Norgesferie:

Overlege om cruiseturister: - Belaster helsevesenet

Overlege i Tromsø er dypt fortvilet over situasjonen sykehusene opplever når cruiseskipene legger til kai. - Det føles vondt.

NØDROP: Cruisetrafikken i Tromsø er på full frammarsj etter coronapandemien. Det medfører også økt press på sykehusene, mener overlege og nevrolig ved Universitetssykehuset Nord-Norge. Illustrasjonsfoto: Bård Løken / NN / Samfoto
NØDROP: Cruisetrafikken i Tromsø er på full frammarsj etter coronapandemien. Det medfører også økt press på sykehusene, mener overlege og nevrolig ved Universitetssykehuset Nord-Norge. Illustrasjonsfoto: Bård Løken / NN / Samfoto Vis mer
Publisert

- Sykehusene er dimensjonert ut fra befolkningen man skal betjene. Det virker ikke som om politikerne har tatt med i beregningen at man øker antall innbyggere med flere tusen i sommersesongen, sier overlege og nevrolog ved Universitetssykehuset Nord-Norge, Claus Albretsen, til Børsen.

Der noen ser lønnsomhet idet cruiseskipene og tusenvis av passasjerer legger til kai, ser Albretsen og hans kolleger den potensielle belastningen for det norske helsevesenet.

Tirsdag tok overlegen et tydelig oppgjør med turistutfordringene i en kronikk publisert hos NRK.

- Jeg har fått mange hyggelige tilbakemeldinger fra kolleger i alle slags forskjellige avdelinger. Både nevrologisk, slagenheten, gastro og generelle indremedisinere mener det var på høy tid at noen tok dette opp.

- PRESSER RESSURSENE: Overlege og nevrolog ved Universitetssykehuset Nord-Norge, Claus Albretsen. Foto: Privat
- PRESSER RESSURSENE: Overlege og nevrolog ved Universitetssykehuset Nord-Norge, Claus Albretsen. Foto: Privat Vis mer

- Stjeler mye tid

I kronikken forsøker Albretsen å tegne et bilde av «sammenstøtet» som oppstår når et sykehus med sommerbemanning, møter et hopetall av cruiseturister rammet av ulykke eller akutt sykdom.

«På cruiseskipene befinner det seg mange eldre og skrøpelige passasjerer som dessverre blir alvorlig syke. De belaster det norske helsevesenet.», slår overlegen fast.

Albretsen utdyper overfor Børsen:

- Du har cruiseturister med hjerteinfarkt og hjerneblødning. Det kan være pasienter som har vært uheldig og falt og fått bruddskader eller hodeskader. Jeg vil anslå at det til enhver tid er 10-20 prosent utenlandske statsborgere innlagt på sykehuset. Dette presser ressursene våre betraktelig, og stjeler mye tid.

DEMONSTRERER: Ankomsten av cruiseskipet MSC Orchestra i Venezia, Italia, har skapt store reaksjoner i den historiske byen. Video: KameraOne. Reporter: Klaus Holm Fjellro / Dagbladet TV Vis mer

- Språkproblemer

Albretsen forklarer at sykehusdriften i utgangspunktet er stipulert for å gi egne innbyggere et godt og forsvarlig akuttilbud og rehabilitering. Når cruisepassasjerene velter inn over Tromsø, opplever han at pasienttilbudet til egen befolkning ikke blir møtt på tilfredsstillende vis.

«Er det riktig at våre egne eldre og syke, som har vært med på å bygge opp velferdssamfunnet, skal skrives ut for tidlig på grunn av plassproblemer som oppstår som følge av økt antall syke turister», spør han i kronikken.

Albretsen forklarer at utfordringene nærmest står i kø når det koker som verst. Det har imidlertid ikke vært tilfeller der bemanningssituasjonen har gitt akutt fare for liv og helse.

- Det går mye på kommunikasjon. Pasientene fra cruiseskipene har gjerne lang liggetid på grunn av språkutfordringer og mangel på tolketjenester. Da tar ting dobbelt så lang tid. Videre må vi gjerne bruke mye tid på byråkratiske oppgaver, som å gå opp med forsikringsselskaper og ambassader.

- Tida er knapp

Han fortsetter:

- Dette fører til at vi får mye kortere tid til våre egne eldre pasienter. Det føles vondt at de blir avspist med en kort samtale eller en rask undersøkelse.

Overlegen understreker at sykehuset og deres ansatte er til stede for å hjelpe alle pasienter. Han ønsker imidlertid å rette søkelyset mot belastningen som sykehus ved anløpssteder for cruisetrafikk opplever.

- Det er viktig å få sagt at vi er positivt innstilt til å hjelpe utenlandske statsborgere - på lik linje som med norske. Men det tar mye tid, og tida er knapp.

Han mener det er på tide at aktører som tjener godt på cruisetrafikken, bidrar mer til fellesskapet.

- Jeg tenkte at et lurt sted å starte, kan være å øke havneavgiftene betydelig, eller med turistskatt. Målet må være å disponere deler av inntekten til en bedre helsetjeneste, særlig når pågangen er størst. Det må sikres flere sykepleiere på vakt, eller en ekstra vaktlege, økt sengetall og tilgjengelige tolketjenester.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer