Oslo Børs endte opp

Trosset skrekktall fra USA og Kina. Oslo Børs endte fredagen opp 2,85 prosent.

OPP: Oslo Børs på ukens siste handeldag. Foto: Lars Eivind Bones
OPP: Oslo Børs på ukens siste handeldag. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hovedindeksen på Oslo Børs er opp 2,5 prosent et snaut kvarter etter åpning på ukens siste handledag. Oppgangen tiltok utover dagen, og til slutt endte den opp 2,85 prosent.

Aksjemarkedene trosser dermed de dystre makrotallene som er lagt fram inn mot fredagen.

I går kom rapporten fra USAs arbeidsdepartement som viser at over 22 millioner amerikanere har søkt om dagpenger i løpet av de siste fire ukene. Og i dag kunne Kinas statistiske byrå fortelle at verdens nest største økonomi hadde en historisk tilbakegang på 6,8 prosent i årets første kvartal.

Gjenåpning

De dystre tallene var allerede tatt høyde for blant aksjemarkedenes aktører. Wall Street endte i snitt opp 0,8 prosent torsdag, mens de asiatiske børsene i snitt steg 3,2 prosent natt til i dag.

Analytiker Roger Berntsen i Nordnet skriver i morgenanalysen at de svake tallene mer eller mindre var ventet og at finansmarkedene er mer opptatt av at USA og flere land i Europa planlegger gradvis gjenåpning.

- Det er naturlig å anta at den positive stemningen i Asia vil hjelpe børsene i Europa i dag, inkludert Oslo Børs, skrev Berntsen fredag morgen.

Equinor, DNB, Mowi, Yara og Telenor er blant selskapene som åpner i pluss.

Det kriserammede flyselskapet Norwegian stiger 7,2 prosent etter ti minutters handel. Aksjen endte opp 8,6 prosent, og omsettes med det i øyeblikket for 5,4 kroner.

Oljepris opp

Prisen for et fat nordsjøolje er fredag like over 28 dollar. Det er opp 2,4 prosent fra torsdagens nivåer.

Oljeprisen fikk et positivt utslag etter at USAs president Donald Trump la fram planen om gradvis gjenåpning.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer