Forbrukertillitsindeksen:

Overrasker: - Markant høyere

Forbrukertillitsindeksen er på sitt høyeste nivå siden mai 2022.

SNUR: Flere nordmenn bytter ut pessimisme til fordel for optimisme idet sommeren er i ferd med å slippe taket. Det viser Forbrukertillitsindeksen (CCI), som har blitt gjennomført månedlig siden andre kvartal i 2007. Foto: Javad Parsa / NTB
SNUR: Flere nordmenn bytter ut pessimisme til fordel for optimisme idet sommeren er i ferd med å slippe taket. Det viser Forbrukertillitsindeksen (CCI), som har blitt gjennomført månedlig siden andre kvartal i 2007. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer
Publisert

- Vi må tilbake til før Russlands invasjon av Ukraina i februar 2022 for å finne en sterkere tro på både husholdningens og Norges økonomi om tolv måneder, sier Henrik Høidahl, fagsjef for politikk og samfunn i Opinion.

Det siste året har Forbrukertillitsindeksen (CCI), som måles av Opinion, nådd stadig nye historiske bunnivåer. For første gang siden mai i fjor bærer tallene omsider bud om lysere skyer i den økonomiske horisonten.

- Alle de fire indikatorene som utgjør forbrukertillitsindeksen går i positiv retning i august. Størst er framgangen for troen på egen og landets økonomi om tolv måneder, sammenliknet med i dag. De to indikatorene er markant høyere enn på lenge, fortsetter Høidahl.

- Fortsatt betydelig lavere

I august måles indeksen til minus 20,4 poeng. Det er en markant oppgang fra juni og juli. For ett år siden var CCI på minus 26,8 poeng. Den nådde bunnpunktet i oktober i fjor, da den var på minus 32,0 poeng.

Selv om antallet pessimister er redusert, er forbrukertilliten fortsatt historisk lav. Indeksen er fortsatt negativ for 22. måling på rad.

- Det vil si at det siden november 2021 har vært flere som forventer negativ enn positiv endring. For å sette det i perspektiv, så er CCI fortsatt betydelig lavere enn den var under finanskrisen, oljepriskrisen og coronakrisen, påpeker Høidahl.

Opinion-målingene som utgjør Forbrukertillitsindeksen (CCI), har blitt gjennomført månedlig siden andre kvartal i 2007. Ingen av de store krisene verden har gjennomgått i denne perioden har gjort større utslag på indeksen enn krigen i Ukraina.

DYRE MATVARER: Synes du også at maten har blitt veldig dyr? Vi har tre veldig gode tips til deg som vil spare litt penger når du er på butikken. Video: Embla Hjort-Larsen / Elisabeth Dalseg. Vis mer

- Vil bruke penger

Denne høsten vil også være preget av stadig høy inflasjon og rentehevinger.

- Til tross for økte boliglånsrenter og at mange merker høye og økende priser på varer og tjenester, så sporer Opinion flere tegn til framtidstro, forklarer Høidahl.

Han fortsetter:

- Om det er et utslag av seinsommeroptimisme i befolkningen vil vise seg i de neste målingene, men svarene i august viser dessuten at markant flere tror på en lavere boliglånsrente om ett år, flere tror at de vil spare, og dermed øke formuen sin, i de kommende 12 månedene, og flere tror at de vil kjøpe bil, bolig og pusse opp boligen i løpet av de kommende 12 månedene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer