SAS i nytt trøbbel

Over 600 søksmål varsles

Etterdønninger etter pilotstreiken sist sommer lager fortsatt trøbbel for kriserammede SAS.

TEMPERATUR: SAS-toppsjef Anko van der Werff var langt fra blid da han fortalte pressen at 900 SAS-piloter gikk ut i streik. Foto: Chris Anderson, TT / AFP / NTB
TEMPERATUR: SAS-toppsjef Anko van der Werff var langt fra blid da han fortalte pressen at 900 SAS-piloter gikk ut i streik. Foto: Chris Anderson, TT / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SAS står stadig midt i krevende forhandlinger knyttet til gjeldsforhandlingene som går for en spesiell konkursdomstol i USA.

Nå risikerer selskapet også å bli trukket for retten på hjemmebane av svært misfornøyde kunder.

Pilotstreiken i fjor sommer knuste tusenvis av feriedrømmer de to ukene den varte. Nå avdekker DR at mange fortsatt venter på kompensasjon. I Danmark forberedes nå søksmål fra 630 forsmådde kunder.

380 000 berørt

- Vi beklager sterkt at mange har måttet vente på å få sin rettmessige erstatning fra SAS. At det har tatt tid handler utelukkende om de store volumene etter pilotstreiken og at sakene i stor grad måtte behandles manuelt og individuelt, sier pressesjef Tonje Sund i SAS til Børsen.

Hun gjør det helt klart:

- Alle som har rett på erstatning fra SAS skal få det.

KONSEKVENSER: Administrerende direktør i SAS Anko Van Der Werff forklarer hvor store konsekvenser streiken har fått for SAS. Reporter: Frode Andresen. Video: Marthe Tveter Gjønnes Vis mer

- Vi er helt enige i at sju måneder er for lenge å vente på svar. I alt ble over 380 000 kunder berørt av streiken, og de aller fleste har fått sine penger tilbake, utdyper presseansvarlig Alexandra Lindgren Kaoukji fra SAS Danmark.

Kan ta mer tid

Det er selskapene Flypenge og Flyhjælp, som begge har spesialisert seg på å hjelpe flypassasjerer med krav om kompensasjon, som opplyser at totalt 630 saker er på vei inn i rettssystemet.

- Det handler om masse mennesker som enten ikke kom seg på ferie, eller som ikke kom hjem, sier Dekan Salar i Flypenge til DR.

Tonje Sund sier at SAS rapporterte til Luftfartstilsynet i januar i år om at det gjensto «sporadiske enkeltsaker».

- Vi kjenner ikke igjen bildet de danske kompensasjonsfirmaene tegner, og ser frem til å besvare det fullt ut. Som kunde kan man naturligvis velge å bruke kompensasjonsfirmaer, men det kan bidra til at saksbehandlingen tar mer tid, for eksempel når vi har behov for mer informasjon fra kunden og har et ekstra firma som mellomledd, understreker Sund.

Ta kontakt

Sund oppfordrer alle som fortsatt venter på en avklaring, om å ta kontakt direkte med selskapet.

- Det er noen enkelttilfeller der noen fortsatt venter. Det kan være at informasjon mangler eller vi ikke får tak i kunden. Her ber vi dem ta snarest kontakt med SAS slik at vi får ferdigstilt saken så raskt som overhodet mulig. Dette gjelder også dersom man mener en sak er feilbehandlet. Ta kontakt, så ser vi gjerne på den en gang til for å sikre at alt er korrekt, sier Sund.

SAS-STREIK: Hotellkonge Petter Stordalen sier han synes det er ufattelig leit at ting har blitt som de har blitt i SAS. Video: Expressen. Reporter: Daniel Ingmo Vis mer

- Vi erfarer fra de tusenvis av sakene som er behandlet at vi i hovedsak er enig i kundens krav til oss, og det er en selvfølge at alle som har rett på tilbakebetaling fra SAS får det, presiserer hun.

Ifølge Finans tar kompensasjonsfirmaene som regel en provisjon på 25 til 35 prosent av den samlede kompensasjonen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer