LOs sommerpatrulje:

- Over halvparten bryter loven

LOs sommerpatrulje er ferdig med årets besøk. En bransje peker seg ut som suveren versting.

BRYTER LOVEN: En bransje peker seg spesielt ut med dårlige arbeidsforhold for sommervikarer. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
BRYTER LOVEN: En bransje peker seg spesielt ut med dårlige arbeidsforhold for sommervikarer. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert

LOs sommerpatrulje er nå ferdig med sin årlige besøksrunde med sommerpatruljen. LOs ungdomsrådgiver, Sindre Hornnes, er imidlertid ikke veldig imponert denne gangen heller.

Det ble nemlig oppdaget brudd på arbeidsmiljøloven i over 56 prosent av besøkene i hotell, restaurant- og utelivsbransjen.

- «Slurve-kultur»

- Vi har vært redde for at det skulle utvikle seg en «slurve-kultur». Det er mye slurv med kontrakter og rutiner, sier Hornnes til Børsen.

- SLURVETE: Ungdomsrådgiver i LO, Sinde Hornnes, forteller om gjennomgående slurv hos arbeidsgivere med sommervikarer. Foto: Frederik Ringnes / NTB
- SLURVETE: Ungdomsrådgiver i LO, Sinde Hornnes, forteller om gjennomgående slurv hos arbeidsgivere med sommervikarer. Foto: Frederik Ringnes / NTB Vis mer

Hornnes presiserer at han ser en bedring fra i fjor når det gjelder skriftlig kontrakt, men at sommervikarer i serveringsbransjen fortsatt har dårligere arbeidsforhold enn i andre bransjer.

- Dersom vi sammenlikner med det totale av alle bransjer, er det flere som mangler kontrakt og lønnsslipp i hotell- og restaurantbransjen, sier han.

For hvert intervju der det blir oppdaget brudd, oppdages det nemlig gjennomsnittlig 1,8 brudd i hotell- og restaurantbransjen, som er over gjennomsnittet på 1,6 brudd totalt i alle bransjer. Noen punkter stikker spesielt ut.

Væravhengige vakter

- En av fem sommervikarer i hotell, restaurant- og utelivsbransjen forteller om brudd på vaktlister, forteller han.

Det er nesten dobbelt så mange som det totale i alle andre bransjer til sammen.

Onsdag fortalte Børsen om en uteservering der ansatte får avlyst vaktene sine om det regner. Det var imidlertid ikke første gang Hornnes hørte som slike arbeidsforhold.

- Vi merker på været hvor mange henvendelser vi får. Er det en fin sommer med bra vær så får unge avtalte vakter. Men om det regner, får vi flere henvendelser fordi folk blir sendt hjem fra jobb, sier Hornnes.

Dermed får LO mange henvendelser fra unge som ulovlig blir fratatt vakter.

- Det er uheldig dersom det skal være værgudene som på en så vilkårlig måte avgjør hvor mange vakter, og hvor mye en skal tjene i sommerjobbene en har fått, sier han.

- Det må bransjen ta tak i.

- Ingen i ryggen

Manglende informasjon om hvem som er verneombud på arbeidsplassen, er det vanligste bruddet som avdekkes. Nesten en av fire sommervikarer får nemlig ikke denne informasjonen.

- Det aller kjipeste er å snakke med unge som bare blir kastet ut i jobben og ikke opplever en trygghet i det man står i. Mange av de er ikke medlem i fagforeningen, så da har de ingen i ryggen. sier Hornnes.

Hornnes kan også fortelle at rundt en av åtte sommervikarer i serveringsbransjen opplever brudd på overtidsregler. Til sammenlikning er det totale gjennomsnittet omtrent en av 14.

- Mange unge får ikke overtidsbetalingen de har krav på. Dette skjer for eksempel i barer der man bare får betalt fram til baren stenger, men ikke for tida man bruker på stenging og oppgjøret etter stengetida, forteller han.

- Urettferdig

Det er også mye vanligere å ikke få pausene man har krav på i hotell- og restaurantbransjen enn ellers. En av ti i bransjen opplever dette, mot det totale gjennomsnittet på en av 20.

- Unge føler seg urettferdig behandla. Det er frustrerende å kanskje vite at du har en rettighet, men at du ikke får den. Derfor bør alle være medlem av en fagforening, slik at du kan kontakte noen om du har spørsmål eller opplever en kjip situasjon, legger han til.

Selv stiller Hornnes spørsmål om hvorfor spesielt hotell- og restaurantbransjen, fortsetter å ha dårligere arbeidsforhold enn alle andre bransjer.

- Arbeidsgivere må tenke seg mer om. Ønsker de å operere i en gråsone? Bransjen sliter med å rekruttere, og det er stor mangel på arbeidskraft, påpeker Hornnes.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer