Oslo Børs kraftig ned etter «fadese»

Nedturen i skyggen av coronapandemien fortsatte på Oslo Børs mandag.

BRATT START: Oslo Børs åpner ned mandag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BRATT START: Oslo Børs åpner ned mandag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Oslo Børs falt kraftig allerede fra start mandag. En voldsom opphenting like etter lunsj var ikke nok til å berge dagen, for utover ettermiddagen startet et nytt ras som varte helt til stenging.

Hovedindeksen endte ned 4,91 prosent til 635,93 poeng.

- Det er nok en dårlig dag, men det er fordi internasjonale børser er svake, sier sjefstrateg Erik Bruce i Nordea til Børsen.

Mest omsatt var Equinor, som endte med en nedgang på 6,71 prosent. Oljeprisen har fortsatt å falle i løpet av dagen.

- Så lenge frykten rundt økonomien er så stor som nå, så vil vi ha lav og kanskje fallende oljepris. Det som kompliserer bildet litt er muligheten for at Saudi-Arabia kan komme til å kutte i produksjonen. Men det er uansett først og fremst viruset og den svake etterspørselen som vil drive markedet framover, sier Bruce og legger til:

- Uansett hvordan man ser på det, så vil det være altfor mye olje på markedet på kort sikt.

Raste fra start

Før start spådde Roger Berntsen, analytiker i Nordnet, et fall fra start med 3,7 prosent, eller innenfor intervallet minus 4,7 prosent og minus 2,8 prosent.

Allerede i åpningsminuttet var hovedindeksen ned 3,92 prosent.

Equinor og DNB var blant taperne i åpningsminuttet, ned henholdsvis mer enn fire prosent og mer enn 3,5 prosent.

«De amerikanske politikerne klarte «mesterstykket» å ikke bli enige om en nødvendig økonomisk krisepakke på 2000 milliarder dollar søndag. Denne fadesen ga umiddelbare utslag i finansmarkedene. Børsutviklingen fredag var ei heller lystig,» skriver Berntsen i sin morgenrapport.

Oljeprisen falt

Etter at Senatet i USA ikke ble enig om en krisepakke i USA, falt oljeprisen på nytt da børsene i Asia åpnet mandag. Nordsjøoljen falt med 4,9 prosent.

Prisen på nordsjøolje falt til 25 dollar fatet i morgentimene onsdag, ned 4,9 prosent.

For den amerikanske lettoljen falt prisen med 2,5 prosent til 22 dollar fatet. Nedgangen kommer etter at politikerne i det amerikanske Senatet ikke ble enige om en krisepakke på opptil 2.000 milliarder dollar for å møte utfordringene som amerikansk næringsliv står overfor som følge av coronaviruset.

Equinor faller tungt etter børsåpning mandag, og er i første kvarter ned 4,7 prosent.

Opp i Japan

Nikkei-indeksen på Tokyo-børsen steg 2 prosent mandag. Topix-indeksen steg 0,68 prosent.

– En relativt billig yen oppmuntret investorer til å kjøpe tilbake aksjer, sier Shinichi Yamamoto, som er mekler hos Okasan Securities i Tokyo.

Mandagens oppgang betyr imidlertid ikke nødvendigvis at utviklingen vil fortsette i samme spor i dagene som kommer, forklarer Yamamoto, som tror investorer vil selge unna tirsdag for å sikre gevinst.

Mandagens handel lot seg ikke påvirke av spekulasjoner om at OL kan bli utsatt. Yamamoto sier at investorer allerede har priset inn et slikt scenario.

Corona-tallene stiger

Nordnet-analytiker Berntsen viser til at de toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ og DJIA) falt minus 4,2 prosent i snitt fredag. Samtidig endte de asiatiske børsene ned minus 4,5 prosent i natt.

- Covid-19 tallene (smitte -og dødstallene) fortsetter å stige globalt, tross relativt positive utviklingstrekk i flere land, deriblant Kina, Japan og Korea. Den alvorlige situasjonen preget de asiatiske investorene mandag, skriver Berntsen, og påpeker at japanske Nikkei 225 endte opp mandag.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer