Debatten

Overrasket på direkten

Torsdag kveld møtte to av «skatteflyktningene» regjeringen i NRKs Debatten, for å debattere det som fikk de rike til å «flykte»: Skatten.

SVENSK FLAGG: Det svenske flagget vaiet i studio under kveldens debatt. Foto: NRK/Skjermdump.
SVENSK FLAGG: Det svenske flagget vaiet i studio under kveldens debatt. Foto: NRK/Skjermdump. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det ble hett under kveldens debatt mellom «skatteflyktningene» og regjeringen.

Det virket ikke til at partene klarte å se hverandres side og ikke kom de til enighet, skal man tro alle stemmene som snakket i munnen på hverandre i studio.

Eiendomsinvestor Tord Ueland Kolstad og gründer Jens Rugseth, har begge flyttet til Luzern i Sveits.

De møtte næringsminister Jan Christian Vestre (Ap), og stortingspolitikerne Karen Elisabeth Kaski (SV) og Per Martin Sandtrøen (Sp) til debatt.

Næringsministeren fikk gave

Det virker ikke til at de to partene vil se øye til øye med det første.

Rugset benyttet seg av sjansen til å gi en gave til regjeringen, og hevdet at den var fra noen svenske investorer.

I en liten pose dro han fram et svensk flagg som han overrakte til næringsministeren.

- Jeg har med en gave fra noen svenske investorer som er så takknemlige for at du og regjeringen støtter opp mot deres konkurranseevne i Norge. Det flagget bør stå slik at alle kan se hvem dere heier på, det er utlendinger, sa Rugseth.

GAVE: Jens Rugset overrakte gaven personlig. Foto: NRK/Skjermdump.
GAVE: Jens Rugset overrakte gaven personlig. Foto: NRK/Skjermdump. Vis mer

Næringminsiteren takket pent for gaven.

- Fint flagg, sa Vestre.

Rugset mener at gaven signaliserer at svenske statsborgere i Norge ikke betaler formuesskatten. Vestre svarte på utsagnet.

- Nei, men de betaler dobbelt, kanskje tre ganger så høy, arbeidsgiveravgift i Sverige, sa næringsministeren.

Enige i noe, på en måte

Tord Ueland Kolstad og Jens Rugseth går inn i rekka som få av mange millionærer og milliardærer som flykter over de norske landegrenser på grunn av skatten.

FLYKTA ELLER JAGA?: Tord Ueland Kolstad kunngjorde at han hadde flyttet til Sveits dagen etter Kjell Inge Røkke. Her på balkongen i Luzern. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FLYKTA ELLER JAGA?: Tord Ueland Kolstad kunngjorde at han hadde flyttet til Sveits dagen etter Kjell Inge Røkke. Her på balkongen i Luzern. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Overfor Dagbladet innrømte Kolstad at han ikke ønsket å rømme landet, men ved å flytte til Luzern mener han at han vil spare opptil 90 prosent, basert på egne beregninger.

Kaski virket ikke til å føle sympati med de store skattebetalingene de rike har flyktet fra. Hun rådet skatteflyktningene å selge litt aksjer, dersom de de sliter med å betale skatten.

- Det er det alle andre må gjøre, sa Kaski.

Det virker imidlertid som om partene er enige i at alle må bidra og at Norge er et flott land å bo i. De ble likevel ikke enige om hvordan man gjør dette på den mest rettferdige måten.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer