- Overklassearroganse

Arrogant. Tonedøvt. Provoserende. Reaksjonene er skarpe etter at kommunalminister Nikolai Astrup (H) ba byrådsleder Raymond Johansen kutte eiendomsskatten - for å redde serveringsbransjen.

BOM: Mesterkokk Bent Stiansen mener at kommunalminister Nikolai Astrup (H) ikke har skjønt så mye. Foto: Bjørn Langsem
BOM: Mesterkokk Bent Stiansen mener at kommunalminister Nikolai Astrup (H) ikke har skjønt så mye. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Han har ikke skjønt mye, sukker kjendiskokk og innehaver av Michelin-restauranten Statholdergaarden, Bent Stiansen.

Bransjekollega Karl-Henning Svendsen i utestedsgiganten Noho er enig. Han vil gjerne invitere Astrup «til et grunnkurs i kontantstrøm og bedriftsøkonomi».

- Regjeringen påstår at den er næringsvennlig. Det er det trist å se hvordan kommunalministeren brutalt avviser nødropet fra en kriserammet serveringsbransje ved å ty til smålig valgkampretorikk, sier Svendsen.

BEKYMRET: Raymond Johansen tror mange bedrifter vil forsvinne. Vis mer

Også fra sine egne får kommunalministeren det glatte lag:

- Jeg blir fly forbanna. Dette er overklassearroganse fra Astrup. Å komme trekkende med eiendomsskatt, vitner om at han ikke har skjønt noen verdens ting, sier Hallstein Bjercke. Han leder Venstres bystyregruppe i Oslo - og er dermed en framstående politiker fra et parti som sitter i regjering med Astrups Høyre.

Les Astrups tilsvar på kritikken lenger ned i saken.

Hoppet i stolen

Utsagnet som får både bransjefolk og politikere til å hoppe i stolen, falt i Børsen noen timer etter at byrådsleder Raymond Johansen (Ap) torsdag kom med et nødrop til regjeringen om en skreddersydd krisepakke for restauranter, utelivsbransjen og reiselivet i hovedstaden.

Årsaken er forlengelsen av den sosiale nedstengningen i Oslo til 14. desember - et smitteverntiltak som i praksis legger lokk på en bransje som skulle opplevd årets desidert travleste uker.

- Mange av Oslos hjørnesteinsbedrifter står i fare for å forsvinne. Derfor kommer jeg i dag med et nødrop fra Oslo rådhus: Vi trenger en egen tiltakspakke for Oslo, spesielt innrettet mot uteliv og reiseliv, sa Johansen.

Astrups svar var avslag på grått papir:

- Jeg vil oppfordre Raymond Johansen til å vurdere hva Oslo kommune selv kan gjøre for å avhjelpe, for eksempel å lette på eiendomsskatten. Staten skal stille opp, men også kommunen må se seg om etter hva de kan bidra med, sa Astrup til Børsen.

- Avslørende

En slik løsning er en grov skivebom, framholder samtlige som Børsen har vært i kontakt med.

- En lettelse i eiendomsskatten tilfaller alle som eier eiendom i Oslo. Det gjør ikke de 1500 serveringsstedene i Oslo som nå står i en akutt krise, påpeker Hallstein Bjercke.

- Lavere eiendomsskatt vil gi mer penger til forslagsstiller Nikolai Astrup enn til serveringsbransjen i Oslo, hevder SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski.

MDG-leder Une Bastholm påpeker det samme, og spør:

- Jeg lurer på hvilken planet Astrup lever på. Dette er veldig avslørende, sier hun til Børsen.

- At Astrup tror at bransjen vil bli redda av at gårdeiere får noen tusenlapper mindre å betale i skatt, er faktisk utrolig oppsiktsvekkende, sier byrådsleder Raymond Johansen.

- Tonedøvt

SV-leder Audun Lysbakken reagerte torsdag kveld på Twitter med å omtale Astrups svar på Oslos nødrop som «nesten utrolig tonedøvt».

- Det er ikke eiendomsskatten som truer folks arbeidsplasser og livsverk i de rammede bransjene. Regjeringen har ansvaret, og stiller ikke opp, sier Lysbakken.

FOR SEINT: Krisepakkene treffer ikke et sted som vårt. Eier Oda Horgen er hjelpeløs tilskuer når døra stenges for utestedet Godthåb på Grønland i Oslo. Video: Lars Eivind Bones / Jon Even Andersen Vis mer

- Spektakulært arrogant. Dette viser hvor langt unna han er den virkeligheten som alle i bransjen sliter med, istemmer Kaski.

Mesterkokk Bent Stiansen utdyper gjerne:

- 95 prosent av alle restauranter er i leide lokaler. Vi betaler ikke eiendomsskatt. Så enkelt er det. Det sjokkerer meg at en kapitalist som Astrup ikke skjønner det. Det må jeg si. Det er virkelig sjokkerende. Da er gapet mellom den levende verden og politikerverden enormt, sier kokkeveteranen til Børsen.

- Nesten ikke til å tro

Byrådsleder Raymond Johansen - mannen som fremmet nødropet for døve ører - sier dagen derpå at han roper om hjelp på vegne av en bransje i fritt fall.

- Titusenvis av arbeidsplasser er i spill. Regjeringens respons er nesten ikke til å tro. For det første sender de ut en statsråd uten ansvar for næringsliv. Dertil svarer han meget arrogant, og avslører null forståelse for bransjens og byens situasjon, sier han til Børsen.

Johansen mener svaret fra Astrup i realiteten innebærer et skifte i omforent politikk:

- Fram til nå har det vært bred enighet om at staten må ta ansvar for bedriftsrettede krisepakker. Sånn har det vært, fram til Astrup nå lemper ansvaret over på Oslo kommune, sukker byrådslederen.

Johansen mener kommunalministeren forsøker å score et billig poeng.

- Jeg kan leve med det. Men det kan snart ikke bransjen, advarer han.

- Opprørsstemning

Den lokale Venstre-toppen Hallstein Bjercke sier at Oslo-laget av regjeringspartiet ytrer sin fulle støtte til byrådslederen fra Ap i denne saken:

- Det var opprørsstemning på styremøtet i Oslo Venstre torsdag kveld. Bransjen er i akutt krise, og vi støtter Johansens nødrop fult ut, understreker han.

Noho-topp Svendsen er sjokkert over det han opplever som enten kunnskapsløshet eller overivrighet i retoriske grep.

- Vi inviterer herved Astrup til et grunnkurs i kontantstrøm og bedriftsøkonomi her hos oss. Vi er nedstengt, ansatte er permittert, bedriftene går konkurs og det er snart jul. Samtidig er Astrup opptatt av å innkassere retoriske poeng ved å snakke om eiendomsskatt. Det er en avsporing, og det hjelper ingen av de mange som går jula i møte uten et levebrød, sier Svendsen til Børsen.

- Som resten av landet

Astrup avviste geografisk sonede pakker i intervjuet med Børsen i går, og framholdt at det ligger mye penger i potten som bedriftene kan søke på:

- Jeg er helt enig med Johansen at det er grunn til å bekymre seg for bedrifter som sliter på grunn av pandemien. Det er også grunnen til at regjeringen har stilt opp med målrettede tiltakspakker. Hittil i år har vi stilt opp med 66 milliarder kroner til bedriftene, og en rekke pakker videreføres inn i 2021, sier kommunalministeren.

- Disse gjelder uavhengig av hvor bedriften er. Har de opplevd stor omsetningssvikt, vil de få hjelp. Det er grunn til å følge situasjonen nøye, men slik det er nå, skal bedrifter i Oslo være omfattet av de samme tiltakspakkene som andre steder i landet, fastslår Astrup.

Astrup svarer

Fredag kveld ønsker Astrup å presisere følgende i et skriftlig tilsvar til kritikken:

«Jeg forstår godt at bedrifter som sliter reagerer kraftig på framstillingen av at eiendomsskatt er årsaken til utfordringene bedriftene i Oslo står overfor, eller en saliggjørende løsning for dem som nå står i en svært krevende situasjon. Jeg kan berolige dem med at det har jeg aldri verken sagt eller ment.

Tvert om, så var mitt hovedbudskap at staten skal stille opp for bedrifter som nå står i en svært krevende situasjon som følge av corona, enten de ligger i Oslo eller andre steder i landet. Vi har lansert tiltakspakker på 66 milliarder kroner for bedriftene så langt i år, og bedrifter med stort omsetningsfall får dekket inntil 80 prosent av faste utgifter fra 1. september i år. Så må regjeringen fortløpende vurdere om tiltakspakkene treffer godt nok, og justere kursen hvis det er nødvendig.

Men selv om statens tiltakspakker er og skal være de viktigste, så dristet jeg meg til å si at Oslo kommune bør vurdere om de har andre tiltak de kan bidra med i tillegg til statens innsats, og nevnte eiendomsskatt - underforstått på næringslokaler - som eksempel. Mange kommuner har for eksempel redusert eller fjernet leie av kommunal grunn, utsatt betalingsfrister og gjort andre tiltak som kan bidra til å lette situasjonen. Det er helt riktig at de fleste restauranter leier, men det er også andre bedrifter i Oslo som sliter, som vil ha glede av et slikt tiltak. Ikke fordi det er det viktigste tiltaket nå, det er det ikke, men fordi alle monner drar for bedrifter som sliter for å overleve.»

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer