Oslo Børs stuper: Storbank frykter krise

Fallet på børsene kan bli 20 prosent, mener amerikansk storbank.

FALLER: Hovedindeksen på Oslo Børs stuper, i likhet med børser verden rundt. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FALLER: Hovedindeksen på Oslo Børs stuper, i likhet med børser verden rundt. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag ligger an til å bli en blodrød dag på børser over hele verden. Oslo Børs er intet unntak.

Allerede i løpet av formiddagen falt Oslo Børs med rundt 2,5 prosent. Denne utviklingen settes i sammenheng med amerikansk uro og børsfrykt i Hongkong.

Hovedindeksen falt umiddelbart etter at børsen åpnet for handel mandag formiddag. Den negative utviklingen forsterket seg, og etter drøyt tre timers handel var indeksen ned rundt 2,5 prosent. På et tidspunkt var fallet så mye som tre prosent.

Da sluttstrekk ble satt for handelen mandag var det endelige resultatet en nedgang på 2,35 prosent, og endte på 1114,32 poeng.

Frykter kollaps

Utviklingen ses i sammenheng med et relativt kraftig fall på Hongkong-børsen mandag. Hang Seng-indeksen var ned 4 prosent i tidlig handel på grunn av frykt for at den kinesiske eiendomsgiganten China Evergrande skal kollapse.

Også Europas viktigste børser åpnet markant ned mandag etter et kraftig børsfall i Asia.

Londons FTSE 100-indeks var ned 1 prosent, Frankfurts DAX 30 falt 1,9 prosent, mens Paris' CAC 40 åpnet 1,7 prosent ned. Også her ble den negative utviklingen forsterket utover formiddagen.

Det er også uro for situasjonen i USA, med frykt for inflasjon, stadig verre koronasmitte og muligheter for at sentralbanken begynner å trappe ned på krisetiltakene.

Frykter 20 prosent fall

Mandag kom også den amerikanske storbanken Morgan Stanley med dystre økonomiske analyser. Ifølge dem kan et «worst case scenario», som de vurderer som stadig mer sannsynlig, føre til at de amerikanske børsene faller 20 prosent, skriver Bloomberg.

I et notat viser de til to mulige utfall, som de har kalt «ild og is». I det første, mest optimistiske anslaget, så trekker den amerikanske sentralbanken tilbake støtte for å unngå at økonomien blir overopphetet.

- Dette typiske «ild»-utfallet vil føre til en beskjeden og sunn korreksjon på 10 prosent for S & P 500, skriver bankens strateger.

Børsindeksen S & P 500 er en oversikt over USAs 500 største selskaper. Dermed sier det seg selv at selv et fall på 10 prosent her vil være ganske dramatisk.

Negativt skokk

I det andre scenarioet blir økonomien bremset kraftig, og selskapenes inntjening svekkes. Det kan føre til et fall på 20 prosent, mener storbanken.

- Blir det ild eller is? Vi vet ikke, men is-scenarioet vil være verre for markedene, og vi lener oss den veien, skriver bankens analytikere.

Morgan Stanleys analyser er jevnt over mer pessimistiske enn andre på Wall Street, men også Goldman Sachs Group og Citigroup har omtalt muligheten for et negativt sjokk.

Mandag begynte også de store, amerikanske børsene med nedgang. Etter en times handel var S & P 500 ned 1,59 prosent.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer