Venninnegjengen og hunden Mino sitter på tykke saueskinnsfeller og skuer utover Oslo idet sola er i ferd med å gå ned. Det er iskaldt, men lange boblejakker, flere lag ull og en bålpanne holder dem varme.
- Haha, vi har en litt annen type utepils nå, ja. Coronatida har gjort at vi har lært oss mange nye ting, sier Cornelia Jakobsen (22).
Før: Syden og bar
Før corona-pandemien var ikke venninnene mye rundt i naturen.
- Å gå på tur eller sitte ute sånn som vi gjør nå, var noe vi snakket om. Før hadde vi jo så lett tilgang til Syden og utesteder, at det aldri ble noe av, sier Idun Tresse (23), og fortsetter:

- Kommer til å smelle
- Når alt ble stengt i mars, var det bare å gå ut en tur. Siden da har vi sovet over ved Nøklevann, Cornelia og Anneli Rystad Aune (22) har vært i Lofoten og vi har lært og gjort masse nye ting.
- Nå er vi på toppturer. Vi gikk nettopp fra Sognsvann til Frognerseteren, nå er vi her på Grefsenkollen og neste topp blir kanskje Ekeberg, sier Jakobsen, mens hunden Mino drar i båndet for å prate med noen av de andre mange hundene som er på Grefsenkollen denne pene, men veldig kalde ettermiddagen.

Bålpanner gir jobb
I november i fjor måtte Grefsenkollen restaurant stenge dørene på grunn av nok en corona-innstramning i hovedstaden.
- Det var vel da folk ikke fikk besøke hverandre hjemme heller, og mange fikk et veldig stort behov for å treffe andre. Det var da vi kom på bålpanne-ideen, sier Jon Kloster, daglig leder for Grefsenkollen.
De har alltid hatt to bålpanner til fri bruk, men satte ut seks til og bygget opp øygrupper av paller rundt bålpannene.
- Bålpannene har gitt jobb til minst ti personer i ei tid da vi ellers har måttet permittere. Bare i forrige uke hadde vi booket inn 750 gjester til bålpannene, sier Kloster.

Mer uteliv
Oslo-folket har ifølge Kloster hatt en «helt fantastisk respons» på bålpanne-pakkene, som inkluderer eplegløgg eller toddy, snacks, viltgryte, mandariner, mashmellows med mer.
- Vi har hatt rundt 5000 gjester hittil og har 2000 plasser booket utover allerede. Vi har huset 95-årsfeiring, departementsmøter, venninnegjenger og massevis av familier. Folk har også hatt hjemmekontor her, sier Kloster og fortsetter:
- Dette er jo et veldig hyggelig konsept som har slått utrolig godt an - og er jo noe vi burde ha startet med for lenge siden: Et helt konkret eksempel på nytenkning i en vanskelig tid, som vi helt sikkert kommer til å ha med oss videre, også etter corona, sier Kloster.
Ut etter hjemmekontor
Noen kilometer lenger nede, ved Sognsvann i Oslo, føles det enda kaldere nå som sola har gått ned. Parkeringsplassen er likevel full av biler. Noen mennesker er på vei ut i marka for å gå på ski, venninner rusler rundt vannet og prater, mens andre løper forbi i ulik fart, og med svært forskjellige stiler. Både kles- og løpemessig.

Ut mot skiturister: - Ikke greit
Rundt vannet lyser bål opp en rekke steder. Ett av bålene tilhører Tom Harald Aarvold-Nilsen, som har med seg sine to sønner og en kompis på utemiddag. De løper rundt med hver sin hodelykt og samler inn ved.
- Vi er her for å spise middag. Etter en hel dag på hjemmekontor, er det deilig å komme seg ut. Samtidig trengte mor, som er sykepleier, litt tid til å slappe av litt, sier han.
Gutta kommer løpende mot bålet, og bryr seg ikke om kulden. De smiler og ler, og forteller om smått og stort fra corona-hverdagen.
- Vi har alltid vært mye ute, og merker at det er mange flere som gjør det nå, etter corona, sier Aarvold-Nilsen.
Her er hans råd til småbarnsfamilier som vil ut: «Gjør det enkelt. Ha med to tørre vedkubber sånn at du får fyr på bålet med en gang. Eventuelt ha med varme pølser eller annen mat på termos».

Ayia Napa - eller marka?
At folk har hjemmekontor, merkes også på mange av hovedstadens parkeringsplasser, som huser langt flere biler enn vanlig på dagtid.
- Folk har mer frihet til å komme seg ut på dagen. På Kikut har det bestandig vært mange i marka når det er så fint vær som nå, men vi opplever kanskje litt flere på hverdager nå enn før corona, sier Ane Moe, daglig leder av Kikutstua, midt i Nordmarka.
Ute-interessen har bredt seg over hele landet, ifølge Stian Moldvær Larsen i nettbutikken Fjellsport.
- Vi kan med godt belegg si at friluftsinteressen har økt markant med corona. Etter at Erna og regjeringen stengte ned i fjor, opplevde vi en eksplosjon av bestillinger, sier Moldvær Larsen.

Håp for norsk ferieparadis
Nettbutikken har nå over en halv million kunder. Veksten i fjor var på over 70 prosent, til nesten 700 millioner kroner i omsetning i friluftsutstyr.
- Jeg vil dele kundegruppen i to: De som alltid har vært mye på tur, som har benyttet anledningen til å være enda mer ute. Men den største gruppa av de nye kundene, er de som ikke har handlet på nett før, men som nå vil ta med seg familien og seg selv ut i naturen for å prøve nye eventyr, sier han og lurer:
- Det kan nok hende at en del av dem som har prøvd vil mene at Ayia Napa er bedre, men vi håper jo at nye grupper også har funnet gleden i naturen.

Mer køyer enn trær
Venninnegjengen på Grefsenkollen var blant dem som kjøpte hengekøyer og annet fritidsutstyr i fjor.
- Det var mye som var utsolgt, så vi var ikke alene om å skulle ligge i hengekøye, sier Idun Tresse.
Ifølge Fjellsport-lederen, ble det solgt enormt mange hengekøyer i fjor vår og sommer.
- Det var jo bare å se i Nordmarka. Det var nesten mangel på trær, ler Molvær Larsen.

Varsler skattebombe
Hjemmekontor = trening
Også i Trondheim bruker folk tid utendørs.
- Her er det fullt av folk ute i marka hver eneste dag. Du treffer også folk der nesten hele døgnet. Å være ute på tur har tatt helt av og vi selger rekordmessig av alt. Fra bekledning, sko, termoser, ryggesekker, vaffeljern - og til bestselgeren akkurat nå: Skiutstyr, sier Svenn Roar Olsen, daglig leder i Axel Bruun Sport i Trondheim, og melder at salget har økt med 186 prosent.
Samme er det med Milslukern sport i Oslo, som har firedoblet omsetningen i forhold til før corona.
- Vi har merket salget på lik linjer me resten av sportsbransjen. Det er jo begrenset hva man kan gjøre, og folk har hjemmekontor. Da benytter mange tida til å trene, sier Eirik Kurland Olsen, butikksjef Milslukern sport i Oslo.
Også Madshus-fabrikken går for fullt.

- Vi har veldig stor pågang og ser definitivt corona-effekten. Vi må helt tilbake til den veldig gode vinteren 2010/11 for å ha like gode tall. Jeg tror og at coronaen har gjort folk opptatte av å holde seg i form, samtidig som det er sosialt å gå på tur når så mye annet er stengt ned, sier Nils Hult, daglig leder i Madshus.
