Elon Musk besøkte Auschwitz

Overrasket: Dukket opp

Milliardæren Elon Musk dukket overraskende opp i den tidligere konsentrasjonsleiren Auschwitz mandag.

PÅ BESØK: Milliardæren Elon Musk under besøket i den tidligere konsentrasjonsleiren Auschwitz-Birkenau mandag. Besøket er angivelig utløst av kritikk fra jødiske religiøse ledere, ifølge AP. Foto: Andrzej Rudiak / AP / NTB
PÅ BESØK: Milliardæren Elon Musk under besøket i den tidligere konsentrasjonsleiren Auschwitz-Birkenau mandag. Besøket er angivelig utløst av kritikk fra jødiske religiøse ledere, ifølge AP. Foto: Andrzej Rudiak / AP / NTB Vis mer
Publisert

Hundretusener av jøder ble drept av de tyske nazistene i den beryktede Auschwitz-leiren under andre verdenskrig.

Det private besøket i Polen fant sted mandag, skriver nyhetsbyrået AP. Bilder viser Musk ved utryddelsesleiren Auschwitz II, også kjent som Birkenau.

Flere medier hadde i forkant omtalt det planlagte besøket, men i forkant var det meldt at Musk skulle besøke konsentrasjonsleiren tirsdag.

MED SØNN: Musk med sønnen på skuldrene og den jødiske internettpersonligheten Ben Shapiro til høyre. Til venstre er Holocaust-overlverer Gidon Lev og den europeiske rabbineren Menachem Margolin. Foto: Yoav DUDKEVITCH / European Jewish Association / AFP
MED SØNN: Musk med sønnen på skuldrene og den jødiske internettpersonligheten Ben Shapiro til høyre. Til venstre er Holocaust-overlverer Gidon Lev og den europeiske rabbineren Menachem Margolin. Foto: Yoav DUDKEVITCH / European Jewish Association / AFP Vis mer

Musk er også ventet å delta på en konferanse om bekjempelse av antisemittisme, ifølge Jerusalem Post.

I november i fjor ble Musk beskyldt for antisemittisme da han responderte på en melding på meldingstjenesten X, som han selv eier.

Seinere har Musk sagt at dette var noe av det dummeste han noen gang har gjort på X, tidligere kjent som Twitter.

Multinasjonale selskaper som Disney og IBM sluttet i fjor å annonsere på X etter at advokatgruppen Media Matters slo alarm om at pro-nazistisk innhold og hvit makt-innlegg ble vist sammen med deres innlegg.

ALVOR: Musk skal også delta på en konferanse i Krakow i Polen. Foto: NTB
ALVOR: Musk skal også delta på en konferanse i Krakow i Polen. Foto: NTB Vis mer

X har seinere saksøkt advokatgruppen for å skremme annonsører bort fra plattformen, skriver AP.

Konferansen der Musk skal delta, arrangeres av The European Jewish Association. De har advart om en kraftig økning i jødehat i Europa i kjølvannet av Gaza-krigen.

Musk eier X, og han leder bilprodusenten Tesla og romfartsselskapet SpaceX. Han er verdens rikeste person.

Konsentrasjonsleirene Auschwitz I og II ble bygget av de tyske nazistene under andre verdenskrig. Over en million mennesker ble drept her og i tilknyttede leirer. Flertallet av ofrene var jøder, og i tillegg ble mange polakker, romfolk og sovjetiske krigsfanger drept.