Oslo Børs endte opp

Aksjekursene på Oslo Børs pekte opp fredag.

OPP ETTER KUTT: Oppgang på Oslo Børs etter et ekstraordinært rentekutt fredag morgen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
OPP ETTER KUTT: Oppgang på Oslo Børs etter et ekstraordinært rentekutt fredag morgen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hovedindeksen på Oslo Børs endte opp 3,76 prosent. Dermed ble det en grønn avslutning på det som har vært en marerittuke på børsen.

Dagen har vært preget av regjeringens krisepakke, og nyheten om at Norwegian permitterer 5000 ansatte. Norwegian-aksjen endte likevel opp 8,19 prosent i dag, selv om den på det meste var hele 33,1 prosent opp.

Rett etter åpning spratt hovedindeksen opp over 4 prosent. Løftet kom etter at Norges Bank like før hadde annonsert at styringsrenta kuttes med 0,5 prosent til 1 prosent.

Det skjedde i et ekstraordinært rentemøte en uke tidligere enn det som var den opprinnelige planen.

Etter rundt en times handel var hovedindeksen på pluss 0,5 prosent, før den igjen stiger til over 4-tallet en time seinere.

Selskaper som Telenor, DNB, Orkla og Mowi var alle på pluss-siden.

Oljeprisen er fortsatt på et lavt nivå, men samtidig som prisen på et fat fredag stiger med 5,3 prosent til 35 dollar for et fat - opplever også børsens tungvekter Equinor et løft på rundt 4,7 prosent fredag formiddag.

Hardt pressede Norwegian er opp 33 prosent torsdag formiddag. Løftet kommer et brutalt fall i mange dager. Nedgangen for de siste 30 dagene er i øyeblikket på minus 74 prosent, mot 81 prosent på det aller mørkeste torsdag.

Også de store europeiske børsene åpner med en oppgang fredag. I London stiger indeksen med 3 prosent.

Ekstreme bevegelser

Nordnet-analytiker Roger Berntsen spådde en forsiktig oppgang før børsåpning fredag:

- Bevegelsene den siste uka har vært ekstreme i historisk sammenheng. Man kan faktisk trekke paralleller til alle de store børsnedturene de siste 100 åra, skrev Berntsen i sin morgenrapport. Den ble publisert like før Norges Banks ekstraordinære rentekutt.

Oppgangen kommer etter det som var en blytung torsdag både i Oslo, Europa og USA.

Tung torsdag

Oslo Børs endte ned 8,4 prosent torsdag med de andre toneangivende nordiske børsene indeksene hakk i hæl. London fulgte opp med det største fallet siden 1987, Frankfurt-børsen med den verste dagen siden 1989 og Paris med historisk stor nedtur.

Deretter grep panikken Wall Street, som opplevde den verste dagen siden krakket i 1987 med et fall på 10 prosent.

I natt har bildet vært litt mer blandet i Asia.

Seoul-børsen i Sør-Korea stengte i 20 minutter etter et brått fall rett etter åpning å 13,5 prosent. Også Bangkok-børsen stengte handelen etter et fall over 10 prosent. Nikkei-børsen i Japan var også ned over 10 prosent, før den hentet seg litt inn og endte i et minus på 6 prosent.

– Den japanske sentralbankens tiltak kan ha hatt virkning og hindret mer tap, sier Hideyuki Suzuki i SBI Securities, ifølge NTB.

– Men ettersom det ikke er noen fundamentale endringer i situasjonen knyttet til coronaviruset, ventes ikke markedet å komme seg tilbake i nær framtid, med mindre situasjonen i USA bedres, fortsetter han.

På den annen side snudde den australske Sydney-børsen overraskende fra minus til pluss gjennom dagen. På et tidspunkt pekte grafen opp 8 prosent, før det endte med en oppgang på 4,42 prosent.

Nedstengt

De voldsomme børsfallene kom etter at myndigheter i flere land annonserte ulike og til dels kraftfulle tiltakspakker.

Skoler og barnehager, kulturlivet og store deler av utelivet er stengt ned i Norge, som følge av myndighetenes nye tiltak for å motvirke smitte av coronavirus. Samtidig har de virksomhetene som kan, innført hjemmekontor.

Neste skritt er økonomiske stimulansetiltak.

Seinere i dag skal statsminister Erna Solberg legge fram de første grepene for å hjelpe norske bedrifter over kneika.

Tungt rammet er blant annet flyindustrien med Norwegian og SAS i spissen. Blant de største selskapene på Oslo Børs endte DNB ned 9,9 prosent torsdag, Equinor ned 8,1 prosent, Telenor ned 6,7 prosent, Yara International ned 7,3 prosent og Mowi ned 5 prosent.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer