Overrasker etter krisa

Nybilsalget er snudd på hodet etter et brutalt år for bilbransjen.

BRUTALT: Ferske salgstall overrasker etter det som har vært et brutalt år for bilbransjen. Foto: Fabian Bimmer / Reuters / NTB
BRUTALT: Ferske salgstall overrasker etter det som har vært et brutalt år for bilbransjen. Foto: Fabian Bimmer / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Selv om coronakrisa utvilsomt har rammet store deler av næringslivet hardt, er det noen aktører som har opplevd en ekstra brutal nedtur som følge av den globale krisa.

Bilbransjen er blant næringene som umiddelbart ble aller hardest rammet, og måned etter måned har det blitt meldt om salgstall som har stupt til kritiske nivåer.

Men ferske tall fra bransjeorganisasjonen European Automobile Manufacturers Association (Acea), som ble publisert i dag, kan imidlertid by på en positiv overraskelse.

For ifølge Acea er nå bilsalget i Europa tilbake på nivåer verden ikke har sett siden før pandemiens utbrudd.

Nyregistreringene i september var 1 prosent høyere enn i samme måned året før, viser samlede tall fra EU, Storbritannia, Sveits, Norge og Island, melder NTB.

Blodrødt

Likevel er det neppe full jubel hos de store bilprodusentene.

For hvis man ser på 2020 som helhet, er bildet fortsatt blodrødt.

I løpet av årets ni første måneder har registreringen av nye biler stupt med 29 prosent, sammenliknet med samme periode i fjor.

I Tyskland, Europas største billand, var økningen i september på hele 8,4 prosent, mens svensk-kinesiske Volvo falt 3,4 i september, begge tallene sett i forhold til september 2019, skriver NTB.

Gode norske tall

Blant merkene om økte mest i september, er tyske Audi, som eies av Volkswagen-konsernet. Nyregistreringene av Audi økte med nesten 42 prosent, men på årsbasis har Audi fortsatt tapt 26 prosent, ifølge nyhetsbyrået.

For Norges del er tallene en hel del penere. I september i år ble det registrert 15 552 nye biler. Det tilsvarer en knallsterk økning på 39,4 prosent målt opp mot samme måned i fjor.

For året totalt har nyregistreringene i Norge falt med 13,8 prosent. Selv om fallet er stort, er det likevel det minst dramatiske fallet i hele det europeiske markedet.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer