Oslo Børs stupte etter krisetiltak

Pandemi og flyforbud. Hovedindeksen på Oslo Børs stupte torsdag.

NEDTUR: Ved børsåpning torsdag, åpnet Norwegian med 26,5 prosent ned. Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Oslo Børs fortsetter kraftig ned i takt med at myndighetene setter i verk nye tiltak for å motvirke smitte av coronavirus.

Mens det ble kjent at landets skoler og barnehager stenger fra klokka 18 i dag, stupte børsen nedover.

Rett før klokka 14.30 er hovedindeksen ned hele 8,5 prosent siden start.

Enda verre ble det etter at handelen på Wall Street ble stanset for andre dag denne uka som følge av at S&P 500 falt mer enn sju prosent.

Hovedindeksen er ned 10 prosent med snaue to timer igjen av handelsdagen.

Til slutt endte den 8,77 prosent ned.

Rødt i Europa

De ledende europeiske børsene var ned over 10 prosent etter at USA innførte innreiseforbud og Den europeiske sentralbanken droppet rentekutt.

DAX-indeksen i Frankfurt var ned 10,2 prosent, mens CAC 40 Paris gjorde det marginalt dårligere med en nedgang på 10,3 prosent da klokken passerte 14.40.

Da hadde børsene på Wall Street åpnet med en nedtur på 7 prosent etter åpning, noe som utløser automatisk stopp i handelen i et kvarter.

På London-børsen var ikke fallet tosifret, men en nedgang på 9,4 prosent på FTSE 100-indeksen noen timer før dagen er omme, er ikke noe å rope hurra for.

Startet i rødt

Norwegian-aksjen stupte fra start og tapte seg med over 25 prosent i åpningsminuttene.

Etter en times handel er nedgangen på rundt 18 prosent for det fra før hardt pressede selskapet.

På Stockholm-børsen raste SAS-aksjen med 9,4 prosent rett etter åpning. En time senere pekte kursen ned med rundt 6 prosent.

Børstungvektere som Equinor, DNB, Telenor, Orkla, Yara, Mowi og Aker BP har alle røde tall mellom 4,4 og 7,7 prosent torsdag formiddag.

Hovedindeksen er ned 6,17 prosent etter en drøy times handel på Oslo Børs. i 13.20-tida er den ytterligere ned - rundt 6,6 prosent siden start.

Flyforbud

Nedgangen kommer noen timer etter at USAs president Donald Trump varslet et nytt drastisk tiltak natt til torsdag norsk tid - nemlig full stans av innreise fra Europa til USA de neste 30 dagene. Beslutningen ble tatt som en følge av at WHO klassifiserte coronaspredningen som en pandemi.

Børsfallet var ventet:

- Vi tror Oslo Børs åpner ned minus 5,4 prosent, skrev Nordnet-analytiker Roger Berntsen i sin morgenrapport torsdag.

Gårsdagen endte med et fall på 3,3 prosent på Oslo Børs og en nedgang på de toneangivende europeiske børsene.

Samme dag kuttet Bank of England styringsrenta i et forsøk på å demme opp for noe av nedgangen som følger av coronaviruset og alle tiltakene for å bremse ytterligere spredning.

Stor effekt

Nordnet-analytiker Roger Berntsen peker i sin morgenrapport på at de toneangivende amerikanske børsene falt 5,1 prosent i snitt onsdag og at de asiatiske børsene endte ned 3,7 prosent i natt.

- Konsekvensene av de ulike tiltakene som vil bli iverksatt vil ha stor negativ effekt for de aller fleste selskaper, i alle fall på kort sikt. For å sørge for at viktige industrier skal klarer seg gjennom krisen vil myndighetene i de ulike landene bidra med nødvendige tiltakspakker. Den norske regjeringen har varslet slike tiltakspakker fredag, skriver Berntsen.

Rekordpris for euro

De drastiske tiltakene presser oljeprisen til nye fall. Torsdag formiddag ligger et fat råolje på 33,78 dollar, noe som er ned over 5,7 prosent.

OLJEPRISFALL: Energianalytiker i Nordea, Thina Saltvedt, forteller hvordan oljeprisfallet påvirker deg som forbruker. Vis mer

Dermed er det null tegn til bedring i oljemarkedene etter det massive fallet i oljeprisen etter sammenbruddet i forhandlingene mellom oljekartellet Opec og Russland.

Kronekursen får også knallhard medfart og en Euro koster torsdag formiddag rekordhøy 11,08 kroner. Det er opp 1,55 prosent. En amerikansk dollar koster 9.83 kroner - en oppgang på 1,39 prosent.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer