Bill Browder:

- Øverst på Putins «dødsliste»

Finansmannen Bill Browder er en av Vladimir Putins aller verste fiender. Han mener at risikoen for at han kan bli drept har økt drastisk siden krigen brøt ut. - Jeg er veldig bekymret, sier han.

FRYKTER FOR EGET LIV: Finansmannen Bill Browder - en av Vladimir Putins verste fiender - mener risikoen for at han blir drept har økt etter at krigen brøt ut. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FRYKTER FOR EGET LIV: Finansmannen Bill Browder - en av Vladimir Putins verste fiender - mener risikoen for at han blir drept har økt etter at krigen brøt ut. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den britisk-amerikanske finansmannen Bill Browder er en av Vladimir Putins største kritikere og har siden 1998 «kriget» mot korrupsjonen i Russland og oligarkene som på kort tid sikret seg enorme mengder ressurser i kaoset som oppsto etter Sovjetunionens fall.

Arbeidet har gjort ham til en av Putins aller verste fiender, som blant annet har kastet ham ut av Russland, pågrepet advokaten hans - som seinere døde i fengsel - og flere ganger brukt Interpol for å forsøke å få ham arrestert.

Finansmannen er ikke i tvil om at den russiske presidenten ønsker ham død, og mener sikkerhetssituasjonen hans har endret seg drastisk etter at krigen brøt ut.

«Dødslista»

Overfor den svenske avisa Expressen legger ikke Browder skjul på at han lenge har vært blant de øverste på Putins «dødsliste», men påpeker samtidig at den russiske presidenten begynner å få mange fiender.

- Jeg var nummer én på dødslista hans for fem år siden. Nå er jeg nok nummer tre. Det er Volodymyr Zelenskyj, Aleksej Navalnyj og meg, sier han til avisa.

Finansmannen har de siste 24 åra viet all sin tid på å selge inn et lovverk som rammer Putin og hans oligarker der det svir aller mest: I lommeboka.

Magnitskij-lovgivningen, oppkalt etter Browders tidligere advokat Sergej Magnitskij, som døde i russisk fengsel i 2009, gjør det mulig å sanksjonere personer som har begått menneskerettsbrudd eller vært del i grov korrupsjon i utlandet. Loven ble først vedtatt i den amerikanske Kongressen i 2012, og har siden blitt vedtatt i 34 land. Norge har innført en tilsvarende lov, uten å bruke Magnitskijs navn.

- Hvordan har trusselnivået mot deg endret seg etter krigen?, spør Expressens reporter.

- Putin har nok holdt litt tilbake når det kommer til å forsøke å drepe meg. Nå trenger han ikke lenger bekymre seg, for han er allerede rammet av sanksjoner. På en måte kan man derfor si at risikoen min for å dø har økt dramatisk på grunn av krigen, sier han.

- Jeg er veldig bekymret og tar en del forholdsregler, sier han og viser til at han blant annet unngår å reise til land uten robust rettssikkerhet, som Afrika, Asia og Latin-Amerika, i frykt for å bli utlevert til Russland.

SANKSJONER: Dagbladet tok en prat med grunnlegger av og direktør for Hermitage Capital Management, Bill Browder i London om hvordan han jobber med jakten på russiske oligarker. Video: Dagbladet TV / Nina Hansen Vis mer

Kontaktet for oligark-hjelp

Etter at Russland invaderte Ukraina, har flere land kontaktet Browder for råd om hvordan oligarkene bør straffes.

- Jeg har blitt kontaktet av USA, Storbritannia og Canada på ministernivå for å diskutere hvilke sanksjoner som bør innføres, hevder han og understreker at han mener Vestens sanksjonsregime har vært bra.

Da Dagbladet Børsen besøkte Browders kontor i London tidligere i sommer, kunne han fortelle at arbeidet med å selge inn Magnitskij-loven har blitt langt enklere etter at krigen brøt ut.

- Før krigen oppfattet folk arbeidet mitt som et hekt, som om jeg var skilt og ikke klarte å slutte å snakke om eksen min. Jeg fikk beskjed om å slutte å mase om Russland hele tiden. Nå, etter invasjonen, vil alle høre på oss, sa Browder den gang.

Finansmannen avslørte også at han - til tross for at sikkerheten hans trues - på ingen måte har planer om å sitte stille i båten fremover. Nå ønsker han også å ta personene som har bidratt til å bygge strukturene rundt de russiske oligarkene, og vil forsøke å selge inn en endring i sanksjonslovene som forplikter alle som har bistått med skallselskap og andre strukturer som hjelper oligarkene å skjule penger, til å stå fram.

- Jeg vil tvinge dem som har hjulpet oligarkene til å bli varslere, sa han til Dagbladet Børsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer