Én ting må til for at Oslofjorden skal reddes, mener padleentusiast Bjørn Svenungsen:

- Kommunene kan ikke lenger være de som bestemmer om det skal bygges i strandsonen.

Verden er i en klima- og naturkrise. Likevel tillater Oslofjord-kommuner bygging i urørt natur.

Oslofjorden: - Helt koko

Publisert
Sist oppdatert

SVELVIK/DRAMMEN/FORNEBU/TOFTE/ASKER/SLEMMESTAD/STORSAND (Dagbladet): Når du står på kaia i Svelvik, Norges nordligste sørlandsby, ser du rett over på Hurumlandets halvøy. Her er Verket sandtak, som er omgitt av grøntområder. Går det slik utbyggere ønsker, skal deler av grøntområdet vike for en dypvannskai.

- Vi lever midt i en klima- og naturkrise. Å lage en gigantisk kai i et urørt naturomåde er helt koko, sier padleentusiast Bjørn Svenungsen.

Kritikk mot Norge

I 1965 fikk Norge den såkalte strandsone-loven. Målet var å hindre utbygging i 100-meterssonen, som er viktig for livet både på vann og på land. 32 prosent av landets strandsone er likevel utbygd. Langs Oslofjorden er situasjonen mye verre, og utbyggingsplanene er store.

- I fjor sa OECD (Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling) at Norge ikke evner å nå våre mål for å ta vare på natur. Grunnen var først og fremst kommunale vedtak som strider mot nasjonale mål, sier Svenungsen og fortsetter:

- De enkelte vedtakene kan virke beskjedne, men summen blir katastrofal.

Svenungsen padler ut fra den rolige Vollebukta i Drammensfjorden, der han har fritidsbolig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.