Temperaturen ble raskt skrudd opp da NHO lanserte sitt veikart til framtidas Norge med både statsministerduell og duell mellom NHO-direktøren og LO-sjefen på Nye Deichman i Oslo mandag.

Vil endre Norge totalt
Det gikk ikke upåaktet hen under lanseringen, selv om NHO også får gehør og ros for flere av de totalt 137 forslagene.
- Dårlig trekk
- Jeg skjønner at dette kan oppfattes som kontroversielt. Men jeg ønsker ikke bråk. Det er ikke slik ment. Vi ønsker å løfte en bred debatt, sa NHOs administrerende direktør Ole Erik Almlid til Børsen søndag.
LO-sjef Hans-Christian Gabrielsen tok kraftig til motmæle under mandagens lansering.

- Dette er overhodet ikke greit. Vi har noen måneder bak oss som har vist med all tydelighet viktigheten av å ha en velsmurt offentlig sektor, sa LO-lederen i duellen med Almlid.
- Forslag om å bygge ned velferden, mer privatisering, mer usikkerhet, mer jobbutrygghet, det er et veldig dårlig trekk. Det siste vi trenger er mer usikkerhet om dette, sier Gabrielsen.
- Et partiprogram
Almlid gjentok budskapet han også fremførte i Børsen-intervjuet søndag, der han trakk opp bakteppet for NHOs tiårsplan:
– Alt vi gjør framover, må være bærekraftig. Staten kommer til å ha færre penger å rutte med de kommende åra. Da må vi sikre bærekraftige jobber, fordi det sikrer skatteinntekter som igjen sikrer velferd, lyder budskapet fra NHO-direktøren.

Norske tall bekymrer: - Alvorlig knekk
- Dette er partiprogrammet over alle partiprogram, ifølge Almlid.
NHO-toppen understreker bredden og helheten i veikartet, med konkrete mål om og forslag til tiltak for kraftige kutt i klimautslippene, styrket digitalisering, styrking av utenrikshandelen, mer innovasjon, satsing på kompetanse og økt sysselsetting.
Snubler med kjepphester
SV-nestleder og næringspolitisk talsperson Torgeir Knag Fylkesnes mener at NHO har snublet på målstreken.

- Det har vært en glede å følge med på NHOs arbeid med denne planen, å se hvordan de blant annet har tatt til orde for en mer aktiv stat i næringspolitikken. Men i stedet å ta en solid posisjon på midtbanen, sklir de helt ut på høyre flanke når det virkelig gjelder, sier Fylkesnes til Børsen.
Han omtaler forslagene om velferdskutt, skattekutt og økt privatisering som «en hel hær av politiske kjepphester».

NHO-bønn: Kutt 100 milliarder
- Ser du stort på det, er det veldig positivt at NHO nå snakker med all tydelighet om at vi ikke kan fortsette å være avhengig av olja, og at det må et stort felles løft til. Men disse kjepphestene som er skrevet inn på oppløpssida tar lufta ut av det som var mest unikt med denne planen. Veikartet snakker på mange måter mot seg selv, mener Fylkesnes.
Fallitterklæring
Ap-leder Jonas Gahr Støre biter seg merke i at NHOs veikart framhever viktigheten av at utenrikshandelen er i balanse - også når inntektene fra olje og gass holdes utenfor regnestykket.
Dette er i tråd med en knusende rapport fra Menon som Børsen tidligere har omtalt.
- Det er en fallitterklæring for Norge at vi er i ferd med å gå i minus, sa Støre i duell med statsminister Erna Solberg under NHOs veikart-lansering.

– Vi har ligget på minus i fastlandsøkonomien, men har vært reddet av olje og gass. Om noen år kan vi falle i minus inklusive olje og gass. Nabolandene våre gjør det langt bedre. Dette er et av de områdene hvor vi virkelig må ta tak. Norge eksporterer for dårlig, sa Støre.

Norge slaktes på alle punkt
Solberg er enig i at eksporten må ta seg opp, men slår tilbake mot måten å regne på. Å holde inntektene fra olje og gass utenfor, blir en statistisk metode som ikke ville holde på universitetsnivå, hevdet hun i duellen.
- Umusikalsk
Daglig leder Trygve Svensson i Tankesmien Agenda mener NHO har mistet gehøret.
- Vi har kommet oss rimelig godt gjennom en alvorlig krise fordi vi har en sterk velferdsstat som sikrer offentlig helsetilbud og inntektssikring, et godt organisert arbeidsliv og en sterk offentlig økonomi som har dempet det som ellers ville blitt en enda dypere økonomisk krise, påpeker Svensson.

Varsler kronisk coronasmell
Derfor skurrer det når NHO tar til orde for kraftig slankekur, mener han.
- NHOs medlemsbedrifter har mottatt milliarder i krisestøtte, finansiert med skattepenger og oljefond. NHOs plan videre er altså å slutte med alt dette, bygge ned velferdsstaten og gi bedriftene litt mindre skatt. Det er ganske umusikalsk, historieløst og populistisk etter å ha mottatt så massiv offentlig støtte, sier Svensson.