Oslo Børs snudde etter dyster rekord

Starten på året ble den svakeste noensinne på Oslo Børs. Onsdag startet mørkt, før hovedindeksen gjorde helomvending.

BUNNREKORD: Oslo Børs har hatt en rekordsvak start på 2020. Foto: Lars Eivind Bones
BUNNREKORD: Oslo Børs har hatt en rekordsvak start på 2020. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Oslo Børs har aldri falt så mye i løpet av årets tre første måneder som i år. Siden nyttår har hovedindeksen falt 24,1 prosent.

Siden 1914 har det bare vært fem kvartaler med større kursfall, ifølge Oslo Børs.

Det startet heller ikke spesielt positivt i dag. Etter fem korte minutters handel var hovedindeksen ned 2,63 prosent. Siden startet imidlertid en klatring som har fortsatt ut dagen. Ved stenging endte hovedindeksen opp 1,76 prosent til 719,58 poeng.

Oppdrettsselskapene opplevde en betydelig oppgang onsdag. Blant de store vinnerene var:

  • Mowi - opp 7,41 prosent
  • Salmar - opp 10,07 prosent
  • Lerøy Seafood Group - opp 5,79 prosent
  • Grieg Seafood - opp 7,03 prosent
  • Austevoll Seafood - opp 5,14 prosent

Olje- og gassgiganten Equinor, som startet dagen med et dramatisk fall på 5,1 prosent hentet seg godt inn og endte 3,01 prosent opp.

Sportsgiganten XXL skjøt for alvor opp onsdag, etter at selskapet i natt meldte at det har sikret seg både refinansiering og frisk kapital i milliardklassen. På det meste var kursen opp nær 150 prosent, før det falt litt mot slutt. Ved stenging var aksjen opp hele 85,11 prosent.

XXL-aksjen er likevel ned over 20 prosent de siste 30 dagene.

Verste siden 1987

Børsoppgangen onsdag skjer etter at de toneangivende indeksene i USA (S & P 500, Nasdaq og Dija) i gjennomsnitt falt 1,5 prosent tirsdag.

Den industritunge Dow Jones-indeksen satte punktum for sitt verste kvartal siden 1987 med et fall på 23 prosent så langt i år.

Den bredere S & P 500-indeksen falt 20,2 prosent i årets tre første måneder, noe som er det største kvartalsfallet siden finanskrisen.

Pessimister i Japan

De asiatiske børsene, målt gjennom S & P Asia 50 indeksen, endte ned 1,8 prosent i natt.

Selv om Kina publiserte nye og overraskende sterke makrotall, var det ikke nok til å hindre et fall i de asiatiske markedene natt til i dag, bemerker Nordnet-analtytiker Roger Berntsen i sin morgenrapport.

Berntsen ventet et fall ved åpning av Oslo Børs onsdag på over 2 prosent.

CORONAVIRUSET: Det er Priorities USA, en demokratisk Super PAC, som har publisert videokampanjen. I klippet hører vi hvordan USAs president har omtalt coronaviruset. Vis mer

Særlig hardt medfart fikk Nikkei-indeksen i Japan, som falt med 4,9 prosent. Hittil i år har Nikkei-indeksen falt med rundt 24 prosent, mens Topix-indeksen har falt med rundt 22 prosent.

En undersøkelse blant japanske næringslivsledere i rundt 10 000 bedrifter viser for første gang siden 2013 en forventning om nedgang i økonomien.

Klatret på oljehopp

Hovedindeksen på Oslo Børs endte opp 2,94 prosent tirsdag, godt hjulpet av tungvekteren Equinor som steg med over 9 prosent. DNB (3,46) og Aker BP (10,96) var også med på oppturen.

Mars måned endte dermed med et samlet kursfall på 14,8 prosent, etter en solid klatretur på 16,8 prosent fra bunnivået 16. mars.

Etter et dramatisk fall i oljeprisen mandag, steg prisen på nordsjøolje på det meste med over 22 prosent tirsdag. På det høyeste gikk et fat for 28 dollar. Onsdag morgen har prisen igjen falt til 25,3 dollar.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer