Norgesferie:

Overlege om cruiseturister: - Belaster helsevesenet

Overlege i Tromsø er dypt fortvilet over situasjonen sykehusene opplever når cruiseskipene legger til kai. - Det føles vondt.

NØDROP: Cruisetrafikken i Tromsø er på full frammarsj etter coronapandemien. Det medfører også økt press på sykehusene, mener overlege og nevrolig ved Universitetssykehuset Nord-Norge. Illustrasjonsfoto: Bård Løken / NN / Samfoto
NØDROP: Cruisetrafikken i Tromsø er på full frammarsj etter coronapandemien. Det medfører også økt press på sykehusene, mener overlege og nevrolig ved Universitetssykehuset Nord-Norge. Illustrasjonsfoto: Bård Løken / NN / Samfoto Vis mer
Publisert

- Sykehusene er dimensjonert ut fra befolkningen man skal betjene. Det virker ikke som om politikerne har tatt med i beregningen at man øker antall innbyggere med flere tusen i sommersesongen, sier overlege og nevrolog ved Universitetssykehuset Nord-Norge, Claus Albretsen, til Børsen.

Der noen ser lønnsomhet idet cruiseskipene og tusenvis av passasjerer legger til kai, ser Albretsen og hans kolleger den potensielle belastningen for det norske helsevesenet.

Tirsdag tok overlegen et tydelig oppgjør med turistutfordringene i en kronikk publisert hos NRK.

- Jeg har fått mange hyggelige tilbakemeldinger fra kolleger i alle slags forskjellige avdelinger. Både nevrologisk, slagenheten, gastro og generelle indremedisinere mener det var på høy tid at noen tok dette opp.

- Stjeler mye tid

I kronikken forsøker Albretsen å tegne et bilde av «sammenstøtet» som oppstår når et sykehus med sommerbemanning, møter et hopetall av cruiseturister rammet av ulykke eller akutt sykdom.

«På cruiseskipene befinner det seg mange eldre og skrøpelige passasjerer som dessverre blir alvorlig syke. De belaster det norske helsevesenet.», slår overlegen fast.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer