LO-sjefen om NHO-plan:

- Overhodet ikke greit

- Det siste vi trenger, sier LO-sjef Hans-Christian Gabrielsen om NHOs tiårsplan for et nytt Norge.

FRONTER: NHO-sjef Ole Erik Almlid (t.v.) og LO-leder Hans-Christian Gabrielsen braket sammen da NHO la fram sitt veikart til framtidas Norge. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
FRONTER: NHO-sjef Ole Erik Almlid (t.v.) og LO-leder Hans-Christian Gabrielsen braket sammen da NHO la fram sitt veikart til framtidas Norge. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Temperaturen ble raskt skrudd opp da NHO lanserte sitt veikart til framtidas Norge med både statsministerduell og duell mellom NHO-direktøren og LO-sjefen på Nye Deichman i Oslo mandag.

Kutt i velferdsgoder, flere midlertidige ansettelser, økt privatisering og et lavere skattenivå er noe av kruttet i NHO-rapporten Neste trekk.

Det gikk ikke upåaktet hen under lanseringen, selv om NHO også får gehør og ros for flere av de totalt 137 forslagene.

- Dårlig trekk

- Jeg skjønner at dette kan oppfattes som kontroversielt. Men jeg ønsker ikke bråk. Det er ikke slik ment. Vi ønsker å løfte en bred debatt, sa NHOs administrerende direktør Ole Erik Almlid til Børsen søndag.

LO-sjef Hans-Christian Gabrielsen tok kraftig til motmæle under mandagens lansering.

MOTMÆLE: - Det siste vi trenger er usikkerhet om velferdsordninger, mener LO-sjef Hans-Christian Gabrielsen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
MOTMÆLE: - Det siste vi trenger er usikkerhet om velferdsordninger, mener LO-sjef Hans-Christian Gabrielsen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Dette er overhodet ikke greit. Vi har noen måneder bak oss som har vist med all tydelighet viktigheten av å ha en velsmurt offentlig sektor, sa LO-lederen i duellen med Almlid.

- Forslag om å bygge ned velferden, mer privatisering, mer usikkerhet, mer jobbutrygghet, det er et veldig dårlig trekk. Det siste vi trenger er mer usikkerhet om dette, sier Gabrielsen.

- Et partiprogram

Almlid gjentok budskapet han også fremførte i Børsen-intervjuet søndag, der han trakk opp bakteppet for NHOs tiårsplan:

– Alt vi gjør framover, må være bærekraftig. Staten kommer til å ha færre penger å rutte med de kommende åra. Da må vi sikre bærekraftige jobber, fordi det sikrer skatteinntekter som igjen sikrer velferd, lyder budskapet fra NHO-direktøren.

- Dette er partiprogrammet over alle partiprogram, ifølge Almlid.

NHO-toppen understreker bredden og helheten i veikartet, med konkrete mål om og forslag til tiltak for kraftige kutt i klimautslippene, styrket digitalisering, styrking av utenrikshandelen, mer innovasjon, satsing på kompetanse og økt sysselsetting.

Snubler med kjepphester

SV-nestleder og næringspolitisk talsperson Torgeir Knag Fylkesnes mener at NHO har snublet på målstreken.

LUFTA UT: SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes mener NHO snublet på oppløpet i arbeidet med veikartet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
LUFTA UT: SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes mener NHO snublet på oppløpet i arbeidet med veikartet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Det har vært en glede å følge med på NHOs arbeid med denne planen, å se hvordan de blant annet har tatt til orde for en mer aktiv stat i næringspolitikken. Men i stedet å ta en solid posisjon på midtbanen, sklir de helt ut på høyre flanke når det virkelig gjelder, sier Fylkesnes til Børsen.

Han omtaler forslagene om velferdskutt, skattekutt og økt privatisering som «en hel hær av politiske kjepphester».

- Ser du stort på det, er det veldig positivt at NHO nå snakker med all tydelighet om at vi ikke kan fortsette å være avhengig av olja, og at det må et stort felles løft til. Men disse kjepphestene som er skrevet inn på oppløpssida tar lufta ut av det som var mest unikt med denne planen. Veikartet snakker på mange måter mot seg selv, mener Fylkesnes.

Fallitterklæring

Ap-leder Jonas Gahr Støre biter seg merke i at NHOs veikart framhever viktigheten av at utenrikshandelen er i balanse - også når inntektene fra olje og gass holdes utenfor regnestykket.

HELT ÅPENBART: Administrerende direktør i NHO, Ole Erik Almlid, mener det er helt åpenbart at alle bedriftseiere skal bidra i denne nasjonale dugnaden. Video: Bjørn Langsem. Reporter: Steinar Solås Suvatne Vis mer

Dette er i tråd med en knusende rapport fra Menon som Børsen tidligere har omtalt.

- Det er en fallitterklæring for Norge at vi er i ferd med å gå i minus, sa Støre i duell med statsminister Erna Solberg under NHOs veikart-lansering.

Oslo 20200831. 
Statsminister Erna Solberg (H) og leder i Arbeiderpartiet (Ap) Jonas Gahr Støre etter debatten om jobbskaping og bærekraft under NHOs lansering av «Neste Trekk – veikart for fremtidens næringsliv». Debatten finner sted på Deichman i Bjørvika i Oslo.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Oslo 20200831. Statsminister Erna Solberg (H) og leder i Arbeiderpartiet (Ap) Jonas Gahr Støre etter debatten om jobbskaping og bærekraft under NHOs lansering av «Neste Trekk – veikart for fremtidens næringsliv». Debatten finner sted på Deichman i Bjørvika i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

– Vi har ligget på minus i fastlandsøkonomien, men har vært reddet av olje og gass. Om noen år kan vi falle i minus inklusive olje og gass. Nabolandene våre gjør det langt bedre. Dette er et av de områdene hvor vi virkelig må ta tak. Norge eksporterer for dårlig, sa Støre.

Solberg er enig i at eksporten må ta seg opp, men slår tilbake mot måten å regne på. Å holde inntektene fra olje og gass utenfor, blir en statistisk metode som ikke ville holde på universitetsnivå, hevdet hun i duellen.

- Umusikalsk

Daglig leder Trygve Svensson i Tankesmien Agenda mener NHO har mistet gehøret.

- Vi har kommet oss rimelig godt gjennom en alvorlig krise fordi vi har en sterk velferdsstat som sikrer offentlig helsetilbud og inntektssikring, et godt organisert arbeidsliv og en sterk offentlig økonomi som har dempet det som ellers ville blitt en enda dypere økonomisk krise, påpeker Svensson.

Derfor skurrer det når NHO tar til orde for kraftig slankekur, mener han.

- NHOs medlemsbedrifter har mottatt milliarder i krisestøtte, finansiert med skattepenger og oljefond. NHOs plan videre er altså å slutte med alt dette, bygge ned velferdsstaten og gi bedriftene litt mindre skatt. Det er ganske umusikalsk, historieløst og populistisk etter å ha mottatt så massiv offentlig støtte, sier Svensson.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer