«Rikmannsblokka»

Oslo-juvel solgt til skatteparadis

Kjøperen av toppleiligheten i det kjendistunge sameiet på Frogner vekker oppsikt.

VELSTÅENDE: Toppleiligheten i Kruses gate 11 er endelig solgt - etter en tre år lang prosess. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VELSTÅENDE: Toppleiligheten i Kruses gate 11 er endelig solgt - etter en tre år lang prosess. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

Det tok sin tid å få solgt toppleiligheten i «Rikmannsblokka på Frogners tak». Men etter en tre år lang prosess fikk Monica Staff endelig en kjøper til den 320 kvadratmeter store penthouseleiligheten i Kruses gate 11.

Salget ble omtalt av Kapital i januar, og det var Staff selv som bekreftet nyheten.

Kruses gate 11 har opp gjennom åra vært adresse for en lang rekke norske kjendisrikinger.

Ba om 100 millioner

Det er tidligere kjent at Staff og hennes avdøde ektemann, kaffearvingen Lars Staff, skal ha ønsket 100 millioner kroner for leiligheten som er blitt omtalt som en av Oslos råeste.

LUKSUSBOLIG: Amerikas dyreste eiendom til salgs. For 250 millioner dollar, en sum tilsvarende over 2 milliarder norske kroner, kan den heldige kjøperen sikre seg et hus få andre boliger kan sammenlignes med. Video: Tri-Blend Media. Vis mer

Monica Staff selv ønsket ikke kommentere salgssummen overfor Kapital i januar, men hun ga uttrykk for at hun var fornøyd:

- Tatt i betraktning de sterkt stigende rentene, et labert boligmarked og det faktum at store deler av kundegruppen har forduftet til Sveits, må jeg si at jeg er fornøyd, sa hun til magasinet.

Nå framgår det imidlertid av en fersk tinglysning fra eiendomsregisteret at kjøperen fikk tilslaget for 75 millioner kroner, skriver DN.

Tillater hemmelighold

Ifølge avisa skjuler kjøperen seg bak selskapet AGF Oslo llc.

Selskapet ble opprettet 16. desember i fjor, ifølge selskapsregistrene.

Adressen er i den amerikanske delstaten Delaware, der det er lov å opprette skallselskaper som skjuler eiernes identitet og aktiviteter.

Delaware har også et gunstig skatteregime, i tillegg til å være hjemstaten til USAs president Joe Biden.

«Rikmannsblokka»

Flere kjendiser og velstående personer har eller har hatt adresse i Kruses gate 11 - som på folkemunne går under tilnavnet Rikmannsblokka på Frogners tak.

HYTTEMARKEDET I INDRE OSLOFJORD: Hyttemegler Marius Berge tror denne hytta på Nakholmen vil sette ny prisrekord i indre Oslofjord. Video: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Blant de som har nådd offentlighetens lys, er tidligere spydkaststjerne Andreas Thorkildsen og tidligere Oslo-ordfører Fabian Stang.

For halvannet år siden kjøpte Nicolai Thomas Stang Hagen (24) en leilighet her. 24-åringen, som er milliardær Stein Erik Hagens yngste sønn, punget ut 18 millioner kroner. Også Nicolais søster, Camilla, og far, Stein Erik, har eid leiligheter her.

DANSER: Sjef i Oljefondet Nicolai Tangen og kollegaer har fått mye oppmerksomhet etter at de la ut en festlig dansevideo til fondets julebord. Reporter: Mathias Moene Rød/Dagbladet TV Vis mer

Og da Nicolai Tangen skulle flytte fra London for å bli sjef for Oljefondet, skal han ifølge Kapital ha vært på flere visninger og ifølge Finansavisen ha lagt inn bud på Stangs leilighet. Uten at det ble noe salg.

- Nicolai har sagt at han ikke har noen kommentar til eventuelle boligkjøp, skrev kommunikasjonssjef i Oljefondet, Marthe Skaar, til Børsen den gang.

Skatteparadis-eiere

Det som imidlertid er verdt å merke seg, er at over 1000 eiendommer i Norge har eierskap i skatteparadis-staten Delaware. Dette viser en kartlegging som DN har utført.

Avisa har også rapportert at hele 9686 eiendommer i Norge helt eller delvis eies av selskaper i skatteparadiser. Av disse er drøyt en tredjedel hytter og boliger, mens resten er næringseiendommer.

Flere av Norges aller rikeste personer, deriblant John Fredriksens familie, skipsreder Torstein Hagen og rederfamilien Høeg har slike ordninger, ifølge DN.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer