig bygging i et allerede presset boligmarked?

- Vi jobber løpende med å legge til rette for økt boligbygging i hele byen gjennom vår behandling av reguleringsplaner fra utbyggere og gjennom egne overordnede planer og strategier for å få på plass flere boliger.

- Selv om det er behov for flere boliger i Oslo, er det en sentral oppgave å sørge for at boligbyggingen ikke går på bekostning av kvaliteter det er viktig å bevare.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer