Renta

Overrasker med julehopp

Skyhøye strømpriser og inngripende coronatiltak la ingen demper på Norges Bank.

KUNNGJORDE RENTEHOPP: Sentralbanksjef Øystein Olsen under dagens pressekonferanse. Foto: Lise Åserud / NTB
KUNNGJORDE RENTEHOPP: Sentralbanksjef Øystein Olsen under dagens pressekonferanse. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Styringsrenta heves fra 0,25 prosent til 0,50 prosent - stikk i strid med det mange økonomer forventet etter de siste dagers inngripende smitteverntiltak som kommer på toppen av galopperende strømpriser.

Norges Bank ser annerledes på det. I rentebeslutningen fra sentralbanken trekkes det fram at oppgangen i norsk økonomi har fortsatt.

- De økte strømprisene og statens varslede strømkrisepakker er bakt inn i våre vurderinger. Vi har også sett på de nye coronatiltakene. Alt dette er det tatt hensyn til, og vi har veldig gode verktøy i disse analysene, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Han legger til at det for tida er «markant veldig høyere strømpriser».

- Det påvirker også den generelle prisutviklingen. Så får vi tro og håpe, og det er våre anslag, at strømprisen vil gå ned igjen utover vinteren, sier Olsen på dagens pressekonferanse.

I begrunnelsen for rentehevingen legger Norges Bank stor vekt på at arbeidsledigheten har falt og at store deler av næringslivet ikke får den arbeidskraften de etterspør.

Oppgangen vil fortsette

Sentralbanken mener kort og godt at det vi ser av coronaeffekter på økonomien nå, er forbigående:

- De siste ukene har antall nye smittede og coronarelaterte sykehusinnleggelser økt til de høyeste nivåene så langt i pandemien. Smitteøkningen og omfattende smitteverntiltak ventes å dempe aktiviteten den nærmeste tiden. Når smitten etter hvert avtar og tiltakene lettes på, vil den økonomiske oppgangen trolig fortsette, heter det i Norges Banks vurdering.

Olsen fikk spørsmål om pandemiutviklingen på dagens pressekonferanse.

- Vi har god kontakt med og vi studerer det som kommer fra helsemyndighetene. Vi baserer oss på det vi har fått derfra om vaksinasjonsgrad og andre vurderinger, inkludert den usikkerheten som er der. Så må vi oversette disse usikre utsiktene til økonomiske anslag, og der er det vi som sitter på ekspertisen. Da mener vi disse tiltakene vil avvikles utover vinteren, svarer sentralbanksjefen.

Strøm slår ikke ut

Videre trekker Norges Bank fram at «økte strømpriser har gitt høy konsumprisvekst», men at «den underliggende inflasjonen likevel er lavere enn inflasjonsmålet».

- Stigende lønnsvekst og høyere prisvekst på varene vi importerer ventes å løfte den underliggende inflasjonen framover, argumenterer Norges Bank.

- Det er stor usikkerhet om det videre forløpet for pandemien og virkningene på økonomien. Men blir den økonomiske utviklingen om lag slik vi nå ser for oss, vil renten mest sannsynlig settes videre opp i mars, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Var varslet

Norges Bank hadde i utgangspunktet varslet at styringsrenta mest sannsynlig skulle heves fra 0,25 prosent til 0,5 prosent nå i desember.

I forrige Pengepolitiske rapport fra sentralbanken ble det videre lagt til grunn en rentebane som tilsier ytterligere tre rentehevinger, hver på 0,25 prosent, i løpet av neste år.

Men dette var altså før strømprisene skjøt i været og før de siste inngripende smitteverntiltakene med blant annet skjenkeforbud og pålegg om hjemmekontor for alle som kan ha det.

Beslutningen kommer derfor som en overraskelse på mange økonomer som i forkant av dagens rentebeslutning mente at det ville være direkte umusikalsk av Norges Bank å heve renta nå.

  • Med Norges Banks renteprognose, vil boliglånsrenta ligge rundt 3,1 prosent i 2024 - mot om lag 2 prosent i dagens rentemarked.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer