Hyttemarkedet:

- Overgår alt vi har sett tidligere

Eiendom Norge melder om spinnvill utvikling.

HYTTEBONANZA: Det koker på det norske hyttemarkedet. Avbildet er et hytteområde på Hafjell, som er blant landets mest populære skidestinasjoner. Illustrasjonsfoto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
HYTTEBONANZA: Det koker på det norske hyttemarkedet. Avbildet er et hytteområde på Hafjell, som er blant landets mest populære skidestinasjoner. Illustrasjonsfoto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fersk statistikk fra Eiendom Norge viser at det var eksepsjonelt stor prisvekst og kraftig omsetningsøkning i hyttemarkedet i 2020.

- Oppgangen i både priser og omsetningsvolumer i hyttemarkedet i 2020 overgår alt vi har sett tidligere, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

Prisene for fritidsboliger steg med hele 5,5 prosent i 2020. Den typiske fritidsboligen i Norge koster nå 2.470.676 kroner.

Kraftig oppsving

For sjøhytter steg prisene med 11,5 prosent, mens fjellhytter steg med 4,9 prosent og innlandshytter med 3,2 prosent.

I 2020 ble det solgt 8 916 hytter i Norge – en oppgang hele på 35,8 prosent fra 2019.

Lauridsen peker videre på en historisk utvikling.

- I likhet med i boligmarkedet i Norge har etterspørselen i hyttemarkedet gått kraftig opp i under coronapandemien, og aktiviteten i 2020 har vært spesielt sterk sett i lys av hytteforbudet i Norge i mars og april, som i praksis var et omsetningsforbud, sier han.

BLINDLEIA: Millionhyttene ligger tett som perler i den sørlandske skjærgården Blindleia. Her boltrer noen av de mest kjente finansfolkene og investorene i Norge seg om sommeren. Hotellkongen Petter Stordalen, brødrene Øystein og Torstein Tvenge og Nicolai Tangen har alle luksuseiendommer her. Reporter Mina Janssen / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

- Fritidsboligboom

I 2020 ble det omsatt 8 916 hytter i bruktmarkedet. 4 739 var fjellhytter, 2 697 var sjøhytter og 1 604 var innlandshytter.

Det var flest omsetninger i Trysil, Vinje og Ringsaker kommune, skriver Eiendom Norge.

- I tillegg til veksten i brukthyttemarkedet kommer et betydelig antall nybygde fritidsboliger i Norge, hovedsakelig på fjellet og innlandet. Norge opplever nå en kraftig fritidsboligboom, og det spesielt på fjellet, sier Lauridsen.

- Fantastisk

I slutten av januar kunne også DNB Eiendom melde om ekstrem hytteinteresse i sin årsrapport om hyttemarkedet 2020.

- Det har jo vært et helt fantastisk år, både når det gjelder volum og priser, uttalte Tone Krange i DNB Eiendom til Børsen.

Rundt nedstengningen i mars så det først bekmørkt ut for hyttemarkedet.

Så eksploderte det.

- Da det først løste seg, smalt det til! Alt fikk fart på én gang. Salget av sjøhytter, fjellhytter, og de som ligger nær alpindestinasjonene. Det var svært overraskende, fortsatte hun.

Selv om coronapandemien trolig har bidratt til økt omsetning, tror ikke Krange at kjøperne sitter med igjen med den berømte katta i sekken når samfunnet etter hvert går tilbake til normalen.

- Folk bruker mer og mer tid på hyttene sine. De ser på det som et annet hjem. Folk har det til og med finere på hytta enn hjemme. Etterspørselen er der.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer