Oslo Børs åpner kraftig ned

Hovedindeksen på Oslo Børs faller med 3 prosent en time etter åpning mandag.

FALL: Oslo Børs faller tungt fra start mandag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
FALL: Oslo Børs faller tungt fra start mandag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nedgangen kommer etter nyheter om flere døde og ytterligere spredning av koronoaviruset covid-19 utenfor Kina. Det førte til at de fleste av børsene i Asia startet den nye handelsuken med markert fall.

Oljeprisen er også ned mandag. Et fat går mandag morgen for 56.56 dollar, noe som er ned 3,23 prosent.

Det går ikke minst ut over børslokomotivet Equinor. Det oljetunge selskapet er suverent størst på Oslo Børs, og fallet i Equinor-aksjen på 4,3 prosent mandag bidrar i betydelig grad til fallet i hovedindeksen.

Også andre børstungvektere som aluminiumsprodusenten Hydro, gjødselkjempen Yara, storbanken DNB og oppdrettstungvekteren Mowi har røde tall mandag på mellom 1,8 og 2,7 prosent.

Av de mest omsatte selskapene sliter hydrogenselskapet NEL aller mest, med et fall i aksjekursen på 10,2 prosent.

Virusfrykt

Sjefstrateg Erik Bruce i Nordea Markets sier til Børsen at nye smittetall avgjør hvor langt ned aksjene vil falle i Oslo og ellers i verden.

IKKE OVER: Børsene kan helt klart falle videre, sier Nordea-strateg Erik Bruce. Foto: NTB scanpix
IKKE OVER: Børsene kan helt klart falle videre, sier Nordea-strateg Erik Bruce. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Det kan helt klart falle videre. Men historien viser også at når viruset en dag mister kraften, vil vi få en rekyl. I mellomtida vil de fleste investorene forbli i aksjemarkedet. De som er i aksjer vet at det svinger, og vi har lagt bak oss et sterkt fjorår og en solid start på 2020, sier Bruce.

- Blir det nytt fall dersom det dukker opp nye smittetall i andre europeiske land?

- Jeg tror markedet er forberedt på at vi vil se økende smitte i vestlige land. Spørsmålet er hvor raskt det vil gå, for markedene reagerer ofte veldig raskt. Så tenker man etter hvert på om dette er langvarig og hva som skjer når det er over. Jeg tror ikke på noen kollaps, sier Bruce.

Bredt fall i Asia

Børsen i Sør-Koreas hovedstad Seoul falt mandag godt over 3 prosent etter nyheter om at sju personer var døde av virussmitten og antall syke var økt til 763 mandag.

Fallet på Oslo Børs mandag var derfor ventet av analytikerne.

– Coronaviruset har økt i omfang utenfor Kina gjennom helgen, noe som skremte investorene i Asia mandag. Sør-Korea, hvor sju har dødd av viruset, har hevet krise-nivået til høyeste nivå, skrev analytiker Roger Berntsen i Nordnet i en oppdatering mandag, ifølge E24.

Før åpningen mandag ventet han et fall på Oslo Børs på 1,4 prosent mandag, mens DnB Markets spådde et fall i dag på 1,1 prosent.

Nordea-analytiker Joachim Bernhardsen skriver i sin morgenrapport at økningen av antall nye smittede i blant annet Sør-Korea, Italia og Iran «gir ny frykt i markedet».

- Trolig vil situasjonen bli verre før den kan bli bedre, skriver Bernhardsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer