LOs sommerpatrulje:

- Over halvparten bryter loven

LOs sommerpatrulje er ferdig med årets besøk. En bransje peker seg ut som suveren versting.

BRYTER LOVEN: En bransje peker seg spesielt ut med dårlige arbeidsforhold for sommervikarer. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
BRYTER LOVEN: En bransje peker seg spesielt ut med dårlige arbeidsforhold for sommervikarer. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert

LOs sommerpatrulje er nå ferdig med sin årlige besøksrunde med sommerpatruljen. LOs ungdomsrådgiver, Sindre Hornnes, er imidlertid ikke veldig imponert denne gangen heller.

Det ble nemlig oppdaget brudd på arbeidsmiljøloven i over 56 prosent av besøkene i hotell, restaurant- og utelivsbransjen.

- «Slurve-kultur»

- Vi har vært redde for at det skulle utvikle seg en «slurve-kultur». Det er mye slurv med kontrakter og rutiner, sier Hornnes til Børsen.

Hornnes presiserer at han ser en bedring fra i fjor når det gjelder skriftlig kontrakt, men at sommervikarer i serveringsbransjen fortsatt har dårligere arbeidsforhold enn i andre bransjer.

- Dersom vi sammenlikner med det totale av alle bransjer, er det flere som mangler kontrakt og lønnsslipp i hotell- og restaurantbransjen, sier han.

For hvert intervju der det blir oppdaget brudd, oppdages det nemlig gjennomsnittlig 1,8 brudd i hotell- og restaurantbransjen, som er over gjennomsnittet på 1,6 brudd totalt i alle bransjer. Noen punkter stikker spesielt ut.

Væravhengige vakter

- En av fem sommervikarer i hotell, restaurant- og utelivsbransjen forteller om brudd på vaktlister, forteller han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.