Overraskelse: Flere gründere under krisa

Midt under coronakrisa øker antall nye bedrifter.

OVERRASKENDE: En av fire nyetablerte bedrifter i årets tre første måneder har sett dagens lys midt under coronakrisa. Foto: Stian Schløsser Møller / Samfoto / NTB Scanpix
OVERRASKENDE: En av fire nyetablerte bedrifter i årets tre første måneder har sett dagens lys midt under coronakrisa. Foto: Stian Schløsser Møller / Samfoto / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Over 20 000 nye bedrifter og foretak så dagens lys i årets tre første måneder. Det er en økning på 15 prosent fra i fjor.

Aller sterkest var veksten i siste halvdel av mars - altså etter at regjeringen innførte de mest omfattende tiltakene vi har hatt i Norge i fredstid.

- Vi synes dette er veldig overraskende, sier administrerende direktør Ole Hasven i Visma eAccounting. De har laget oversikten basert tall de har hentet fra Brønnøysundregistrene.

Hadde god stemning

- Nedgangstider bidrar til at mange tenker nytt og at det kommer nye og innovative løsninger. At mange nå går hjemme, tror jeg kan resultere i at flere ønsker å satse på noe helt nytt, sier Hasven til Børsen.

- En gladsak midt i coronakrisa?

- Vi forventer å se en negativ effekt av det som skjer i verden når vi kommer til andre kvartal. Økningen i første kvartal, inkludert siste halvdel av mars, kommer nok som følge av at det var god stemning og optimisme fram til dette skjedde, sier Hasven.

Han understreker at for de fleste tar det en del tid å starte opp et firma.

- Mange planlegger lenge, og det er en prosess du skal gjennom før du dukker opp i Brønnøysund.

Kraftig vekst

Men likevel - det er noe overraskende med tallene Visma har hentet ut fra Brønnøysund.

  • Statistikken viser at det ble registrert 20 226 nyetableringer i løpet av årets tre første måneder. Det er en vekst på 2592 sammenliknet med første kvartal i fjor, tilsvarende 14,6 prosent.
  • Nesten ett av fire nye foretak ble registrert i perioden etter regjeringens tiltak 12. mars. Hele 4468 nye selskaper ble registrert fra 13. mars og ut måneden. Det er en økning på hele 46 prosent sammenliknet med 2019.

- Når vi ser isolert på tallene etter 13. mars, er det jo en kraftig vekst. Vi har ikke noen annen forklaring enn at det var mange som hadde planlagt å starte opp, sier Hasven.

Venter konkursøkning

- Du peker selv på at en krise også kan utløse kreativitet og bidra til nyetableringer?

- Ja, men jeg tror nok at en slik effekt trolig først vil kunne leses ut av tallene noe fram i tid. Men vi vet fra tidligere at når ledigheten går opp, så er det flere som setter i gang ting og som begynner for seg selv, sier Hasven.

- Hvordan leser du bildet framover?

- Det skjer masse på en gang, med ulike redningspakker og tiltak. Men vi må anta at det blir tøffere tider framover. Vi regner med en stor økning av konkurser, og jeg tror andre kvartal blir dystert.

Sjokkerende ledighetstall

Inntil videre er skoler og barnehager stengt, skianlegg har lukket for sesongen, hoteller, restauranter og kulturliv står helt stille. Over 400 000 er nå registrert som helt eller delvis arbeidsledige. Det utgjør rekordhøye 14,7 prosent av arbeidsstyrken, viser tallene Nav la fram fredag.

- Tallene er sjokkerende, sier NHOs sjeføkonom Øystein Dørum til Børsen.

- I en normalsituasjon vil bare tre av ti nyetablerte bedrifter overleve de fem første åra. Hvilke tall ser vi fem år fram?

- Jeg skal være varsom med å mene noe sikkert om det. Det er veldig vanskelig å spå hvor lang tid det tar før vi er tilbake til en slags normal. I tida som kommer er det helt sikkert mange som går over ende. Så er det også mange smarte hoder som ser muligheter, sier Hasven.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer